Så kan Rävlanda trädgård fortsätta med verksamheten

Ett medborgarförslag har antagits. Nu ska Rävlanda trädgård få hjälp av Härryda kommun för att kunna driva verksamheten vidare.
– Det är en glad överraskning, säger Sinikka Thörn, projektledare.

ANNONS
|

Den offentliga trädgården mitt i Rävlanda består av ”olika rum”, bland annat en äppellund, en klassisk trädgård med rabatter, en skogsträdgård och sparrisbädd. Det finns även ett växthus och ett område för biodlare med kupor.

– Den är väldigt betydelsefull, det märkte vi inte minst under pandemin. Folk träffas i trädgården och sitter och fikar, pedagogerna utnyttjar den, då den ligger i anslutning till skolan. Vi har privata odlare som är där, och barnfamiljer på helgerna, berättar Sinikka Thörn, som är projektledare för trädgården och lärare till vardags.

EU-medlen slut: ”Vi har ingen trädgårdsmästare”

Det var år 2017 som trädgården anlades med hjälp av pengar från en EU-fond och bland annat elever från Hermods trädgårdsmästarutbildning. Utöver Hermodseleverna, är Grön rehab, som vänder sig till personer med stressrelaterad ohälsa, verksam i trädgården.

ANNONS

– Det har varit mycket jobb. Den blev nog större än vi hade förväntat oss. Från början fanns det ingenting. Det var bara en gräs- eller ängsplan, kan man säga, säger Sinikka Thörn.

Eleverna från Hermods har ritat, grävt och planerat, samt byggt gärdsgård.

– De delarna har ingått i deras kurs. Det har varit mycket ideellt arbete från deras sida.

Och eleverna är fortfarande delaktiga i trädgården?

–Ja, de var här i vintras, och byggde lite mer gärdsgård och anlade en liten parkering. Det är ett samarbetsprojekt. Hade vi inte haft det hade det blivit svårt.

Sedan april förra året är EU-projektet nämligen färdigt och pengarna slut, berättar Sinikka Thörn.

– Vi har jobbat på litegrann, men vi behöver ju någon sorts finansiering för att kunna fortsätta. Vi har även ett samarbete med kyrkan som är vänliga nog att klippa våra gräsmattor, mot att de får ta blommor i trädgården till de förrättningar som de har.

Initiativet till ny finansiering kom från ett medborgarförslag

Men efter ett medborgarförslag går kommunen nu in och stöttar Rävlanda trädgårds verksamhet.

– Det är många engagerade och har blivit väldigt bra, och den är även besöksmål för andra. Där fortsätter vi nu att bedriva den verksamheten och tillsätter resurser för att ha trädgårdsmästare som kan sköta den så att den inte förfaller, säger Per Vorberg (M), ordförande för kommunstyrelsen.

ANNONS

Trädgården har beviljats 350 000 kronor årligen, och tanken är att det ska täcka en trädgårdsmästartjänst på 25 procent, och kostnader för drift.

– Vi är glada för det, det är jättebra. Nu har vi ingen trädgårdsmästare, så det skulle göra stor skillnad, för jag har inte den kunskapen. Och sedan så behöver vi kunna ersätta saker som har gått sönder. Vi har haft en del skadegörelser i trädgården. Senast har någon tryckt ut plastrutorna på växthuset.

Vad tänker du om det?

– Växthuset och trädgården är en offentlig plats, och alla är välkomna, men man önskar att man kunde vara rädd om det. Det kan bli kameraövervakning i slutändan.

LÄS MER:Johannes ”Gneben” Aira åkte ut ur semifinalen i Talang i TV4: ”Känner mig som en vinnare”

LÄS MER:Jazzstjärnornana Cæcilie Norby och Lars Danielsson spelar på hemmaplan

LÄS MER:Simon har öppnat dörrarna till nya Vickans restaurang och bar: ”Det är bara pizza, pizza, pizza i Mölnlycke”

ANNONS