Landvetterbageriet expanderar – till Göteborg

Som del i en större expandering öppnar Landvetters stenugnsbageri nu en butik med servering i centrala Göteborg. Under onsdagen slog dörrarna upp för första gången.
– Äntligen! säger en potentiell framtida stamkund.

ANNONS

Under onsdagsförmiddagen slog Landvetters stenugnsbageri upp portarna till sitt helt nya kafé på Engelbrektsgatan i Göteborg. Delvis var det kanske smakproverna som lockade in nyfikna förbipasserande, men kön till kassan var även den stundtals lång.

– Nummer trettio! ropar någon från bakom disken, utan att få något gensvar.

– Nummer trettio! ropas det igen, innan en engelsktalande person till slut träder fram och uppger sin beställning.

Stämningen inne på kaféet är precis vad man kan förvänta sig av ett kafé inne i stan runt lunchtid. Det surras och pratas, musik spelas i högtalarna och ljudet från mjölk som skummas och kaffebönor som mals bryter då och då igenom. Doften behöver knappast beskrivas närmare, men det råder inget tvivel om att det här säljs nybakat bröd.

ANNONS

Stressig första dag: ”Allt har strulat”

Mot slutet av året öppnar Landvetters bageri ett stort, nytt centralbageri i Mölnlycke fabriker, där det också kommer bli butik och servering. Sedan tidigare har de bageriet i Landvetter och den lilla take away-butiken i centrala Mölnlycke.

Det nya centralbageriet innebär att man behöver ha ännu fler butiker för att täcka den investeringen det innebär, och det är där den nya butiken i Göteborg kommer in i bilden.

Fredrik Frigell som äger och driver Landvetters bageri, berättar att det har varit en stressig första förmiddag.

– Allt har strulat. En kyl pajade igår och den ena kylmontern pajade i morse. Så vi kan inte använda full effekt där. Och kassaapparaten fungerade inte fram tills en halvtimme innan vi öppnade. Men vi fick till det till slut. Men det var väldigt svettigt, jag är alldeles blöt i hårbotten!

I samband med öppningen av det nya bageriet har han anställt två nya bagare, tre butiksmedarbetare och ytterligare en del extrapersonal.

Den som tidigare har besökt något av Landvetters bageris andra butiker kommer känna igen sig. Konceptet för Göteborgsbutiken är det samma, med handgjort, stenugnsbakat och mycket surdeg.

– Kaffebrödsdelen är väldigt klassisk. Brödet däremot är ju inte klassiskt direkt. Vi kör ju inte limpor på det viset och så. Sedan gör vi ju några barkisfrallor och sånt också för att de ska få sitt. Men för övrigt är det mest stenugnsbröd, säger Fredrik Frigell.

ANNONS

”Det passar perfekt”

Tala Ghafouri bor på sjätte våningen i samma hus som det nyöppnade kaféet. Hon berättar att de boende i huset fick veta för ganska längesedan att verksamheten var på väg.

– Och vi har väntat så länge. Äntligen!

Premiärköpet blev förutom en kaffe och bulle också två valnöts- och fruktfrallor att ta med sig hem. Hon tycker att det har funnits ett behov av en verksamhet likt stenugnsbageriet och tror att hon kommer bli en återkommande kund.

– Det är inte så traditionellt i Sverige att man springer ner och köper bröd på samma sätt som man gör i Frankrike till exempel. Där märker man att det finns massa färskt bröd som man springer och köper varje morgon, men här finns inte så mycket i närheten. Så det passar perfekt!

Viktigt med bra kaffe

Peter, som även han bor i närheten, har tagit sig hit tillsammans med sin dotter Johanna för en premiärkik på det nya kaféet. Johanna väntar fortfarande på sin mozzarellamacka och Peter har köpt en baguette till lunch och ett bröd för att ta med sig hem.

Hur är första intrycket?

– Jag blev förvånad över att det var så pass stort som det var. Och utbudet ser trevligt ut.

ANNONS

Att han blir en återkommande kund när det kommer till brödet är han säker på, men innan han kan svara på om han även kommer bli en fika-stammis, så återstår ett viktigt test.

– Det beror väldigt mycket på det här, säger han och pekar på sin kaffekopp. Jag har inte smakat på det ännu och jag är lite löjlig när det gäller mitt bryggkaffe.

– Det är stora kaffekoppar i alla fall, fyller dottern Johanna i. Det är mitt bästa!

Men då undrar man om ni har ställt den stora knäckfrågan? Ingår påtår?

– Nej, jag stod faktiskt och tänkte på det när jag hällde upp och just att det var så stora koppar, och undrade om det ingår påtår eller inte, svarar Peter.

Goda framtidsutsikter

Ägaren Fredrik Frigell tycker, efter att ha haft öppet i ungefär en trekvart, att det känns som att Göteborgsbutikens framtidsutsikter ser goda ut.

– Magkänslan är bra just nu, absolut! Det enda är väl att man skall klara av att leverera, så vi får hålla nere sortimentet här i början tills vi har flyttat till det nya bageriet.

Vad är det som är så roligt med bakning?

– Det är ju hantverket, det kreativa. Och att man gör någonting som gör folk glada.

ANNONS

Strax innan Härryda-Posten ska lämna kaféet meddelar kunden Peter att han nu har fått svar på frågan som alla ställer sig: Ja, påtår ingår!

LÄS MER:Nu öppnar Fredrik ett stenugnsbageri – i Mölnlycke Fabriker

LÄS MER:Enikö bageri i Landvetter stänger: ”Vi vill vidare”

LÄS MER:Enis odlar rymdtomater i Mölnlycke – för framtida kriser

ANNONS