Ett företag måste kasta tusentals kilo kyckling. Bilden hör inte ihop med företaget.
Ett företag måste kasta tusentals kilo kyckling. Bilden hör inte ihop med företaget. Bild: Roger Larsson

Livsmedelsgrossist i Härryda måste kasta 7 000 kilo kyckling

När kommunen gjorde kontroll i en lagerlokal för livsmedel konstaterade de att den var bristfällig. Samma grossist måste dessutom kasta över 7 000 kilo kyckling.
– Kyckling låg i hinkar, säger livsmedelsinspektören Fredrik Karner.

ANNONS
|

I februari i år gjordes ett kontrollbesök hos grossisten som hade fått tillbaka ett parti marinerad kyckling bestående av, bland annat, flera tusen kilo i kartonger, och ett par hundra kilo skivade produkter i hinkar.

– Det var en retur de fått från en kund. De hade haft det här partiet i sitt lager under länge tid. Så vi ville kolla hur partiet såg ut så att vi kunde bestämma vad de kunde göra med det, säger Fredrik Karner, livsmedelsinspektör vid Miljö- och hälsoskydd på Härryda kommun.

– Vissa delar hade kunden bearbetat och annat låg i hinkar och så. Kunden hade skickat tillbaka allt eftersom den misstänkte salmonella.

ANNONS

Grossisten hade i sin tur beställt en retur på partiet till sin leverantör, då någon salmonella inte hittats hos det aktuella partiet. Men vid livsmedelsinspektionen konstaterades att stora delar av det består av kyckling som inte uppfyller lagstiftningens krav på säkra livsmedel, utan därför måste förstöras.

Det rör sig om tusentals kilo kyckling totalt, både omärkta i hinkar och i felmärkta kartonger.

– Vissa delar var fortfarande i orginalförpackning som det inte är förbud på, säger Fredrik Karner.

Smutsiga golv, väggar och utrustning

Samma dag görs en uppföljande inspektion hos en lagerlokal hos företaget, som används som ett extra utrymme när huvudlagret är fullt. Där konstaterar inspektörerna att det fortfarande är problem med smuts och skräp på golv, väggar och utrustning.

Det tränger även in vatten längs ena väggen när det regnar mycket, och golvet är skadat.

I rapporten står också att ”rör i golvet inte var pluggad, vilket innebär en risk att möss kan ta sig in”.

– Det är en äldre lokal som de behöver renovera och underhålla lite bättre än vad de har gjort för att vi ska tycka att det är bra för att förvara livsmedel i, säger Fredrik Karner.

Är det någon fara för konsumenten?

ANNONS

– Nej, annars skulle de inte få förvara livsmedel där. Det är konserver och så. Men en livsmedelslokal ska uppfylla vissa krav, bland annat vara i gott skick och vara väl rengjorda. Och det tyckte inte vi att den var i alla delar.

Det kommer att ske en ny uppföljning av företagets lokal, men oklart när.

– Vi har inte bestämt det än, säger Karner.

Härryda-Posten söker den aktuella grossisten.

Så vanliga är livsmedelsförbuden i Härryda kommun

År 2020:

228 inspektioner, inga förbud/förelägganden.

År 2021:

256 inspektioner, 2 förbud/förelägganden.

År 2022:

317 inspektioner, inga förbud/förelägganden.

År 2023:

16 inspektioner hittills, 1 förbud.

LÄS MER:Så funkar det och så mycket kan Härrydaborna få tillbaka i elstöd

LÄS MER:Här är byggförslagen för P-hustomten i Mölnlycke

LÄS MER:Man dödförklarades ombord på flygplan – på Landvetter ska ny livräddning inletts

ANNONS