Man omhäktas för grovt olaga hot på Hindås camping – misstänks för flera brott

För två veckor sedan larmades polisen till Hindås där en man i 55-årsåldern ska ha hotat en annan man. Mannen häktades bara några dagar senare. Nu misstänks han även för vållande till annans död.

ANNONS
|

Under en lördagseftermiddag i februari kallades polis till campingen i Hindås, något som Härryda-Posten tidigare berättat om, där en man uppgett att han blivit hotad av en man i 55-årsåldern. Den misstänkte mannen, som är skriven i Partille, kunde snabbt gripas. Han häktades senare på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot.

Men när Härryda-Posten ringer upp åklagare Maria Thorell, kammaråklagare vid Göteborgs åklagarkammare, visar det sig att hon planerar att åtala mannen för flera brott.

– Jag kommer att åtala honom för en händelse som ägde rum under hösten 2022 där en kvinna avled på ett boende i Mölnlycke. Mannen har tidigare varit häktad för vållande till annans död, grovt brott, i anslutning till den händelsen.

ANNONS

Vad hände med kvinnan på boendet?

– Jag vill inte gå in på detaljer innan åtalet är väckt.

Men varför har inte åtal väckts?

– Obduktionsrapporten tog väldigt lång tid och på grund av det ansåg tingsrätten att det inte var proportionerligt att låta mannen sitta häktad under tiden så han släpptes på fri fot.

Maria Thorell berättar att obduktionsrapporten nu är klar och att det endast finns ett fåtal saker kvar att göra i utredningen innan åtal kan väckas mot mannen.

– Jag räknar med att det blir ett gemensamt åtal och fällande domar på tre punkter: grovt olaga hot, vållande till annans död, grovt brott, samt försök till misshandel.

Åtal ska senast väckas den 14 mars. Straffskalan för vållande till annans död är fängelse i högst två år.

Kvinna hittades död i Mölnlycke

Den 25 september 2022 hittades en kvinna död på ett boende i Mölnlycke. Några dagar senare häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för bland annat vållande till annans död, grovt brott.

Genom sin advokat förnekade mannen då brottet.

I häktningsframställan från oktober samma år framgår det att mannen även häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till misshandel, samt två fall av olaga hot. Alla brott ska ha ägt rum på boendet i Mölnlycke.

ANNONS

Tingsrätten släppte mannen på fri fot

Mannen satt därefter häktad i nästan två månader medan utredningen bedrevs. Men en månad senare, i mitten av november, släpptes mannen på fri fot, fortfarande misstänkt för samtliga brott.

Tingsrätten gjorde bedömningen att det fanns en viss risk att mannen skulle påverka vittnen till händelserna, samt att han skulle fortsätta med sin brottslighet men att detta inte uppvägde att mannen skulle fortsätta hållas häktad. Så här skrev tingsrätten i sin motivering till beslutet den 16 november 2022:

Det finns viss risk för att x.x ska påverka vittnen men den risken är inte sådan att det finns skäl för restriktioner. Det finns viss risk för att x.x fortsätter sin brottsliga verksamhet men skälen för häktning uppväger inte det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för x.x eller något annat motstående intresse. Det är alltså inte proportionerligt med häktning.”

LÄS MER:Hyllade Negar Naseh drömmer om ett fritt Iran och besöker Mölnlycke kulturhus

LÄS MER:Biljettkontrollanterna får nytt utseende – vita kepsarna skrotas

LÄS MER:Landvetterbon Jessica fastnade i bilkön på RV40: ”Jag blev bestört”

ANNONS