Csaba Bene Perlenberg: Från gult till guld – får Mölnlycke IF behålla generalen Wandi?

Alan Wandi har varit tydlig: Mölnlycke IF ska upp, högre och vidare. När målet äntligen är nått kommer de tuffa frågorna.

ANNONS

Rävlanda AIS gjorde det förra säsongen. I skenet av årets kanske sista soldränkta höstdag, när strålarna dränkte Mölnlycke IP i ett magiskt, varmt, underbart vackert, gyllene skimmer, gjorde Mölnlycke IF det också.

Lämnade sin serie bakom sig och klättrade raka vägen upp till nästa, högre, välförtjänta division. Rävlanda gick från sjätte till femte. På Mölnlycke IP gick, nej krigade, hemmalaget sig från fjärde till tredje med en makalös fest på 5-1.

Att serienemesisen IF Väster, som Mölnlycke jagat under andra halvan av säsongen, var vänliga nog att bidra till avancemanget genom att förlora sin sista match med 0-1, var en ödets nyck.

ANNONS

Från gult till guld: Borta är tiden för Mölnlyckes herrar som ett division 4-lag. Nästa säsong spelar de i division 3. Från mellanlägret till ett lagbygge, en idé, som är på väg att lämna farmarligorna bakom sig.

Svenska Akademiens aderton ledamöter blixtinkallas för ett extra sammanträde.

Resan är hisnande – och även om alla lagsporter är ett teamwork, krävs det en general för att få en hel fotbollsarmé att rusa framåt, orka hålla i och nå den utmålade segern. I Mölnlyckes fall är hans namn Alan Wandi, tränaren som använt byggtermer för sitt projekt – ett renoveringsprojekt av en förenings herrlag.

I en intervju med Härryda-Posten i slutet av april förklarade han sin filosofi – och hymlade inte om sin vision: ”Jag vill nå upp till Allsvenskan som tränare men jag har inte bråttom. Jag vill gå den långa vägen och i Mölnlycke så fick jag väldigt fria händer att bygga långsiktigt.”

Långsiktigt och långsiktigt. Två år går förbi i rasande takt. Nu måste Svenska Akademiens aderton ledamöter blixtinkallas för ett extra sammanträde. Den enda punkten på dagordningen: Ingrid Carlberg, Åsa Wikforss, Jesper Svenbro och de andra behöva revidera sin definition i ordlistan över vad ”långsiktigt” betyder.

Från tidigare ”en lång­siktig planering” till ”den tidsrymd som Alan Wandi allena bestämmer över”.

ANNONS

Det tog Alan Wandi två år att bygga klart. Grunden har lagts, sten för sten, spelare för spelare, mål för mål. Det är bara ynka 24 månader som skiljer en division från en annan.

För Mölnlycke IF är det historiskt. Division tre kommer bjuda på ett helt annat motstånd och helt nya utmaningar. Men den bistra verkligheten är en fråga för en annan dag, inte när glädjeyran måste kramas ur till sista svettdroppe.

Men frågan måste ställas: Hur länge till får Mölnlycke IF behålla Alan Wandi?

Alla renoveringsprojekt tar förr eller senare slut. Antingen bjuder man in till inflyttningsfest eller så läggs kåken ut till försäljning på Hemnet.

Wandi har, enligt hans egna ord, siktet inställt på Allsvenskan. Dit kommer Mölnlycke IF aldrig att hamna, inte ens under Wandis ledarskap. Annat är det med tränaren själv.

Räkna med huggsexa om Mölnlycke IF:s härförare, troligen förr än senare.

LÄS MER:Mölnlycke IF tog på sig guldhattarna efter seger mot Älvsborg FF

LÄS MER:Publiktätt när Landvetter IS tog emot Hittarps IK

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS