Priserna på villor sjunker kännbart i Härryda

Villapriserna har gått ner i Härryda kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en nedgång med 5 procent. Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som nyhetsbyrån Newsworthy har analyserat.
– Köparna tittar på andra saker nu jämfört med tidigare. Nu vill många kolla på husets energideklaration och årsredovisning, vilket inte var så vanligt att ifrågasätta förr, säger mäklaren Caroline Ljung vid Fastighetsbyrån Mölnlycke till Härryda-Posten.

ANNONS
|

Det är inte bara i Härryda kommun som villapriserna sjunker. Läget är liknande i hela Västra Götaland. I hela länet noterades en prisnedgång på 1 procent under det senaste kvartalet.

Priserna på villor sjunker i 109 av landets kommuner, medan de stiger i 39. I merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar.

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på villor i 15 av 24 kommuner där det redovisats uppgifter om prisutveckling. Störst var minskningen i Svenljunga där priserna sjönk med 13 procent. I Falköping däremot steg priserna med 10 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i 25 av länets 49 kommuner.

ANNONS

I Härryda har medelpriset på försäljningen under de tre senaste månaderna gått ner med cirka 5 procent. Sammanlagt såldes 80 villor i Härryda kommun mellan september och november till ett genomsnittligt pris på 4,6 miljoner kronor. I fjol gjordes 72 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 2 200 villor för i snitt 3,8 miljoner kronor.

Priserna på bostadsrätter står stilla

Priserna på bostadsrätter står i stort sett stilla i Härryda kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna låg på samma nivå som för tre månader sedan. I hela Västra Götaland däremot ökar priserna på bostadsrätter. I hela länet noterades en prisuppgång på 1 procent.

Fastighetsmäklaren Caroline Ljung vid Fastighetsbyrån Mölnlycke har märkt hur den förändrade bostadsmarknaden har lett till att köparna nu fokuserar på andra saker än tidigare.

– Med dagens ränteläge märker jag att kunderna har mycket frågor kring det förändrade lånelöftet. Köparna tittar också på andra saker nu jämfört med tidigare. Nu vill många kolla på husets energideklaration och årsredovisning, vilket inte var så vanligt att ifrågasätta förr, säger hon.

Till den som planerar att sälja eller köpa en bostad, poängterar Caroline Ljung hur viktigt det är att vara väl förberedd.

– Mitt tips till både köpare och säljare är att vara ute i god tid så att man kan leta i lugn och ro. Det är också viktigt att kolla upp en bra mäklare som lyckats sälja mycket. En desperat mäklare än ingen bra mäklare, säger hon.

ANNONS

Priserna på bostadsrätter sjunker i 71 av landets kommuner, medan de stiger i 34 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på bostadsrätter i tio av 16 kommuner, där det redovisats uppgifter om prisutveckling. Störst var minskningen i Lidköping där priserna sjönk med 8 procent. I Vänersborg däremot steg priserna med 22 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för bostadsrätter i 33 av länets 49 kommuner.

Sammanlagt såldes 39 bostadsrätter i Härryda kommun mellan september och november till ett genomsnittligt pris på 3,0 miljoner kronor. I fjol gjordes 30 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 3 726 bostadsrätter för i snitt 2,6 miljoner kronor.

Inga försäljningar av fritidshus

Mellan september och november noterades inga försäljningar av fritidshus i Härryda. I hela Västra Götaland såldes 103 fritidshus för i snitt 2,6 miljoner kronor.

Eftersom det gjorts färre än 20 försäljningar redovisas inga uppgifter om prisutveckling för fritidshus i Härryda den här månaden.

Priserna på fritidshus sjunker i 37 av landets kommuner, medan de stiger i bara två (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

ANNONS

Så har datan analyserats

För bostadsrätter mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av det genomsnittliga kvadratmeterpriset. För villor och fritidshus mäts prisutvecklingen genom att följa förändringen av K/T-talet, det vill säga kvoten mellan pris (köpesumma) och taxeringsvärdet.

För villor och bostadsrätter redovisar vi tre månaders prisutveckling, för fritidshus tolv månader.

Samtliga uppgifter om antal försäljningar, prisutveckling och slutpriser redovisas som glidande medelvärden. För villor och bostadsrätter handlar det om ett medelvärde för de senaste tre månaderna, för fritidshus tolv månader. Syftet är att tona ner tillfälliga variationer och tydligare kunna se utvecklingen över tid.

Alla uppgifter kommer från Svensk Mäklarstatistik.

LÄS MER:Lindén Johansson är ny huvudtränare för LIS - kommer från Häcken

LÄS MER:Julsång, klappar och sötsaker – helgens julmarknad på Råda Säteri

LÄS MER:Välförtjänt VM-guld som avslutning för ”Kotten”

ANNONS