Mölnlycke-läraren Daniel ska springa över Orust till Norge för EB-forskningen

Motion och bidrag till forskning på samma gång. Daniel Pintaric samlar in pengar till sin sjuka brorsdotter genom att springa sex dagar i streck till Norge.
– Spring samma dagar som jag gör och skänkt en slant till forskningen. Bestäm själv vad varje kilometer är värd, säger Daniel Pintaric.

ANNONS
|

För sju år sedan startade Daniel Pintaric och hans bror Darko ett välgörenhetslopp, EB-loppet, i Partille. EB är en ovanlig hudsjukdom som Daniels brorsdotter Natalie lider av.

– Det är oerhört lite forskat om sjukdomen epidermolysis bullosa (EB) därför startade vi loppet i Partille där startintäkterna går till forskningen om sjukdomen, säger Daniel Pintaric.

I år blir det tredje året i rad som idrottsläraren på Ekdalaskolan i Mölnlycke genomför sin välgörenhets- och äventyrslöpning till förmån för EB-forskningen. Även om EB-loppet går av stapeln i Partille i mitten av september.

Sarpsborg i Norge

– Första året sprang jag mellan Partille och Karlsborg, året efter sprang jag från Kållered till Ängelholm. I år har jag valt att springa till Norge, kanske blir det slutmål i Halden eller Sarpsborg, det är inte riktigt klart än.

ANNONS

Under de två tidigare tillfällena inbringade cirka 30 000 kronor, och information om sjukdomen har spridits både via tidningar och sociala medier.

Turen som Daniel nu springer startade den 15 maj i Partille och kommer gå över Orust via Stenungsund. Första sträckan görs med målgång i Jörlanda eller Stora Höga.

– Eftersom det är så nära hem så tar jag bussen hem för att sova en natt men dagen efter fortsätter jag springa.

Planen är att han då ska springa från Jörlanda, eller Stora Höga, via Stenungsund mot Svanesund. Från Svanesund siktar han på Hoga för att ta sig vidare till Göksäter. Det blir en sträcka om närmare sex mil. Daniel, som gillar att springa i naturen, har tidigare sprungit Orust Tvärs och väljer därför att springa den tävlingsbanan.

– Jag ska sova hos en kompis föräldrar en natt, dagen efter springer jag vidare.

Följa via bloggen

Tanken är att färden ska gå via Malö och Flatön till Nordens ark. Därifrån väljer Daniel sedan Kuststigen upp till i Norge. Totalt kommer han att springa i sex dagar i sträck. Färden via Stenungsund och Orust kommer han dokumentera på sin blogg ”Lärarhälsocoachen”, det blir därför lätt för den intresserade att följa hur många kilometer han avverkat.

ANNONS

För varje kilometer Daniel springer tänker han skänka 15 kronor till forskningen, en total summa om cirka 5 000 kronor. Han uppmanar nu alla längs med sträckan att göra samma sak.

– Jag vill att folk springer med mig, fast på hemmaplan. Min förhoppning är att alla som vill medverka springer, går eller rör sig på annat sätt, samma dagar som jag är ute och springer. Den som deltar får bestämma vad varje kilometer är värd och skänka de pengarna till EB-loppet när veckan är slut.

Daniel Pintaric hoppas att hans löpning ska ge en rejäl slant till forskningen.

– Ju fler det är som springer med mig desto mer pengar blir det till forskningen. Mitt motto är ”träna för kropp och själ” och nu går det att göra det samtidigt som sjukdomen EB blir belyst.

Vad är EB?

Epidermolysis bullosa (förkortat EB) omfattar ett 30-tal olika sjukdomar som alla kännetecknas av en benägenhet att bilda blåsor i hud och slemhinnor. En person som lider av EB har ofta öppna sår som hela tiden måste läggas om för att minimera risken för infektioner.

EB är en sjukdom som man föds med, och det är inget som försvinner med tiden. Epidermolysis bullosa finns i fyra olika grupper, Simplex, Junktional, Dystrofisk och Kindlers syndrom. Skillnaden mellan de fyra grupperna är blåsornas svårighetsgrad och vilken tendens till ärrbildningar som finns. I dagsläget finns inget botemedel mot EB.

LÄS MER:Mölnlyckebo döms till fängelse för andra gången – stal och misshandlade

LÄS MER:Rävlandabon Elamin: ”Jag vet hur det är att lida i krig”

LÄS MER:Angry by nature spelade in musikvideos på stridsfartyg i Göteborg

ANNONS