Marcin har förlorat sitt företags lokaler i Bårhultsbranden – 2 000 däck borta

För en vecka sedan förstördes flera lokaler i Bårhult i Landvetter. Härryda-Posten träffade under tisdagen en av ägarna som desperat försöker hitta en tillfällig lokal.
– Jag har fyra anställda i Landvetter, säger Marcin Galanek vid Eco Bilvård i Göteborg AB.

ANNONS
|

Marcin Galaneks företag, Eco Bilvård i Göteborg AB, som erbjuder ett däckhotell åt 500 kunder samt en verkstad i Bårhults industrområde drabbades av en enorm förstörelse i branden i förra veckan. Han uppskattar värdet av det som bokstavligt gått upp i rök till mellan tio och tolv miljoner. Det inkluderar inventarier, maskiner och kompletta hjuluppsättningar åt 500 kunder. De flesta däcken var sommardäck som förvarats inför vintersäsongen. Problemet är att lokalen där han bedrivit sin verksamhet är oanvändbar. Det är bara skalet kvar och rasrisken är överhängande. Det går inte att bedriva någon verksamhet där.

Marcin visar runt i det som en gång var ett däckhotell och en verkstad. Kvar är bara ett svartbränt skelett som fortfarande håller upp taket. Brandlukten hänger fortfarande kvar i luften trots att det gått en vecka sedan branden inträffade. På grund av risken att hela strukturen ska rasa samman stannar vi utanför på behörigt avstånd.

ANNONS

– Jag har varit tillbaka så många gånger sedan branden att det inte gör lika ont nu när ser förstörelsen. Det var värre tidigare, förklarar han.

Väggarna har förvandlats till svarta och askgrå sjok som verkar hänga på en tråd och skulle kunna falla ner vilken sekund som helst. inne i själva lokalen ligger prydliga högar med fälgar staplade på varandra. På golvet ligger lager av aska.

– Vi var här inne och jobbade när vi hörde en hög knall. Vi försökte först släcka elden själva. Men insåg att vi inte hade rätt utrustning, utan fick vänta på brandkåren, berättar Marcin Galanek och pekar in mot byggnaden.

”Vi försökte släcka branden själva. Men det gick inte”, berättar Marcin Galanek.
”Vi försökte släcka branden själva. Men det gick inte”, berättar Marcin Galanek. Bild: Urban Hamid

Landvetterföretagare träffade kommunen

Under tisdagen anordnade Härryda kommun ett möte med företagare som drabbats i branden. Marcin Galanek passade på att träffa några av Härryda kommuns företrädare, däribland kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

– Vi behöver mark för att kunna bygga igen. Risken är att det händer igen, säger Marcin Galanek till Vorberg och fortsätter:

– Vi vill stanna kvar. Vi har ju våra kunder här.

Just nu pratar Marcin Galanek med sitt försäkringsbolag för få klarhet i vad som händer med hans försäkring. Samtidigt letar han efter en tillfällig ersättningslokal och försöker hjälpa de kunder vars däck förstörts i branden.

ANNONS

– Det är cirka 30 kunder som inte fått sina vinterdäck. De behöver dem nu eftersom det är vinter, så jag letar genom kontakter efter däck åt dem. Det är prio ett, säger Galanek och lägger till:

– Jag är glad att inte någon skadades under branden. Det är bara pengar som brunnit upp, säger han med en tydlig lättnad i rösten.

Just nu ligger hans verksamhet nere i Landvetter . Däremot pågår den för fullt i hans andra lokaler som ligger i Örgryte. Men vad som ska hända i Bårhult är något som bekymrar honom. Största bekymret just nu är hans kunder och hans fyra anställda här.

– Vi vill hitta en lösning och gå vidare. Annars vet jag inte hur jag ska göra, förklarar Marcin Galanek.

LÄS MER:Drönarfilm: Se förödelsen efter branden i Landvetter

LÄS MER:Brand i industrilokal i Landvetter

LÄS MER:Efter branden i Bårhult: Återuppbyggnad kan ta år

LÄS MER:Företagare utestängda på grund av branden i Landvetter

ANNONS