10-åriga Hektor i Hindås om statsminister Ulf Kristerssons mejlsvar: ”Konstigt!”

Hindåsbon Hektor Leandersson, 10, bestämde sig för att ställa statsministern mot väggen, han ville ha svar på tre viktiga frågor. Så han mejlande Ulf Kristersson och väntade. Två månader gick och hoppet om ett svar tynade – men så kom det.
– Jag blev jätteglad! säger Hektor Leandersson.

ANNONS

Talltopparna brinner i rosa utanför Hindås, marssolen är på väg ner. På uppfarten till det nybyggda huset står Hektor Leandersson och kickar boll med en kompis. En katt stryker längs husväggen, mamma Sara Leandersson står i ljuset från dörren och runt bena snor sig den svarta hunden Tyra.

Häromdagen fick Hektor en smärre chock när han öppnade sin skolmejl. Där låg ett mejl i inkorgen och inte från vem som helst. Avsändaren – statsminister Ulf Kristersson (M).

”Det var jättepirrigt”

Innan jul knappade Hektor ner tre frågor som han gått och funderat på. Något nervös tryckte han på skicka-knappen och mejlet for iväg till regeringskansliet. Den ena frågan gällde klimatet: ”Kommer Sverige kunna minska sina utsläpp tillräckligt?”. Den andra: ”Kommer Sverige kunna gå med i Nato?” och den sista, men ack så viktiga: ”Vad önskar du dig i julklapp?”.

ANNONS

Sedan började en period av tålmodig väntan. Efter några veckor utan så mycket som ett pip från moderatledaren sa pappa Alexander och Sara Leandersson att nu blir det nog inget svar. Men så sa det ”pling” i mejlinkorgen och där var det, mejlet han väntat på. Statsministern hade mellan samtal med världsledare och ministrar tagit sig tiden att svara Hektor.

– Jag blev jätteglad, det var jättepirrigt, berättar Hektor Leandersson som sitter vid köksbordet och äter en bulle som han själv bakat. Hunden Tyra sitter bredvid och tittar uppmärksammat på tallriken med bullar.

– Du hade ju till och med svårt att sitta still och läsa vad han svarade, säger mamma Sara Leandersson.

Statsminister Ulf Kristerssons (M) svar till Hektor Leandersson.
Statsminister Ulf Kristerssons (M) svar till Hektor Leandersson.

Hur kom det sig att du skickade ett mejl till statsministern?

– Jag ville fråga honom några saker och så tyckte jag det var kul att testa för jag visste inte om man kunde, säger Hektor.

Familjen Leandersson preppar inför fredagsmys, pappa Alexander står och bakar vid köksbänken, i soffan i vardagsrummet dåsar syskonen och återhämtar sig efter veckan.

– Jag tror det började med att du tittade på Lilla aktuellt, säger pappa Alexander Leandersson medan han knådar.

– Jag tror att jag försökte först säga att ”nej, man kan inte höra av sig till statsministern”. Men då frågade Hektor ”varför?” och jag hade inte så bra svar på det, säger Sara Leandersson.

ANNONS

Först ringde Hektor till regeringskansliet, han hade först övat på att presentera sig ordentligt och fråga men i växeln blev det stopp. Skam den som ger sig.

– Du kan vara väldigt målfokuserad när du får en idé säger mamma Sara.

Hektor skulle nå statsministern, så han knåpade ihop ett mejl istället.

Ulfs ”lite konstiga” svar

Sedan Rysslands invasion av Ukraina hade Hektor funderat på kriget, om risken fanns att det skulle komma hit och om Sverige borde gå med i Nato, så det var en given fråga att ställa statsministern. Klimatet visste han också var en stor och viktig fråga. Vad Ulf önskade sig i julklapp hade han kanske inte gått och funderat på men den fick också hänga med.

– Jag tyckte det var lite konstigt, säger Hektor och lägger över ena benet på armstödet.

Vad var det som var konstigt med det?

– Jag förstod inte riktigt hur man skulle kunna klara det, liksom. Vi kommer ju fortfarande ha utsläpp 2045, det tror jag verkligen. Elbilar släpper ju fortfarande ut, eller hur? säger Hektor och tittar frågande på mamma Sara.

– Ja, det beror ju lite på var elen kommer från i sin tur, säger Sara Leandersson.

ANNONS

Var du nöjd med de andra svaren du fick?

– Ja, det var jag. Jag frågade honom om Nato och då sa han att han verkligen tror att vi kommer komma med.

Vad hade du själv tänkt kring Nato?

– Jag hoppade att vi skulle komma med, säger Hektor och tar ett bett på sin bulle.

Kommer du ha lite koll på Ulf så att han följer sina löften?

– Nja, det tror jag faktiskt inte jag kommer göra.

Om du själv skulle vara statsminister, vad skulle du vilja genomföra?

Hektor funderar och säger sedan:

– Jag skulle försöka minska antalet, vad heter det, vad heter sådana här stora fabriker, kärnkraftverk! Och minska diesel och bensinbilar och öka antalet vindkraftverk och solpaneler.

Till julklapp ville statsminister Ulf Kristersson ha några riktigt bra böcker men om regeringschefen fick några bra böcker avslöjar inte mejlet.

LÄS MER:Ronny arbetar för Swedavia med viltkontroll och skyddsjakt på Landvetter flygplats– skrämmer hellre än skjuter

LÄS MER:”Gretas Gamlingar” i Mölnlycke firar ett år som klimataktivister

LÄS MER:Nu ska PDL Center bli Padelborgen Mölnlycke

ANNONS