"Det är min absoluta prioritet att se till att patienterna drabbas så lite som möjligt", säger Cecilia Dalman Eek (S), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset.
"Det är min absoluta prioritet att se till att patienterna drabbas så lite som möjligt", säger Cecilia Dalman Eek (S), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Mia Höglund

Sahlgrenskas prognos: 1,2 miljarder back 2023

Sahlgrenska universitetssjukhuset går mot ett rekordunderskott på minus 1,2 miljarder för 2023. Nu behöver mängder av tjänster skäras ner och sjukvården ställas om.
– Vår kostnadsutveckling är nu så hög att om den fortsätter så här blir den systemhotande, säger styrelseordföranden Cecilia Dalman Eek (S).

ANNONS

Sjukhuset går över tre miljoner back varje dag jämfört med budget. Enligt den senaste delårsrapporten som styrelsen fick under fredagen kan man läsa att cirka 800 färre månadslöner (på 35 000 kronor i månaden) hade behövt betalas ut i genomsnitt under årets sista fyra månader, för att man ska kunna nå en prognos på 1,2 miljarder i underskott.

Mycket behöver alltså hända och det är bråttom, enligt styrelseordföranden Cecilia Dalman Eek (S). Hon vill dock inte prata om hur många tjänster det kan tänkas handla om.

– Vi behöver minska kostnaderna effektivt och snabbt. Vi kan inte fortsätta vara så många som vi är i dag. Jag hoppas att vi kan lösa det med naturliga avgångar och att man hjälper varandra inom sjukhuset att utföra det som behöver utföras också när man blir färre. Men det kommer bli tufft för många, säger hon.

ANNONS

Så påverkas patienterna

Om det räcker med pensionsavgångar och personer som själva väljer att sluta, återstår att se. Det främsta fokuset ligger på att upprätthålla en adekvat vård.

– Det finns mycket vi kan göra som handlar om att ställa om sjukvården. Det är min absoluta prioritet att se till att patienterna drabbas så lite som möjligt. Därför måste vi värna vårdpersonalen som är närmast patienterna. Vi kommer fortsätta att lägga ner administrativa uppgifter och slopa administrativa projekt. Det kommer fortsatt att bli färre administrativ personal på sjukhuset, men det räcker förstås inte, säger hon.

Är de anställdas löner hotade?

– Om Sahlgrenska inte får kontroll på kostnaderna är allt hotat inklusive löner, men som tur är har Västra Götalandsregionen en stabil ekonomi så det kommer att lösa sig. Men sjukhusets ekonomi kan inte fortsätta rasa.

Finns det en risk att anställda inte kommer få sina löner?

– Nej, tack vare att Västra Götalandsregionen har en stabil ekonomi.

Orsaken till att Sahlgrenska Universitetssjukhuset hamnat i det här läget är framför allt ökade pensionskostnader, ökade priser på läkemedel och tjänster men också höjda löner hos flera grupper av anställda.

LÄS MER:Helvändningen – NPF-vården blir kvar i Mölnlycke

LÄS MER:Läkare som arbetat i Härryda kommun får prövotid

LÄS MER:Hundratals missade medicineringar och signeringar på Hjortens gruppbostad

ANNONS