16-åriga Ludvig Hansén från Mölnlycke skriver och regisserar föreställningen Förskalv

I flera år har han grubblat över det mänskliga psyket och rotat i mörker. Under våren har teaterföreställningen Förskalv, som han skrivit och regisserat själv, premiär. Mölnlyckebon heter Ludvig Hansén, och är 16 år gammal.

ANNONS
|

Läktaren håller på att byggas upp inför vårens föreställningar. Det är lätt kaotiskt inne i Teaterhuset i Mölndal.

Ludvig Hansén från Mölnlycke är nyligen hemkommen från en skidsemester under sportlovet och är tillbaka i vad som kan beskrivas som hans andra hem. Han säger att han börjat kallsvettas.

Nyligen tyckte han att han hade oceaner av tid innan det var dags för premiären av hans egenskrivna och egenregisserade föreställning Förskalv. Nu är det plötsligt bara en dryg månad kvar, och stora delar av tiden som återstår kommer gå åt teknikaliteter.

– Jag är ganska van med att jobba med stora föreställningar på kort tid, men då har det alltid varit någon vuxen som kan allting och som löser allting åt mig. Men nu är det... Nu är det allvar liksom, säger han.

ANNONS

Ludvig Hansén berättar att Förskalv är kontrasternas föreställning. Pjäsen som är uppdelad i två akter på ungefär en timme var kommer skifta blixtsnabbt mellan toppar och dalar. Från glädjerus till totala tragedier.

– Vi har till exempel en scen där vår underbara karaktär Roger sitter och spelar Vreeswijk på gitarr, man skrattar och det är jättevarmt. Två minuter senare iscensätts ett självmord när karaktären Palle Svarslös hoppar ner från Mölndals bro. Och allting totalförändras på scenen.

Skrev sin första pjäs när han var 11 år gammal

Det är inte första gången Ludvig Hansén rotar i mörker, eller skildrar självmord för den delen. Sin första pjäs skrev han vid 11 års ålder.

– Min andra pjäs hette Hjärnspöke. Den tar avstamp i att en man var redo att avsluta sitt liv vid tågspåret, men sen fått en insikt att gå därifrån.

Samtidens ohälsa, som han beskriver det, är något som alltid intresserat honom. Vad vår tids problem gör med det mänskliga psyket.

– Det handlar om att jag vill skapa scenkonst som berör. Och jag kan inte komma på något bättre sätt än att skildra min samtid.

Det jag gillar med Mölnlycke är att det är någon form av genomsnitt av mellanmänsklighet. Det är A-lagare, det är egenföretagare, borgare som bor vid Långetjärn, det är arbetarklass. Ja, det är allt möjligt.

Vill skriva pjäs om Mölnlycke i framtiden

Förskalv har en tydlig lokal förankring till Mölndal, och Göteborg överlag. Han menar att det är ett sätt att göra föreställningen mer lättillgänglig, att det finns saker som går att ta på. Precis så som han vill att teater ska vara.

ANNONS

Och i framtiden finns planer om att skriva en pjäs om sin hemort Mölnlycke.

– Jag tycker att det finaste i Mölnlycke är vid Åkanten, där Mölndalsån flyter fram, bron precis vid terminalen. Där finns det en bänk som heter Kyrkbänken.

– På den här bänken som Råda församling har ställt dit sitter det alltid A-lagare. Och det är ändå fint på något sätt. Så det är väl kanske därifrån jag skulle utgå.

Han blir tyst ett tag och funderar. Sen fortsätter han:

– Det jag gillar med Mölnlycke är att det är någon form av genomsnitt av mellanmänsklighet. Det är A-lagare, det är egenföretagare, borgare som bor vid Långetjärn, det är arbetarklass. Ja, det är allt möjligt. Det skulle det väl handla om att vi har alldeles för många pizzerior, ingen ordentlig restaurang, om fabrikerna som gjorde trådrullar men som nu är helt bortglömda.

– Jag skulle nog inte skriva om en total tragedi som jag gjort nu när jag skrivit om Mölndal. Jag tror att jag känner mig lite för nära Mölnlycke för att skriva något så hemskt, säger han.

”Min framtidsvision är att bli en konstnär, men en riktigt jävla jordnära konstnär”

Att Ludvig Hansén ska bli en kulturarbetare i framtiden råder det inte mycket tvivel om. Exakt vad det innebär vet han dock inte ännu.

ANNONS

– Min framtidsvision är att bli en konstnär, men en riktigt jävla jordnära konstnär. Jag vill inte bli en sån där ung konstnär som målar sig svart under ögonen, röker och gör obegriplig konst.

– Det får inte vara så att det bara sitter antingen kulturfantaster eller andra kulturarbetare i teatersalongerna. Jag tror inte att teatern kan rädda världen, däremot är det ju själens infrastruktur. Och då är det min uppgift som regissör att se till att det är någonting som faktiskt går att ta in, säger 16-åringen.

Förskalv har premiär i Teaterhuset i Mölndal den 24 mars. Biljetter går att boka på Teaterhusets hemsida.

LÄS MER:Vårdcentralen i Hindås i tabelltoppen: ”Känns jättekul”

LÄS MER:Publikrekord väntas när Pixbo spelar final i svenska cupen

LÄS MER:Öppningen: Lantmäteriet kan avgöra vem som har ansvar för trappan

ANNONS