Pensionär "glömde" inköp av dyr klocka – döms för tullbrott

En äldre kvinna köpte en klocka för tiotusentals kronor i Schweiz, men ”glömde” att deklarera i tullen på Landvetter flygplats. Nu döms hon för tullbrott.

ANNONS
|

Det var i maj i år, när den äldre kvinnan befann sig på en resa i Schweiz, som hon bestämde sig för att köpa en klocka för drygt 40 000 kronor, som födelsedagspresent till sig själv.

Klockan inhandlades på flygplatsen i Zürich inför avresan till Sverige.

När köpet var klart ordande expediten med dokumentationen som behövdes. Efteråt fick kvinnan följa med till den schweiziska tullen, som bland annat synade kvinnans boardingkort och pass.

Den schweiziska tullen kontaktade därefter tullpersonalen på Landvetter flygplats, som förberedde sig på att ta emot kvinnan med klockan.

Den dömda: ”Det är helt förfärligt men tänkte inte alls på klockan”

Enligt förhören ska kvinnan ha fått information om hur hon skulle deklarera varan, som hon behövde betala drygt 10 000 kronor för i tullavgift, väl framme på flygplatsen i Landvetter.

ANNONS

Men kvinnan själv menar att det inte är något hon kan minnas. På planet ska kvinnan ha satt på sig klockan, och därefter även ”glömt” sitt nya inköp.

Därför ska hon, enligt förhören, ha valt den gröna filen, där resenärer som inte har något att deklarera går, istället för att visa upp sin nya klocka för tullen.

– Jag hade helt enkelt bara glömt aatt jag köpte klockan, det är helt förfärligt men tänkte inte alls på klockan, förklarade kvinnan i förhöret.

En tulltjänsteman upptäcker dock kvinnan och stoppar henne. Men när hon får frågan om hon köpt något i Zürich, svarade hon helt sonika: “Nej”.

Trots att den svenska tullen frågade kvinnan flera gånger om det inte var så att hon hade köpt en klocka utomlands, fortsatte den äldre resenären att neka.

Tullpersonalen hittar kvittot på köpet

Vid en kontroll av hennes bagage hittas slutligen kvittot som styrker att hon har köpt en ny klocka i Schweiz.

I förhör har kvinnan sagt att hon erkänner brottet, men att det inte är ovanligt att personer i hennes ålder drabbas av den här typen av glömska, särskilt vid stress.

Rätten anser dock att det är en osannolik orsak till händelseförloppet i just det här fallet, och dömer kvinnan till dagsböter i 100 dagar, totalt 5 000 kronor, för tullbrott.

ANNONS

LÄS MER:Problem med betalapp för laddstolpar i Härryda

LÄS MER:Anställd vid Casparssons: ”Det är mitt andra hem”

LÄS MER:100 tjänster försvinner på Stampen media

ANNONS