Prästgården i Landvetter återinvigd – med biskop och gospel

En gospelkör, nykomponerad musik och biskopsbesök förgyllde den hundraåriga prästgården i Landvetter, som fått sig ett påkostat ansiktslyft. Nu är gården återinvigd och redo att fyllas med liv och aktivitet.
– Det är verkligen som en extrafamilj man har här, säger Molly Kettil.

ANNONS
|

Ett hundratal människor samlades för festgudstjänst och återinvigning av prästgården intill Landvetter kyrka under söndagen. Och firandet kröntes med storstilat besök av biskop Susanne Rappmann som höll i nattvarden.

Prästgården som de senaste tio åren i mångt och mycket fungerat som en ungdomsgård är, enligt biskopen, ett gott exempel på hur Svenska kyrkan bör ge utrymme till sina yngre medlemmar.

– Jesus uppmanar oss att ge plats åt barn och unga och jag tror att vi har mycket att lära oss av barn och unga, som till exempel spontanitet.

Och varför är det viktigt att det finns ett forum för de unga inom kyrkan?

ANNONS

– Därför att det är ett sätt att ta Jesus på allvar. Han säger att vi ska sätta barnen främst och då behöver vi ju konkretisera det i handling.

Och vad tycker du om upprustningen?

– Jag har inte varit och tittat i alla delarna än men det jag sett är ju fantastiskt. Och så härligt att detta är en plats för barn och unga. Men jag tänker också att det är en plats för vuxna. Och det behöver vi i vårt samhälle idag – en plats att mötas över generationsgränserna.

”Jesus säger att vi ska sätta barnen främst och då behöver vi ju konkretisera det i handling”, säger biskop Susanne Rappmann.
”Jesus säger att vi ska sätta barnen främst och då behöver vi ju konkretisera det i handling”, säger biskop Susanne Rappmann. Bild: Malte Just

Prästgården – ”Det är lite som ett andra hem”

I folkhavet utanför prästgården står de tre vännerna Alice Holm, 17, Molly Kettil, 18, och Josefine Lutter, 17. Prästgården har varit en central plats under deras tonår.

– Prästgården betyder gemenskap och glädje för mig. Vi kan alltid komma hit och bara vara, säger Josefine Lutter och Molly Kettil fyller i:

– Jag skulle vilja säga att det är lite som ett andra hem. Alla kompisar och ledarna blir nära vänner också. Och även ålder spelar ingen roll här. Så det är verkligen som en extrafamilj man har här.

Och hur känns det att äntligen få tillbaka gården?

– Väldigt skönt. Vi har ju varit i församlingshemmet och det är mycket mindre. Vi har ju verkligen saknat huset, säger Alice Holm innan hon och vännerna försvinner in i folkvimlet som ringlar sig in i den nyrenoverade gården.

ANNONS
På en ballong som dansar över alla gästernas huvuden står det ”Prästgården forever.”
På en ballong som dansar över alla gästernas huvuden står det ”Prästgården forever.” Bild: Malte Just

”Prästgården forever”

Gospelkörens sång blandas med mumlet från de hundratals gästerna som samlats framför prästgårdens entré. Organisten Gustaf Malmsten har även skrivit nykomponerad musik till återinvigningen. Över folkhavet svajar en ballong med texten: ”Prästgården forever”.

Gården har uppnått en vördnadsfull ålder – 99 år. I drygt ett år har gården varit stängd för en omfattande renovering. Prislappen för upprustningen landade på cirka 23 miljoner kronor, enligt kyrkorherden Peter Bratthammar. Renoveringen innefattade nytt uppvärmningskök och nya toaletter, samtidigt som man bevarade värdefulla gamla detaljer och snickerier för att behålla husets unika charm.

– Nu ska det ju bli ungdomarnas hus igen, säger Peter Bratthammar som tycker att ansiktslyftet blev ”strålande”:

– Nu har vi en grund att bygga på. Just nu är det lite väl kliniskt vitt, det måste ju få lite karaktär. Men jag är övertygad om att ungdomarna är så pass kreativa att de hittar på lite grejer, säger kyrkoherden och berättar att det finns gott om kreativa ytor i huset: Ateljéer, musikrum och biljardrum.

Dessutom finns det en festvåning som kan ta emot över 90 personer, som kan hyras av utomstående för kalas. Nu hoppas man att huset ska få fortsätta husera kyrklig aktivitet i 99 år till, eller kanske som texten på ballonger föreslog – forever.

ANNONS

LÄS MER:Jägaren Mattias: ”Älgstammen har minskat”

LÄS MER:Landvetter-tränaren inför tuffa semin: ”Vi kommer få kämpa”

LÄS MER:Guld för Mattias Adielsson i Rally-SM 2023: ”Obeskrivlig känsla”

ANNONS