Lånade sin dotters målarfärg – nu ställer Samira Stenered ut för tredje gången

Hon vill inte kalla sig själv för konstnär. Ändå ställer Samira Stenered ut för tredje gången. Under lördagen hölls det vernissage för hennes tavlor med naturtema på Hindåsgalleriet Gyllene Hinden.
– Jag målar utifrån feeling, säger Stenered.

ANNONS
|

Det går nästan att höra fågelkvittret när Härryda-Postens utsända stiger in på galleriet Gyllene Hinden på Stationsvägen. Samira Stenereds tavlor transporterar besökarna till omkringliggande natur, målad ur konstnärens fantasi men starkt inspirerad av naturen i kommunen. Det där med konstnärskap vill Stenered dock inte kännas vid, även om hon är stolt och glad att få ställa ut.

– Det känns väldigt spännande för jag ser inte på mig själv som konstnär. Jag tycker inte att jag är konstnär, säger hon innan hon blir avbruten av en besökare:

– Jo, du är en konstnär! Det är alla som kan måla, säger Hindåsbon Marita Ottertun. Hon lider av pollenallergi, men på Gyllene Hinden kan hon ta del av naturen genom Samira Stenereds konst.

ANNONS

För bara fem år sedan började Stenered att måla målinriktat, även om hon målat som förskolelärare under 25 års tid.

– Jag målade på fönster och väggar och trodde att jag gjorde mitt jobb, inte att jag var konstnär eller ens att jag tyckte om att måla. En jul köpte jag lite färger till min dotter men tiden gick och hon målade inte. Så då frågade jag henne om jag fick låna dem för att måla, och så fastnade jag.

Naturen och fantasin får Samira Stenered att måla

Även om hon drar inspirationen från naturen i Härryda kommun, bland annat från tiden då hon bodde i Benareby, är det den egna fantasin som förflyttar sig till duken.

– Det är så underbart att kunna glömma bort sig själv i den här fantastiska världen av färger och former. Man kan bestämma själv hur man vill ha det. Ingen kan komma och säga att det där ser knasigt eller fint ut. Det är kravlöst.

Inte minst björkar är ett återkommande tema på tavlorna som målas med akrylfärger.

– Alla granar och tallar och björkarna som lyser. Jag blev fascinerad av dem och tyckte de var jättefina. Det gav mig glädje. Och då tänkte jag att jag kan måla det jag gillar – naturen!

ANNONS

Samira Stenered säger att hon inte har något budskap med sin konst. Mest vill hon sprida samma glädje som hon själv känner av sin fascination av naturen.

– Jag målar utifrån feeling. Av någon konstig anledning är det grönt och blått som dominerar. Det blir som det blir.

Utställningen pågår till den 29 mars.

LÄS MER:”Gretas Gamlingar” i Mölnlycke firar ett år som klimataktivister

LÄS MER:Ronny arbetar för Swedavia med viltkontroll och skyddsjakt på Landvetter flygplats– skrämmer hellre än skjuter

LÄS MER:Listan: 3,2 miljoner kronor för billigaste huset i Härryda kommun i februari 2023

ANNONS