Branden i Willyshuset – polisutredningen nedlagd

En explosionsartad brand bröt ut i Willyshuset i centrala Landvetter i juni. Ett tiotal lägenheter totalförstördes och polisen rubricerade initialt händelsen som mordbrand. Nu meddelar polisen att utredningen har lagts ned.
— Skulle det inkomma bevis kommer vi naturligtvis att återuppta den, säger Victor Björnerås, förundersökningsledare vid polisen.

ANNONS
|

Den 9 juni strax efter klockan 15 inkom larmet till SOS. Det hade börjat brinna i ett flerfamiljshus i centrala Landvetter och flera blåljusenheter skickades dit. När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig att det var en fullt utvecklad brand vid vinden i Willyshuset som det rörde sig om. Den var så pass omfattande att polisen behövde utrymma hela huset.

I den aktuella lägenheten där branden startade var den boende hemma. Landvetterbon hade känt röklukt men kunde inte hitta var det brann. Brandlarmet hade utlösts och därpå bankade två okända män på dörren.

– De sa att de brann och att alla skulle evakuera, sade den boende i förhör med polisen.

ANNONS

Männen hade sett branden från gatan och sprungit upp i huset. Efter att dörren hade öppnats hade de frågat efter och blivit visade till en brandsläckare och en brandfilt. De försökte släcka branden på balkongen, men lyckades inte.

– Hade de inte knackat på hade jag blivit stekt, menar den boende.

”Jag hörde något explodera”

En granne låg och sov när branden bröt ut. Grannen vaknade av att någon först bankade och sparkade på dörren.

– Jag fick som en mardröm först när det bankade. Sedan hörde jag något explodera som en bomb, berättade grannen.

Flera grannar vittnar om en rejäl smäll och att de sett lågorna flamma. En annan granne säger i förhöret att den ”sett hur rutorna i den lägenheten exploderade”. Polisen hjälpte räddningstjänsten att tömma hela huset och i en av lägenheterna kunde de rädda en hund.

Branden kunde släckas på lördagen, nästan ett dygn efter att den startade. Flera lägenheter fick skador och ett tiotal totalförstördes.

Rubricerades först som mordbrand

Polisen startade en utredning om grov mordbrand, en rubricering som snabbt kom att ändras. Cirka en vecka senare hade polisen omrubricerat den till allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi tror inte längre att den är anlagd, sade Victor Björnerås, förundersökningsledare på polisen, då till Härryda-Posten.

ANNONS

Beslutet togs efter att polisen hade gått igenom en film från händelsen. De kunde genom den konstatera att den inte var anlagd. Det fanns heller ingen misstänkt i ärendet.

Huset efter branden i Landvetter 9 juli 2023.
Huset efter branden i Landvetter 9 juli 2023. Bild: Cornelia Smedberg

Numer är utredningen nedlagd.

– Den har lagts ned för att vi saknade en anledning till att brott hade förövats. Vi tror inte att det var anlagd eller att det hade skett med någon form av straffbar oaktsamhet, säger Victor Björnerås.

Filmen var en viktig pusselbit

Polisen beskriver det som en olyckshändelse. Filmen, som visar hela brandförloppet, har varit en väsentlig del till beslutet. På den kan man se att branden startade på en balkong högt upp i fastigheten, spred sig uppåt via fasaden, vidare till taket och sedan till flera delar av fastigheten.

– Vi har en väldigt bra film från hela scenariot. Man ser att en brand startar på balkongen men det är inga personer som rör sig i närheten av den aktuella balkongen före eller under branden. Ingen person är synlig i filmsekvensen, säger Victor Björnerås.

Polisens forensiska undersökning har också funnits till grund för beslutet. Forensikerna har inte kunnat hitta någon värmekälla som skulle kunnat vara orsaken till branden.

– Som till exempel en grill, element, några elektroniska föremål eller brännbara vätskor. Vi har inte gjort några fynd som tyder på att detta skulle vara anlagt.

ANNONS

Det skulle kunna öppna utredningen igen

Polisen har inte kunnat fastställa hur branden startade på grund av att förödelsen var så stor. Material som hade fallit från taket ner på balkongen har dessutom försvårat det. Hängrännor, plåtar, glas förkolnade plank och mycket annat låg i ett decimeter tjockt lager över balkongen.

– Det har varit en svår sökyta för våra forensiker. Vi har jobbat brett och öppet med utredningen för att utröna om den har varit anlagd eller om den har varit orsakad av ett vårdslöst hanterande. Vi har inte kunnat fastställa att så är fallet.

Kan det bli aktuellt att öppna utredningen igen?

– Skulle det inkomma något eller bevis som tyder på att den är anlagd kommer vi naturligtvis att återuppta den. Men jag har svårt att se att det kommer ske.

Bilder från räddningstjänsten Storgöteborg, från insatsen vid ett flerfamiljshus i Landvetter som brann fredag den 9 juni.
Bilder från räddningstjänsten Storgöteborg, från insatsen vid ett flerfamiljshus i Landvetter som brann fredag den 9 juni. Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg

LÄS MER:Så gick det till när storbranden i Willys-huset i Landvetter släcktes

LÄS MER:SD i Härryda vill att kommunen ska göra en egen utredning om Willysbranden i Landvetter

LÄS MER:Drabbade Landvetterbor får tillfälliga hem hos Förbo

LÄS MER:Storbrand på vind i lägenhetshus i Landvetter

ANNONS