Csaba Bene Perlenberg: Härryda-Posten fick åka helikopter – men får inte visa Härryda från ovan till läsarna

Härryda-Posten kan inte visa bilder på Härryda från ovan utan att staten godkänner bilden i förväg. Det är både opraktiskt och orimligt.

ANNONS
|

I början av veckan gjorde Härryda-Postens reporter Cornelia Smedberg ett högtflygande reportage. Bokstavligen. Inför att en helikopter skulle landa vid Båtsmanskolan i Mölnlycke åkte hon med från Säve flygplats i Göteborg. En resa som normalt tar en stund, tog endast ett par hänförande minuter. Som Smedberg skriver i sitt reportage:

”Väl uppe breder Göteborg ut sig i all sin prakt. Hade det varit en solig dag hade älven bländat oss, men i dag syns allt utan extra ansträngning för ögonen. Eftersom helikoptern flyger i runt 200 kilometer i timmen går det snabbt att ta sig fram till Mölnlycke. Råda säteri ser litet ut ovanifrån och motorvägen slingrar som en orm genom landskapet. När helikoptern väl går ned för landning går det snabbt till att vi tar mark. Gräset runt omkring viker sig av kraften.”

ANNONS

Det är tyvärr den enda beskrivningen som Härryda-Posten kan ge sina läsare i vår publicering. Tidningen får enligt rådande lagstiftning inte publicera foto eller rörlig bild från ovan. Den som vill fotografera och sedan publicera och sprida bilder som visar geografisk information med drönare eller från helikopter ansöka om ett så kallat spridningstillstånd från lantmäteriet, som förklarar varför på sin hemsida: ”Syftet är att skydda information som är viktig för totalförsvaret.”

Nyhetsvärdet i att publicera en artikel med rubriken ”Därför landade en helikopter vid Båtsmansskolan i Mölnlycke” med tillägget ” – för en månad sedan” är av förståeliga skäl obefintligt.

Förvisso finns det undantag från lagstiftningen och tillämpningen, men det en myriad av faktorer och tolkningar som gör det i praktiken omöjligt för en ansvarig utgivare att exempelvis publicera foto eller rörligt bildmaterial från ovan. Undantagen gäller bland annat åkermark, skog, offentliga platser och enskilda byggnader, men det är avgränsningar som begränsar allmän fotografi från ovan.

Därtill är rådande handläggningstid 25 dagar. Även om Härryda-Posten hade varit extremt noggranna med inte visa något annat än vad undantagen gör gällande, hade vi alltså inte kunnat visa allmänna helikopterbilder med horisont på en månads tid efter att vi gjort vårt reportage. Nyhetsvärdet i att publicera en artikel med rubriken ”Därför landade en helikopter vid Båtsmansskolan i Mölnlycke” med tillägget ” – för en månad sedan” är av förståeliga skäl obefintligt.

ANNONS

I praktiken innebär detta att staten kräver förhandsgranskning av journalistik som publiceras av grundlagsskyddad, fria och oberoende media. Det är inte bara uppenbar censur utan leder även till självcensur.

Reportaget med helikoptern som flög över Härryda fick nöja sig med bilder från marken. I ett akut nyhetsläge där det är journalistisk befogat att ge våra läsare en helhetsbild från ovan, ställs ansvarig utgivare inför valet att riskera bryta lagen – eller sköta sitt grundlagsskyddade uppdrag.

Eller som det står i Tryckfrihetsförordningens första kapitel, första paragraf: ”Tryckfriheten innebär också en rätt för var och en att ge ut skrifter utan att en myndighet eller ett annat allmänt organ hindrar detta i förväg.”

LÄS MER:Därför fick kungen ingen gåva av Härryda kommun

LÄS MER:De köper dyraste huset i Landvetter hittills i år – priset: 10 100 000 kronor

LÄS MER:Dags för kraftsamling för tryggheten i Härryda

ANNONS