Man från Landvetter saknade ADHD-medicin – begick brott

En man från Landvetter döms för tio olika brott. Bland annat hot mot tjänsteman och olaga hot. Detta efter att han hotat en tjänsteman inom frivården, samt sagt att han skulle gräva ner en man som han är bekant med. Hovrätten upphäver dock tingsrättens beslut om fängelse.

ANNONS

Mannen, som är i 50-årsåldern, förekommer enligt domen från Borås tingsrätt under 20 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast 2018 för bland annat grovt narkotikabrott.

I tingsrättens samlade dom finns utdrag ur förhör. Där framgår bland annat att mannen har ADHD och mådde dåligt under sommaren 2020 då hans medicin tog slut. Hans dåvarande handläggare inom frivården hade lovat att återkomma till honom med ett specifikt datum gällande att hon försökte hjälpa honom med kontakt med vården för medicinering.

Hon hann inte ringa honom då hon först planerat. Detta ledde till att mannen blev upprörd och sökte henne på hennes privata telefon. Hon svarade inte och mannen talade in ett meddelande om att han googlat henne, visste var hon bodde och sa att han ”kan bli farlig”, samt ”du kan inte gömma dig”. Handläggaren blev skrämd samt uppfattade meddelandet som hotfullt då hon vet att personen har våldskapacitet. Hon fick ett personlarm och all professionell kontakt med personen upphörde.

ANNONS

Mannen säger sig inte ha något minne av att han sagt att kvinnan inte kunnat gömma sig för honom. Han ska också ha nämnt att han googlat henne för att han ”väl var frustrerad”. Mannen menar också att sägningen om att han kunde bli farlig inte var riktad mot handläggaren. Snarare syftade han på det skulle vara frivårdens fel om han skulle skada sig själv. Tingsrätten dömer mannen för hot mot tjänsteman.

Hotade att gräva ner en bekant

Mannen döms även för olaga hot. En annan man samt dennes son, de två målsägandena, var på tillfälligt besök hos den dömda personen eftersom pappan skulle hämta tillbaka en skruvdragare som var hans. Pappan bad mannen att hämta en borrsats som var i källaren. När mannen kom upp igen var han enligt pappan fly förbannad och skrek att han inte skulle ta några order från målsäganden.

Enligt den dömda mannen har han en relation med en kvinna och sonen ska tidigare bott hos dem. Mannen säger i förhör att pappan har varit intresserad av kvinnan och därför gillar inte mannen honom.

Mannen säger att han vid tillfället då han hämtade borren inte tagit sin ADHD-medicin och retat upp sig. Han ska också ha sagt att han skulle gräva ner pappan – vilket han förklarar med att han ibland inte vet vad han säger när han är förbannad men att han inte menat att han faktiskt skulle gräva ner personen.

ANNONS

Efter bråket om borren lämnade målsägandena bostaden. Mannen rusade efter, fram mot deras bil och högg på ena sidan av bilrutorna med vad pappan beskriver som en morakniv men mannen som ”en tumstock eller en penna”. Både pappan och sonen ska ha blivit rejält skrämda av agerandet. Mannen ska även ha åkt efter de målsägande som tagit sig hem till sin egen lägenhet och låst dörren. Mannen ska ha ropat genom brevlådan och orsakat skador på dörren.

Åt sin dotters hamburgare – åkte dit för brott mot knivlagen

Mannen har också vid ett tillfälle kört till en bensinmack trots att han inte har körkort. Enligt tingsrättens bedömning hade han diazepam (ångestdämpande preparat, reds.anm.) samt alkohol i blodet när han påträffades på platsen. I bilen ska han även ha förvarat ett basebollträ för att han skulle slipa och lacka det åt en kompis son. Mannen ska även ha förvarat två knivar i bilen.

Förklaringen till varför mannen begav sig till bensinmacken var att han skulle äta en hamburgare – som hans dotter vunnit.

Tingsrätten dömde sammanfattningsvis mannen till fängelse i fem månader för de tio brotten. Men hovrätten ändrar tingsrättens dom till att påföljden i stället blir skyddstillsyn. Detta mot kravet att mannen ska genomgå vård eller behandling och lämna urinprov i enlighet med Kriminalvårdens bestämmelser. Samt att mannen genomför samhällstjänst på 80 timmar.

ANNONS

Det här döms mannen för

• Olaga hot

• Stöld

• Skadegörelse

• Hot mot tjänsteman

• Olovlig körning, grovt brott

• Olovlig körning

• Grovt rattfylleri

• Rattfylleri

• Ringa narkotikabrott

• Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

LÄS MER:Teuta vill se till att fler familjehem är teckenspråkiga

LÄS MER:Sverigedemokraterna skickade in sin strategiska plan – vid lunch: “Vi hade grafiska problem”

LÄS MER:27 hemmasittare i Härryda kommun: ”Man slås ut fortare från skolan idag”

ANNONS