Helvändningen – NPF-vården blir kvar i Mölnlycke

Vården av barn med NPF-diagnoser i Mölnlycke hotades av flytt – något som ledde till högljudda protester. Men vården får nu vara kvar. Beslutet kom från regionens operativa sjukvårdsnämnd under onsdagseftermiddagen.

ANNONS
|

Det har varit några skakiga veckor på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Bum, i Mölnlycke. Personalen fick efter semestern veta att den vård som riktar sig till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, hotades av flytt.

Förslaget som legat i händerna på regionpolitiker i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden berör inte bara Härryda, utan motsvarande vårdinstans i Partille och Mölndal. Förslaget låg i linje med regionstyrelsens målsättning att öka tillgängligheten för barn och unga med psykisk ohälsa genom att skapa enbart en vårdväg in via barn och ungdomsmottagningen, Bup.

Men förslaget väckte protester bland föräldrar och personal på mottagningen som menade att det drastiskt skulle försämra läget för barnen. Något som Härryda-Posten tidigare berättat om.

ANNONS

Glädjande beskedet: ”Inte rimligt att bryta upp”

Under onsdagseftermiddagen togs så slutligen ett beslut efter veckor av ovisshet, vårdinstansen blir kvar. Barnläkaren Mats Reimer var en av kritikerna till förslaget:

– Vi är väldigt nöjda idag. De verkar inte tycka att vi ska lägga ned, utan att vi gör bra saker som vi inte ska sluta med.

Hur har de här veckorna av ovisshet varit?

– Vi förstod ju att en del borgerliga ledamöter stödde oss men att de rödgröna vände om helt också, det var nytt för idag. Så det är väldigt roligt, säger barnläkaren Mats Reimer.

My Alnebratt socialdemokratisk ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden förklarar skälet till beslutet via ett mejl till Härryda-Posten: ”I nuläget vore det inte rimligt att bryta upp den väl fungerande verksamhet som bedrivs i Härryda, Partille och Mölndal avseende neuropsykiatriska utredningar för små barn.”

Kan de som oroat sig för en flytt pusta ut nu, eller finns det en risk att flytten kommer ske längre fram?

”Vår ingång är att vi i så stor utsträckning som möjligt ska värna välfungerande verksamheter riktade till barn- och unga. Vi kommer nu att göra en analys av hur vi kan stärka arbetet i hela regionen. Hur vi långsiktigt ska organisera vården får vi återkomma till men vi har ett tydligt fokus på att säkerställa god vård för alla barn och unga i regionen.”

ANNONS

S miljonsatsning röstades ned

Inte nog med att vården får vara kvar, den rödgröna ledningen skriver i sitt yrkande att en översyn bör göras för att se om arbetssättet kan tillämpas i fler kommuner. Något som Mats Reimer själv föreslog i Härryda-Posten för några veckor sedan.

Den rödgröna ledningen föreslog också att Bum skulle få ett ökat anslag på två miljoner kronor, eftersom sjukhusen fått en motsvarande uppräkning. Men förslaget röstades ned av Sverigedemokraterna och de övriga borgerliga partierna.

Mats Reimer menar att arbetet nu kan fortsätta som vanligt:

– Rättvist eller orättvist, barnen i Härryda kommer fortsättningsvis också ha det lite bättre än genomsnittsbarnet i regionen. Men förhoppningsvis kan andra kommuner lära av vårt exempel.

LÄS MER:Landvetterbageriet expanderar – till Göteborg

LÄS MER:Man med yxa gick runt i Mölnlycke – polis ryckte ut

LÄS MER:Nu börjar säsongen för viltolyckor – 40 olyckor per dag

ANNONS