Landvetter Wings leder serien – siktar mot allsvenskan

Förra året åkte de ut i kvalet till allsvenskan. I år lever drömmen vidare, för Landvetter Wings tjejer leder serien överlägset.
– Har vi bara tålamod kommer vi gå upp. Det är bara en fråga om tid, att träna och jobba på, säger tränaren Martin Zetterstedt.

ANNONS
LocationLandvetter|

Laget leder serien efter åtta omgångar och är obesegrade. Avståndet ned till IBF Backadalen, som ligger på andra plats, är åtta poäng. En ledning som är betryggande. Landvetter Wings damlag siktar nu mot allsvenskt spel.

– Vi vill vara en förening för Landvetter, men vi har också sett vad alla gjort och inte gjort, och vi har velat skapa något för unga innebandyspelare, säger Martin Zetterstedt, som är tränare för damlaget.

Han hänvisar till en lista över samtliga seniorlag inom Västsvenskas innebandyförbund, där Landvetter gått från att vara 23:e rankade i distriktet år 2019, till att nå en sjundeplacering år 2023.

ANNONS

Rankingen utgår, enligt honom, bland annat från resultat i seriespelet. Listan innebär att Landvetter ses som det näst bästa laget i distriktet, bakom SSL- laget Pixbo, och de allsvenska föreningarna, Lindome, Partille, och Lindås, samt Pixbos utvecklingslag IBF, som spelar i samma serie som Landvetter.

Landvetter Wings vill bli ett stabilt allsvenskt lag

Ett av målen för Landvetter Wings, enligt Martin Zetterstedt, är att bli en stabil och allsvensk förening med bra ungdomsverksamhet.

För att nå framgång på spelplanerna har det inom föreningen arbetats mycket med livspussel, omtanke och flexibilitet för att hitta en utvecklande miljö för sina spelare. Exempelvis att man inte arbetar med träningskrav som ett villkor för att få spela matcher.

Det innebär dock inte att man inte behöver hålla sig bra tränad för att orka hänga med på träningar och match.

– Vi jobbar väldigt mycket med att få fram ett inre driv. Vi kan ge dem kunskap och lära dem, men om de inte vill träna kan vi inte tvinga dem. Enda vägen att nå någonstans är att vilja det själv och inte vara beroende av vad andra vill. Då får vi fram individer som blir bra, förklarar han.

En annan framgångsfaktor han lyfter fram är att laget bara tränat två gånger i veckan i alla år.

ANNONS

– Det är en sak som gör att folk orkar, att det inte tar över deras liv. Vi ser hellre två intensiva två-timmarspass i veckan än tre träningar på halvfart med massa vilopauser.

Det innebär dock inte att tjejerna inte tränar mer utöver det.

– Vi uppmuntrar till att träna på gym och springa. Men det är upp till var och en. Majoriteten tränar minst ytterligare två till tre gånger ytterligare i veckan. Många går på innebandygymnasium eller dubbelidrotter. Vi ser att vårt upplägg i slutänden ger utrymme för mer fysisk aktivitet för de som är motiverade. Blir det allsvenskt spel ökar vi antalet träningar tillsammans.

Det finns flera anledningar till att laget vill ta klivet upp till allsvenskan. En av dessa är det stora spelarmaterial som finns i föreningen. Enligt Zetterstedt vill föreningen bli självförsörjande på tjejsidan så småningom.

– Vi har en A-trupp på 25 till 27 tjejer. Vi har en utvecklingstrupp på 25 tjejer. Sedan finns det 20 till 22 tjejer i 09-kullen.

Förlorade i kvalet till allsvenskan 2023

I dagsläget har föreningen även ett utvecklingslag i division två. En och samma förening kan dock inte ha två lag i samma serie, vilket också gör att Landvetter vill ta ett steg till i seriesystemet.

ANNONS

– Vi vill vara i en allsvenska för att serva våra ungdomar i rätt ålder. Vi vill inte till SSL. Om vi kan förse Pixbos SSL-lag med en till två spelare så är det bra.

Landvetter Wings damlag har sedan ankomsten till division ett varit ett stadigt topplag, och så även denna säsong. Laget toppar tabellen med 24 poäng efter åtta omgångar. Resultaten har gjort att flera spelare i laget fått intresse på sig, men hittills har de flesta valt att stanna.

– Vi vill att de ska vara redo att ta ett steg så de klarar av att göra en flytt. Men de har valt att stanna.

Förra säsongen var laget ytterst nära att ta steget upp i allsvenskan, men föll i kvalet.

– Det föll väl på att vi var unga. Det saknades några kilon. Det saknades den här rutinen. Det blev lite för stor anspänning.

Noterbart är att de flesta i Landvetter Wings spelartrupp har en ålder mellan 16 och 20 år, vilket gör laget till ett av de yngsta lagen i serien.

Skulle de kliva upp en division vill de fortsätta behålla åldersprofilen, enligt Martin Zetterstedt.

– Vi kommer ta in några rätt individer men inte värva in ett nytt lag. Vi tror på de tjejer vi har och att vi kan hålla oss kvar.

ANNONS

LÄS MER:Flera spelare från Härryda med i distriktslaget i innebandy

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 46: Barneteater, författarbesök, tango

LÄS MER:Emma Stenberg saknas i VM-truppen – varför?

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS