Björn har satt färg på Härryda i över 30 år: ”Fortfarande roligt”

Semestertider står för dörren och med det hemmafixarsäsongen. Härrydamålaren Björn Haraldsson ger sina bästa tips för den som vill måla själv. Och precis som hans många kunder får Härryda-Posten ett pärlband av anekdoter ur hans liv.

ANNONS
|

Det är en Pettsonsk liten gård i slutet av backen i närheten av Flygplatsmotet. Boningshuset och uthusen vetter mot varandra och ramar in den dammiga gårdsplanen. Årets första maskrosbollar löser upp sig i vinden. I skuggan vid färgbutikens entré sitter mannen som driver stället – Björn Haraldsson, 69, fjärde generationens målare.

Sedan 1993 har han satt färg på Härryda med omnejd, både som målare och som återförsäljare av färg. Platsen har blivit lite av ett nav i Härryda för färg och hantverk, menar Björn. Hans kundkrets är till åren, men ständigt återkommande, och flera passar på att slå sig ner och prata med Björn när de ändå ska köpa sig en färgburk.

ANNONS

– Det är inte långt ifrån Göteborg men det är ändå rätt mycket landet och här bor ju mycket äldre folk. Ungdomen uppskattar inte riktigt de här grejerna än.

”Med de här grejerna” menar Björn att be om råd. Det kommer med åldern, säger han.

– De yngre förlitar sig på nätet, man får all information där och så börjar man måla helt enkelt, va. Det kan funka till viss del, säger Björn Haraldsson och berättar att många kunder ringer till honom och ber om råd om allt rörande hantverk och måleri.

Björn Haraldsson utanför sin butik i Härryda.
Björn Haraldsson utanför sin butik i Härryda. Bild: Malte Just

”Om det här håller på ett tag till så är det kört”

Huset köpte Björn Haraldsson redan 1989 med sina föräldrar och sin bror. Tillsammans rustade de upp det och några år senare startades butiken i huset intill. Nu är det bara Björn kvar, alla andra har gått bort och trots sina 69 år jobbar han fortfarande både som målare och butiksinnehavare.

– Jo, jag har haft det väldigt trivsamt tills jag fick alla elräkningarna. Sen var det inte så trivsamt, när man bara har de här gamla ställena, säger Björn och nickar bort mot det tvåhundra år gamla huset.

– Även om man snålar väldigt mycket så får man ha något element på och det rinner iväg. Det har tagit musten ur en. Jag har tänkt ”om det här håller på ett tag till så är det kört”. 20-30 000 per månad, det är ingen som kan klara av att ha sådana räkningar, säger Björn.

ANNONS

Han sitter bakåtlutad i trädgårdsstolen, de uppkavlade ärmarna blottar de tatuerade armarna, dödskallarna radar upp sig på vänsterarmen. Han berättar också om dödskallarna de hittade i barndomens Majorna. Grävskoporna rev upp gamla koleragravar när staden expanderade. Björn kastar sig fram och tillbaka i tiden, anekdoter varvas med måleritips.

Målar i jobbet och på fritiden: ”Fortfarande roligt att måla”

Det var inte alltid självklart att han skulle bli målare, när han var yngre ville han bli konstnär, men den privata konstskolan var dyr och han behövde jobba vid sidan av – passande nog på sin pappas målerifirma.

– Min pappa var smart så vi började renovera gamla grejer och sånt där, va. Jag hade lärt mig grunderna så vi gjorde, du vet, stenimitationer, träimitationer och lagade gamla målningar på väggar. Så då fixade vi väldigt mycket gamla herrgårdar, trappuppgångar och prästgårdar, berättar Björn som nu varit i måleribranschen sedan 1975.

Kunskaper han förvärvat via yrket har Björn idag stor användning av. 2016 köpte han en stor gammal herrgård i Dalsland som han tillsammans med sin fru renoverar.

– Det är fortfarande roligt att måla. Jag har målat hela helgen hemma. Jag håller på med ett gästrum som jag äntligen fått tummen ur att göra i ordning, berättar Björn.

ANNONS

Men vitt eller grått, färger som han säljer mycket av, blir det nog inte. Björn föredrar en ”murrig” stil.

– Jag har fullt med gamla prylar och gamla oljemålningar. Många tycker att det är lite kusligt. Jag har en ny kaffebyggare men annars hittar du inte ett enda föremål som inte är antikt hos mig, berättar han innan han överröstas av mullrande på himlavalvet. Passagerarplanen från Landvetter drar kritstreck i den blå griffeltavlan.

Så knastrar det i gruset, en bil rullar in, ännu en kund, en äldre man med hemmafixar-planer. Kunden hälsar välbekant på Björn, som ger en gest inåt butiken som för att säga ”ursäkta, jag måste betjäna den här kunden”.

Björns måleritips inför semestern – nu också på nätet!

Nyttja en regnig dag: ”Utnyttja alltid en fuktig dag till att tvätta”, säger Björn. I gassande sol får man slita hårdare, medan en fuktig dag släpper smutsen mycket lättare från fasaden.”

Undvik att måla i solljus: ”Du blir lite snöblind. Det är mycket goare att stå i skugga hela tiden. Det är bra för dig själv och det är bra för färgen som inte torkar lika fort”, tipsar Björn som också råder en att nyttja morgonen, innan solen står högt.

Tvätta nedifrån och upp: Ska du enbart tvätta huset och inte måla, tänk på hur du tvättar fasaden. ”Om du har en vägg och lägger på medlet högst upp så börjar det rinna och det är frätande, så då får du ett randigt hus. Börja istället nerifrån och gå uppåt. Då är det vått i vått och kan inte bli randigt”, säger Björn.

Måla smart och minska färgsvinn: ”Ska man måla trädgårdsmöbler, då tar man stolen och ställer den på bordet. Vänder upp och ner på, så börjar du måla stolen från undersidan. När du vänder tillbaka den så har du gjort mycket mer än vad du tror. Då har du fått färg emellan ribborna och du har fått färg på bordet.”

Fukta växter och grönt: ”Man har ofta växter nedanför en husfasad. Jag rekommenderar kunderna att blöta växterna. Om du då droppar ner något sånt här medel som bränner bladen, men med vatten blir det utspätt.”

Använd skyddshandskar: ”Ska jag vara riktigt ärlig finns det inga miljövänliga färger, det finns mindre skadliga färger och framförallt mindre skadligt för den som målar då. För en vanlig person som målar, en, två gånger per år har det ju ingen betydelse. Mycket moderna färger innehåller mycket konstigheter, så det kräver handskar.”

LÄS MER:Världsberömde Mendonca – från Mölnlycke till turné med Tina Turner

LÄS MER:Gemenskap och glädje när daglig verksamhet spelade innebandy i Wallenstam arena

LÄS MER:Hällsnäs hotell och restaurang satsar och bygger spaudde

ANNONS