Nu öppnar Fredrik ett stenugnsbageri – i Mölnlycke Fabriker

Landvetter Stenugnsbageri expanderar. Till hösten slår portarna upp till ett nytt bageri, denna gång i Mölnlycke fabriker. Och det finns planer på fler butiker.
– Jag ser ljusa tider framåt, säger ägaren Fredrik Frigell.

ANNONS
|

I december var Fredrik Frigell, som driver Landvetters Stenugnsbageri, orolig för elpriserna. Nu har oron lagt sig och istället blickar han framåt.

– Det är ingen ide att tro att det ska gå åt skogen, säger han och skrattar.

Nya lokalen är nästan 900 kvadratmeter större: ”Blev först avskräckt”

Till hösten slår nämligen portarna upp till ett nytt stenugnsbageri i Mölnlycke Fabriker. Där ska verksamheten husera på 1000 kvadratmeter, istället för 120, så som det är idag.

– Jag har länge haft tanken. Vi får knappt plats idag, så det blir jobbigt rent praktiskt att jobba. När jag såg den här lokalen blev jag först avskräckt, eftersom den var så stor. Men sedan tänkte jag att ”här kan man göra ett riktigt trevligt café”. Man får chansa och hoppas på att folk kommer.

ANNONS

Cafédelen blir ungefär 400 kvadratmeter och resten av utrymmet bageri på det nya stället i Mölnlycke. Gästerna ska serveras kondisprodukter, egentillverkad glass, frukost, enklare lunch och surdegsbröd.

– Det ska fortfarande vara ett hantverksbageri. Det kommer vara stora fönsterpartier mot tillverkningen. Så att kunderna kan se vad vi gör, berättar Fredrik Frigell och lägger till:

– Wallenstam vill bevara fabriksområden och inte vill bara ha kontor. Det finns väldigt fina promenadstråk runtom, så tanken är att det kan bli som ett besöksmål.

Fredrik Frigell i lokalen i Landvetter.
Fredrik Frigell i lokalen i Landvetter. Bild: Cornelia Smedberg

Bageriet flyttas från Landvetter till Mölnlycke – och fler butiker ska öppnas

I oktober, när det nya bageriet öppnar i Mölnlycke Fabriker, flyttas produktionen från bageriet i Landvetter dit. Kvar i Landvetter är butiken och caféet, och i förlängningen ska lokalen delvis byggas om.

– Det blir samma koncept bara att produktionsdelen flyttar. Vi kommer att köra brödet dit. Och så ska vi slå ut väggen mellan bageriet och caféet, för att skapa en större cafédel.

I dagsläget finns en butiksfilial i Mölnlycke. Men Fredrik Frigell har stora planer på att öppna fler.

– Jag har tittat på lokaler, tanken är runtom i närheten, en i Göteborg och en i Kallebäck.

Fredrik Frigell har även planer på att leverera bröd till hotell och andra verksamheter.
Fredrik Frigell har även planer på att leverera bröd till hotell och andra verksamheter. Bild: Cornelia Smedberg

Hur tänker du kring att göra satsningen i mer instabila tider?

– Det finns alltid farhågor, men jag tror på detta. Det är väl nu man ska satsa när det är tuffa tider. Det har tidigare varit svårare att få tag i lokaler, och nu hittade vi dessa som är fantastiska. Och det har varit enklare att få tag i folk som bygger.

ANNONS

Med hjälp av ett större lokal där det går att producera fler varor är planen också att erbjuda leveranser till exempelvis hotell.

– Jag har fått förfrågningar innan men varit tvungen att säga nej för att jag kan inte producera så mycket bröd i det lilla bageriet så som det är nu.

Då kommer du behöva mer personal också?

– Ja, man får anställa efterhand som försäljningen ökar, säger Fredrik Frigell.

LÄS MER:Så här tycker Härrydaborna om Lidls nya priser

LÄS MER:Skolchefen i Härryda: ”Vi har misslyckats”

LÄS MER:Landvetter Södra, Wendelstrand och Lakehouse presenterades för M-riksdagspolitiker

ANNONS