Hällsnäs hotell och restaurang satsar och bygger spaudde

Hällsnäs hotell och restaurang bygger ut med exklusiv spaudde – trots lågkonjunktur och en pandemi som tog hårt. Det ska bland annat bli bastuflotte, relaxavdelning och badtunnor. Och redan på fredag kan det bli smygpremiär.

ANNONS

Det är vindstilla vid Landvettersjön, försommar-solen gassar. Oscar Gyllström, vd och delägare på Hällsnäs hotell har på sig en ljus linnekavaj och sitter tillbakalutad i den nybyggda bastuflotten medan han berättar om det storstilade satsningen på en spaudde.

– Kolla! Där hoppade en fisk, säger han mitt i samtalet och pekar ut genom den nybyggda bastuflottens fönster, in i vassen där abborrarna simmar.

– Vi hade en gammal bastu och relax från 70-talet, men det matchade inte alls resten av hotellet. Så vi bestämde att vi behövde göra en vettig satsning och nyttja naturen här, berättar Oscar Gyllström och fortsätter:

ANNONS

– Det är ju vansinnigt vackert, du ser ju själv, sjön ligger som en spegel, och då sa vi: hur nyttjar vi det här? Jo, vi bygger upplevelser runt hela udden.

Arbetet har gått i etapper. Redan i höstas byggdes bastuflotten, den ligger nu förtöjd vid bryggan och är i fullt bruk för hotellets gäster. Och på fredag är det premiär för nästa etapp – relaxavdelningen. Inramat av ett däck i Cumaroträ, inrymmer det nybyggda huset vid strandkanten ännu en bastu och lounge-avdelning där gästerna kan äta frukt och dricka gott samtidigt som de njuter av panoramavyn ut över sjön.

Lövsångarens sång blandas med ljudet från en vinande sågklinga, för ännu är det lite arbete kvar till fredagens smygpremiär.

– Här ska det bli en sittrappa, så det blir lite större trappsteg ned här så man kan sitta vid vattnet, berättar Daniel Johnsson från Wasa bygg AB, som är en av snickarna som sätt till att spaudden går från dröm till verklighet.

”Ett ekonomiskt läge som vi räknar på och kämpar med”

Oscar Gyllström och Thomas Sjögren har drivit Hällsnäs Hotell & Restaurang sedan 2021. De klev in i ett kritisk skede mitt i en global pandemi och efter det en lågkonjunktur. Och de senaste åren har varit allt annat än en dans på rosor, enligt Oscar Gyllström.

ANNONS

– Förra ägaren mäktade inte med pandemin så han behövde någon som kom in och kunde den här typen av verksamhet och det kan ju vi då, men där och då hade vi ju noll gäster.

Hur har pandemi-åren och åren efter varit?

– De har varit tuffa, absolut.

Ett problem för hotellet, enligt Oscar Gyllström är att de har för få bäddar med möjlighet till cirka 80 gäster. Samtidigt som restaurangerna tar 150 gäster.

– Men vi har bygglov på att få bygga fler hotellrum, så det är på gång men det är ett ekonomiskt läge som vi räknar på och kämpar med.

När kan en sådan utbyggnad ske?

– Svårt att säga men vi hoppas så snart som möjligt.

Ifjol, när pandemin ebbade ut, var det ”kosläpp” som Oscar Gyllström uttrycker det. Trycket på hotellet var stort men med lågkonjunktur och mindre i plånboken för gemene man har intresset återigen svalnat.

– Nu är det ju helt okej men inget tryck, så det är skillnad. Vi har lite färre gäster och lägre snitt-notor, berättar Gyllström där han sitter på en bänk i solen vid Landvettersjön.

Satsar på att vara Västsveriges matdestination

Förutom en relaxavdelning och en bastuflotte ska det bli en pergola med solbäddar och två badtunnor med tillhörande badbrygga. Satsningen på en spaudde är riskfyllt, medger Gyllström, investeringen görs gemensamt med fastighetsägaren. Tanken är att de ytterligare ska stärka Hällsnäs ställning som en destination i sin egen rätt. Hotellets restaurang, Signum, vann så sent som i vintras DI Weekends pris som årets resmål.

ANNONS

– Vi har saknat en bad- och bastuverksamhet, folk vill ha det idag och det finns på många ställen, och det här kommer ta säkert 30 personer när det är klart. Hällsnäs själ är natur, känsla och harmoni, så vi ville få in det.

Hur känns det att göra en sån här satsning i ett tufft läge?

– Nu är det lite utmanande men jag sover gott om nätterna. Men det sitter lite i huvudet att man behöver göra vissa grejer för att få det att fungera. När vi tog över det så visste vi att ansökningar om att bygga ut var långt gånget så vi visste att vi kunde få ekonomi i det, säger Oscar Gyllström.

Och vad tänker du om framtiden?

– Vi tror det handlar om att ta mandat från våra konkurrenter, att göra något som är unikt. Vi satsar på att vara Västsveriges matdestination med våra kockar, säger Oscar Gyllström och berättar att recensenter från Michelinguiden nyligen besökt Signum.

– De har varit här och provätit men vi vet ju inte hur det har gått ännu, säger han.

Om Signum lyckats knipa åt sig en stjärna återstår att se. Men inom tre veckor är det tänkt att spaudden i sin helhet ska invigas men om allt går som det ska är det redan på fredag smygpremiär av relaxavdelningen för hotellets gäster.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen om krisen inom socialtjänsten: ”Ingen quick fix”

LÄS MER:Dykare bärgade kassaskåp ur Rådasjön – igen

LÄS MER:Veteranbilars skönhet kunde skådas vid Råda säteri

ANNONS