I början ska hon arbeta från sitt hem i Mölnlycke. Hon har redan satt igång att träffa och utreda tänkbara familjehem. Sådana som kan teckenspråk.
– Jag kommer att nischa in mig mot barn och ungdomar som har behov av att hamna hos ett teckenspråkigt familjehem. Jag har jobbat med målgruppen i 13 år och det finns ingen verksamhet som riktar sig mot just det. Kommunerna har väldigt svårt att hitta den typen av placeringar. Det kommer inte att vara enbart Härryda kommun jag riktar mig till, utan det kommer att vara hela Sverige.
Väntar på att IVO ska komma med ett beslut
För att göra placeringar väntar hon på att tillsynsmyndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg, nu ska godkänna hennes tillståndsansökan, som hon skickade in för några veckor sedan.
Hon tänker ta hand om hela kedjan av att rekrytera familjehem, utreda, utbilda och sedan efter placering, som kommunen ytterst är ansvariga för, handleda familjehemmen.
– Det kommer nog dröja några månader, men jag ser inget hinder till att de inte skulle godkänna den. Familjehemmen får uppdrag först när de får en placering. Men de behöver ändå förberedas. Det har jag påbörjat, berättar Teuta Beka Ljungqvist.
I Härryda har hon fått svaret att kommunen hittills inte behövt hitta teckenspråkiga familj, men hon har sett att behovet har funnits på andra platser.
– Det här är en målgrupp som farit illa för att det har blivit felaktiga placeringar. Döva ungdomar som hamnar på hörande HVB-hem, där ungdomarna har haft helt andra behov. Det kan vara missbruksproblematik, eller kriminalitet, när de döva ungdomarna behöver skydd från sin biologiska familj men man hittar inga teckenspråkiga familjehem.
Teuta Beka Ljungqvist kommer däremot inte utbilda familjehem i teckenspråk, utan letar efter lämpliga hem där kunskapen redan finns.
– Teckenspråk är som vilket språk som helst. Det tar tid. Så jag kommer att rikta in mig mot där det finns döva, hörselskadade och teckenspråkiga. Jag har ett nätverk som jag jobbar med. Sen kommer jag att jobba med marknadsföring också, så klart.
Finns fem statliga dövskolor: ”Vi har en samverkan”
Hon nämner att det finns fem dövskolor, statliga specialskolor, som riktar sig till döva och hörselskadade i Sverige. Dessa ligger i Vänersborg, Lund, Örebro, Stockholm och Härnösand.
– Jag har ju kontakt med dem, kanske mer utifrån om de kommer i kontakt med kommuner som behöver hitta teckenspråkiga familjehem. Vi har en samverkan och de kan hänvisa till mig. Sedan finns Kannebäcksskolan i Göteborg, som också har teckenspråkig personal och riktar sig till målgruppen. Men nu har jag ett antal familjer som jag håller på och utreder.
Hon själv kan teckenspråk och är socionom i botten. Hon har arbetat mot målgruppen unga med hörselskador tidigare.
– Jag har arbetat på Manillaskolan, som är skola för döva barn i Stockholm. Sedan har jag arbetat som kurator inom barn- och ungdomspsykiatrin för döva också. Det är kanske inte lika högt tryck som för hörande som behöver familjehem, men det finns ändå behov av det. Jag hör ju det både utifrån mina tidigare arbeten, men också från kollegor i branschen.
LÄS MER:Lägre priser hos Västtrafik gäller året ut – efter politiska turerna
LÄS MER:Teos mamma: ”Skolan gjorde min son till hemmasittare”
LÄS MER:Nu öppnar Fredrik ett stenugnsbageri – i Mölnlycke Fabriker