Mölnlyckebon är SR:s nya kanalchef – då kom sparkravet

Han beskriver sig som ”småstadssnubben” som gled in på journalistiken via intresset för fotboll. Men hur gick Jonathan Sylwan från att vara Varbergsgrabben som tyckte att nyheter var ”extremt tråkigt” till att bli Sveriges radios yngste kanalchef?

ANNONS
|

Det råder ingen tvivel om att det är en journalist som ska bli intervjuad. Jonathan Sylwan, 30, pepprar frågor från sekund ett:

– Hur går det för Härryda-Posten? Hur ser era siffror ut? Kommer ni beröras av Stampens varsel?

Han visar vägen till ett konferensrum på Hisingen med utsikt över Göta älv. Flaggstängerna utanför smattrar i den kraftiga blåsten. Det är bara andra veckan på jobbet som kanalchef på P4 Göteborg. Det är svårt att plötsligt befinna sig på andra sidan om mikrofonen, medger han:

– Man vill ju gärna ha kontrollen för vilka frågor som ska ställas. Det är jättesvårt att svara på frågor istället för att ställa dem. Men det är väl en vanesak också, säger Jonathan Sylwan som berättar att journalistiken varit en självklar del av hans liv sedan han i tidig tonår började skriva fotbollsreferat i Hallands Nyheter.

ANNONS

– Det låter som att det är något man bara säger men för mig har det varit självklart med journalistik. Och sedan insåg jag med tiden att jag hade någon sorts talang och då blir det ju roligt också.

Men intresset för nyheter i allmänhet dröjde, till en början var det fotbollen som drog in honom i branschen:

– Att kolla på fotboll och få betalt för det – det var ju perfekt. Men då tyckte jag det var extremt tråkigt med allt annat, berättar Jonathan som där och då, som tonåring i Varberg, inte kunde ana vilken karriärraket han klivit på.

Från sportjournalist till kanalchef

Jonathan Sylwan har nått en hög position i Mediasverige, som chef för landets näst största lokalradiostation. Men karriärklättring är inget som drivit Jonathan Sylwan framåt. Det är snarare ett behov av stimulans och ”det löser sig”-mentalitet som tagit honom dit han är idag.

– Jag kände att jag var klar med sportjournalistik, jag ville testa allmän journalistik och då började jag på GT, berättar Jonathan när han ger en snabb resumé av sitt CV.

Efter att ha hoppat runt på flera roller tog han chansen och sökte en tjänst som krimreporter:

– Jag kunde ingenting men tänkte att det löser sig, jag satt hemma och googlade hur en rättsprocess funkar. Sedan slutade nyhetschefen där och jag tänkte ”varför inte? kan andra, så kan jag”. Jag går in med den approachen, om du fattar vad jag menar, säger Jonathan.

ANNONS

Åren som nyhetschef gick bra, och efter det fick han anställning som producent på P4 Göteborg, och när kanalchefen annonserade sin avgång tänkte Jonathan:

– Det kan jag väl söka.

Långt ifrån alla tänker så, hur kommer det sig att du gör det?

– Jag tror inte jag är så ängslig av mig. Grundinställningen överlag i livet är att det det löser sig.

Du sa att du googlade rättsprocesser när du blev krimreporter. Innebär det att dina senaste googlingar har varit: ”Vad gör en kanalchef?

– Nej, det är väldigt tydligt inom SR, det finns ett stort nätverk dit du kan vända dig, så det är väldigt tydligt och tryggt.

SR:s vd: ”Vi kommer bli färre anställda”

Första dagen som kanalchef kom det tuffa beskedet från bolagets vd Cilla Benkö: Sveriges radio måste spara 250 miljoner kronor och ”allt tyder på att vi kommer att få genomföra uppsägningar.” Inte den bästa av dagar att starta nya jobbet på säger Jonathan Sylwan, men hur sparkravet kommer påverka P4 Göteborg vet han ännu inte:

– Det är klart att mindre pengar kommer påverka verksamheten på något sätt. Men jag vet ingenting.

Cilla Benkö säger att medarbetare kan bli uppsagda, är du orolig att du kommer bli tvungen att säga upp folk?

ANNONS

– Det är för tidigt att spekulera i hur det blir. Det viktiga är att förhålla sig till där man står nu. Så funkar jag överlag, säger Jonathan som inte tar ut någon oro i förskott.

Hur bemöter du den eventuella oro dina medarbetare känner?

– Jag tror på att vara så transparent man bara kan vara. Ett besked om att man inte har ett besked, är också ett besked. Jag vet ingenting men när jag väl vet, då kommer jag berätta det.

Jonathan Sylvan, kanalchef för P4 Göteborg.
Jonathan Sylvan, kanalchef för P4 Göteborg. Bild: Malte Just

Las-karusellen och att gasa på i digitaliseringsracet

Även i goda tider är journalistbranschen präglat av osäkra anställningsformer och korta vikariat. Men Jonathan själv menar att han med ett mått tur och ett mått skicklighet haft en relativt trygg karriär. Under sina år på SR har han sett flera medarbetare gå, men någon större möjlighet att som kanalchef påverka arbetsvillkoren ser han inte:

– Det är ju kämpigt för journalistbranschen överlag just nu. Men jag tänker ”vad är min roll i detta?”. Jag kan så klart inte påverka anställningsformerna eller hur det ser ut på svensk arbetsmarknad. Däremot får jag ju försöka göra det så bra det går utifrån mina ramar.

Och en av de utmaningar SR står inför i en tid då mediebranschen är i gungning är att komma ikapp konkurrenterna i digitaliseringsracet.

ANNONS

– Ska vi nå en publik i framtiden så är det ju i första hand via appen. Och det är ju också en av anledningarna till att jag har fått det här jobbet – att man vuxit upp med den digitala logiken, säger Jonathan som menar att hans kompetens från kvällstidningsvärlden kommit till nytta i SR:s digitala omställning.

Balansakten: ”Man får passa sig så det inte enbart blir Göteborg”

Sedan 1,5 år tillbaka bor Jonathan Sylwan med sin fru i Mölnlycke. Han uppskattar ortens småstadscharm men också närheten till Göteborg.

– Det är extremt mysigt i Mölnlycke, det har slagit mig flera gånger.

Tar du med dig Härryda in i jobbet som kanalchef på något sätt?

– Vi har ju ett ganska stort bevakningsområde. Så jag tror inte det kommer bli mer Härryda bara för att jag bor där. Jag tror att man ska passa sig för att stå sig själv närmast i vad man bevakar.

Men hur påverkar det ditt jobb att du arbetar i en mindre kommun?

– Göteborg är ju centralorten, men man får passa sig så det inte enbart blir Göteborgs rapportering. Vi ska ha en blandning mellan storstad och lokalt. Det är viktigt att vi inte bara har folk som bor i Göteborg utan att det finns en mix, säger Jonathan Sylwan innan han rusar iväg för att styra SR-skutan in i den digitala oceanen.

ANNONS

LÄS MER:Nytida ljög för anhöriga – upprättade aldrig en Lex Sarah

LÄS MER:Nytida drar sig ur Hjorten – vill inte fortsätta drifta gruppbostaden

LÄS MER:Efter Hulebäckselevens brännskador – Härryda kommuns utredning snart klar

ANNONS