Nu är snökanonerna i full gång på Landehof

Om vädrets makter står skidföreningen OK Landehof bi, blir det skidåkning redan till helgen. Snökanonerna tillverkar snö för fullt och ”gubbmaffian” är på plats.
– Vi skulle kunna bli färdiga med ett spår på 500-600 meter, säger Sven-Erik Andreasson, 75.

ANNONS
|

På marken sprider frosten ut sig som tunna vita lager av pudersocker. Temperaturen är nere på minus två grader. En kvinna är ute och rastar sin hund och en man joggar förbi klädd i blå träningsoverall och vit och rödrandig toppluva. Vid sidan av Landehofstugan växer vita högar av nyproducerad snö.

– Om vi har tur med vädret skulle vi kunna bli färdiga med ett spår på 500-600 meter redan till helgen. Om två veckor kanske med resten, säger Sven-Erik Andreasson.

Elfel hotade helgåkningen

Han och och hans vän Jan Hansen, 83, sitter och värmer sig i Landehofstugan. Just nu står snökanonerna stilla. Olyckligtvis drabbades anläggningen av ett elfel igår kväll och de har därför tvingats avbryta arbetet i väntan på att en elektriker ska komma förbi och åtgärda problemet.

ANNONS

OK Landehof har knappt 1 000 medlemmar. En av dessa, Jan Hansen, 83, har varit medlem i klubben länge. Han visar stolt runt i klubbstugan, byggd 1978, av ideella krafter. Stugan hålls öppen på helgerna och då serveras varma drycker och våfflor. Det finns också möjlighet att hyra skidutrustning.

– Förra året kom cirka 2 000 elever för att åka skidor. Några av dessa kom sedan tillbaka med sina föräldrar, förklarar Sven-Erik.

Hållt spåren öppna i över 30 år

Den konstgjorda snön leder till mycket glädje i spåren.

– Förra året kom det så pass mycket snö att det gick att åka på natursnö några dagar ända tills det började regna. Spåren var körbara ända in i mars tack vare den konstgjorda snön, berättar Sven-Erik Andreasson.

Hur det ska bli denna säsong vill vågar han inte gissa. Däremot framhåller han att sedan de införskaffade snökanonerna 1990 har det bara varit ett enda år som klubben inte kunnat anordna några spår.

– Tre minus grader och låg luftfuktighet är de mest idealiska förhållanden för att tillverka konstsnö, förklarar Sven-Erik Andreasson.

15 snökanoner löser spåren

OK Landehof har 15 snökanoner igång samtidigt för att tillverka snön. Tillverkningen sköts av två team, en snöjour dagtid bestående av två, tre personer och på nätterna den så kallade ”gubbmaffian”, som bara finns tillhands för att kontrollera att det inte blivit något fel.

ANNONS

– Igår när det blev problem med elen, då fick de stänga av vattnet snabbt för att inte ledningarna skulle förstöras, förklarar Sven-Erik Andreasson.

LÄS MER:Två av OK Landehofs eldsjälar prisade av Rotaryklubben

LÄS MER:OK Landehof fortsätter skörda framgångar i skidspåret – med och utan gevär

LÄS MER:Hoppbacken i Hindås utsatt för lampkupp: ”Ledsen och förbannad”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS