Återväxten hotad för Landvetter bouleklubb: ”Tråkigt”

Landvetter bouleklubb har svårt att locka unga till ”pensionärssporten”. I helgen anordnades en klotkamp för att fånga de ungas intresse. SM-vinnaren Ängla Åberg Patron var på plats och sänkte ålderssnittet rejält.

ANNONS
|

En tryckande värme och det karakteristiska ljudet av klot som klonkar sätter tonen för en sensommardag med boule utanför Önnerödsskolan i Landvetter. Här anordnar Landvetter bouleklubb under tre dagar klotkamp för alla åldrar.

Men för Ängla Åberg Patron, 17, och medlem i Don Camillo boule club från Kosta, handlar det inte om en semesterlek. För henne är boule en passion som hon delar med sin familj.

– Pappa spelade boll så han fick mig att spela. Jag spelade mitt första SM 2016 när jag var tio, men sen slutade jag och så spelade jag SM nu i år och då var det roligare, säger Ängla Åberg Patron.

ANNONS

Och inte konstigt att det var roligare, tillsammans med sin bror Kian tog hon hem junior-guldet i mixed dubbel.

– Det kändes bra, det var det som fick mig att fortsätta, berättar Ängla.

Hon är ett bevis på att boule kan locka till sig unga människor – något som annars varit en utmaning för sporten.

– Jag tror man ser det som en pensionärsport och det kanske inte är lika kul som fotboll, men jag tror inte folk vet riktigt vad det är, för det finns inte så mycket marknadsföring, säger Ängla Åberg Patron som lyckats dra med sig en kompis på boule-tävling.

”Att få ungdomar att träffas och naturligt skapa egna nätverk, det är väl det vi tror ska hjälpa” säger Henrik Roolf, en av eldsjälarna som kämpar för sportens föryngring.
”Att få ungdomar att träffas och naturligt skapa egna nätverk, det är väl det vi tror ska hjälpa” säger Henrik Roolf, en av eldsjälarna som kämpar för sportens föryngring. Bild: Malte Just

Nyckeln för att få unga att kasta klot – en tour

Ängla Åberg Patron får medhåll från Henrik Roolf, från Landvetter bouleklubb. Henrik arbetar, för Svenska bouleförbundets räkning, med att få unga intresserade av sporten. Och mycket av arbetet handlar om att synas och anordna tävlingar.

– Ja, det är ju sånt här vi försöker med, säger Henrik Roolf och pekar ut över bouleplanerna.

– Att få ungdomar att träffas och naturligt skapa egna nätverk, det är väl det vi tror ska hjälpa.

Helgens boule-evenemang anordnas av förbundet och den lokala Landvetter-klubben. Förutom de klotkamper där alla kan delta hålls den tredje deltävlingarna av fyra i den ungdomstour som spelats runt om i landet under 2023. Tävlingen riktar sig till unga mellan 7 till 23.

ANNONS

– Så det här är Sveriges bästa ungdomar som är här och spelar, berättar Henrik Roolf.

Det finns en uppfattningen om att boule är pensionärsport, enligt Henrik Roolf, något som måste ändras för att locka en yngre publik.

– Generellt tänker folk att det är pensionärer som står i parken och kastar klot, säger han.

Hur går då arbetet med att vända trenden?

– Trögstartat är det, vi har kört i två år snart med touren och vi har ökat från sju stycken och nu är det 23 ungdomar – så vi kan nog säga nu att det är en ökande trend.

Det tyder på att intresset för sporten börjar växa, även om det går långsamt. Men lokalt är det desto knepigare.

Oron: Lokala klubben dör ut

I en blå träningsjacka med Landvetter bouleklubbs logga på bröstet står Svante Neldemo, 75 år. Han är en av många dedikerade som har funnit glädje i att kasta klot efter pensionen. Det senaste halvåret har han axlat rollen som ordförande i klubben som bildades 1991. Även om Henrik Roolf är optimistisk om att trenden är på väg att vända på nationell nivå så ser det dystrare ut lokalt, enligt Svante.

ANNONS

– Den ser inte bra ut i vår klubb, vi behöver fler yngre, i åldrarna 30 upp till 60 där saknar vi många. Det är jättesvårt att rekrytera här omkring, berättar Svante Neldemo.

Och hur ska ni vända trenden?

– Vet inte, idéer finns ju på allting, men kanske synas mer, säger Svante Neldemo.

Landvetter bouleklubb samlar människor i åldrarna från 15 till 80 år, och de träffas tre dagar i veckan för att spela. När det kommer till frågan om klubben någonsin skulle riskera att upphöra svarar Svante att framtiden är osäker.

– Det vet vi inte, men så kan det bli och det skulle vara tråkigt i sådana fall, säger Svante.

Men trots de utmaningar som Landvetter bouleklubb möter, kämpar Svante och klubbkamrater vidare för sportens överlevnad. Han betonar att sporten är lättillgänglig och kan utföras av personer i alla åldrar och trots funktionsnedsättningar. De välkomnar nya medlemmar i alla åldrar och vill fortsätta sprida glädjen i att kasta klot. Bouletävlingar pågår mellan lördag och måndag i Landvetter, vid Önnerödsskolan.

LÄS MER:Panda Face hyllar Rävlanda på Youtube

LÄS MER:Mölnlyckebon Anders testar kräftlyckan: ”Spännande”

LÄS MER:AI-trollkarlen Kim från Mölnlycke vill förbättra världen

ANNONS