Landvetter-liberalen om anmälningsplikt av papperslösa: ”Angiverisystem”

En politisk majoritet i regionen vill stoppa förslaget om att vårdpersonal måste anmäla papperslösa. I nästa vecka väntas regionstyrelsen skicka en skrivelse till regeringen där de kräver ett undantag för vården.
– Ett angiverisystem, tycker Landvetterbon och regionrådet Pär Lundqvist (L).

ANNONS
|

Det rödgröna minoritetsstyret i Västra Götalandsregionen har sedan tidigare flaggat för att de motsätter sig Tidö-förslaget om att vårdpersonal ska anmäla papperslösa. Nu får de rödgröna stöd av två Tidöpartier i frågan: Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Jag ser en uppenbar risk i att om de här patienterna tvivlar på vårdpersonalens lojalitet, att de helt enkelt undviker att söka vård och det vore olyckligt, säger liberala regionrådet Pär Lundqvist och fortsätter:

– Våra medarbetare har en vårdetik om att ta hand om patienter som behöver akut vård och då ska de inte behöva fundera på om de ska ange de här patienterna till myndigheterna. Det går på tvärs med den etik som de arbetar utifrån, så det är inget jag vill lägga på vår personal.

ANNONS

Tror du förslaget riskerar människors liv och hälsa?

– Ja, så är det. Sedan är det så att ett angiverisystem inte rimmar med hur jag vill utveckla vård och sjukvården i regionen.

”Ingen hemlighet att vi står långt ifrån SD”

Pär Lundqvist är inte bara kritiskt till anmälningsplikt för vårdpersonal utan ställer sig tvekande inför anmälningsplikten i stort.

– Jag har svårt att se att jag skulle som kommunpolitiker vilja kräva detta av skolpersonal. Detta är i mångt och mycket en polisiär fråga.

Så om jag förstår dig rätt, du tycker inte det här förslaget är bra?

– Jag förstår ingången till förslaget, folk lider av att leva utanför samhället. Men i förslaget pratar man också om undantag av ömmande skäl. För mig är det en självklarhet att vårdpersonal ska ingå där. Men jag får se det färdiga förslaget först innan jag kommenterar om det är bra eller dåligt.

Är vårdpersonal viktigare i den här frågan än övrig offentlig personal?

– Svår fråga. Vill kanske inte göra den jämförelsen. Men det är det här som ligger närmast mig som regionråd. Men jag tycker skolpersonal och personal som jobbar med barn och unga också är viktiga.

Är det här en fråga där meningarna går isär inom Liberalerna?

ANNONS

– Nej, det skulle jag inte säga. Däremot är det ingen hemlighet att vi står relativt långt från Sverigedemokraterna.

Med tanke på att Liberalerna och Kristdemokraterna stödjer den rödgröna-minoriteten är det troligt att en skrivelse till regeringen skickas efter regionstyrelsens möte den 7 juni. Pär Lundqvist är optimistisk om utfallet:

– Jag förutsätter att hälso- och sjukvårdspersonal ska undantas, säger Landvetterbon och det liberala regionrådet.

LÄS MER:Hushållssopor dumpas vid Rådasjöns naturreservat: ”Olagligt”

LÄS MER:Claes Malmberg kommer till Råda rum

LÄS MER:Somnade vid ratten – kraschade in i mötande bil

ANNONS