Edens kulle i Landvetter invigd – ny lekplats för fantasi och fri lek

Landvetter har en helt ny lekplats. Under onsdagen invigdes Edens kulle med tal, mat – och så lek, förstås.

ANNONS

På onsdagsförmiddagen var det invigning av samlingsplatsen Edens kulle. I strålande solsken samlades människor i alla åldrar på en höjd bakom Svenska kyrkans församlingshem i Landvetter för att ta del av invigningsceremoni, mingel och mat. Det är just pastoratet i Landvetter och Härryda som har skapat den nya platsen.

Kullen är mer än en lekplats för barn. Kyrkans vision är att kunna kombinera flera aktiviteter på platsen som är utformad med natur och avslappning som inspiration. De extra höga blomlådorna fungerar som sittplatser för äldre samtidigt som målade små fotspår uppmuntrar barn att klättra och balansera. Växterna som planteras i lådorna är bland annat oregano, lavendel och kryddsalvia som ska hjälpa till att knyta platsen till positiva minnen.

ANNONS

Prästen Margaretha Josefsson höll ett av invigningstalen.

– Edens kulle är en annan typ av lekplats, där det kreativa kan väckas. Barn känner igen lekkiosken och sandlådan, men har också fria ytor och skogspartier där de kan leka och fantisera på egen hand, säger hon.

Designern: ”En viktig miljö för barn”

Nils Esping, Lennart Johnsson och Charlotte Törnqvist är vaktmästare på Svenska kyrkan och har designat kullen. Enligt Törnqvist har det länge funnits en önskan från Svenska kyrkan att göra något med kullen.

– Vi har strävat efter att det ska vara en så naturlig plats som möjligt. Det finns ganska få sådana platser med skog i ett förtätat område, och det är en viktig miljö för barn. Det främjar fantasi och fri lek, och det har vi velat åstadkomma här säger Charlotte Törnqvist.

Enligt flera boende i området har platsen tidigare upplevts som otrygg. Barnen har varit förbjudna av sina föräldrar att gå till kullen och leka, bland annat för att droger har sålts där.

Efter invigningstal, sång och psalmer var det dags en traditionell bandklippning. Det hedervärda uppdraget sköttes av Rima Nokaks från förskolan Solbacken assisterad av Brita Dermark, ordförande i pastoratskyrkorådet. Efter det välsignades marken genom att kyrkoherde Peter Bratthammar och prästen Margaretha Josefsson stänkte vatten i de fyra väderstrecken.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen om krisen inom socialtjänsten: ”Ingen quick fix”

LÄS MER:Veteranbilars skönhet kunde skådas vid Råda säteri

LÄS MER:Så växte Mölnlycke och Wendelsberg fram – rikedomen flödade

ANNONS