Efter Härryda-Postens rapportering: Ica Kvantum i Landvetter bidrar till Lions och Rotarys insamling till Ukraina

10 000 kronor. Så mycket extra får nu den insamling som Lions Mölnlycke-Mölndal och Rotary Landvetter-Råda bedriver genom försäljning av bland annat biljetter till konserten Mamma Mia Hits som spelas på Råda rum på lördag.
– Det är jättebra att företag i kommunen vill sponsra aktiviteter. Och det är ju också jättebra att man månar om sin kommundel, säger Britt Nedestam, president i Rotary Landvetter-Råda som tror att Lions håller med.

ANNONS
|

Det var under lördagen som Härryda-Posten berättade att de två föreningarna stod på torget i Mölnlycke för att sälja biljetter och lotter till ett chokladlotteri för att samla in pengar till den ukrainska föreningen Förening för kvinnor, ungdomar och familjer med funktionsnedsättning i östra Donbas.

Martin Ekman, ägare till Ica Kvantum i Landvetter, läste artikeln via Facebook och kommenterade på Härryda-Postens Facebook-sida att han ville skänka 10 000 kronor – om föreningarna kom och utförde samma aktivitet i Landvetter.

När Härryda-Posten ringer upp Britt Nedesam för en uppföljande kommentar känner hon inte till inlägget men blir glad över responsen. Däremot blir det svårt att få till eftersom konserten är redan på lördag och framför allt för att föreningarna har för få aktiva medlemmar som hade kunnat hjälpa till.

ANNONS

Martin Ekman är förstående och meddelar att han kommer att skänka pengarna ändå.

– Det är gott att kunna hjälpa till. Men min förhoppning är att man väljer Landvetter i stället nästa gång man gör en aktivitet, säger han under en intervju på sitt kontor och fortsätter:

– Mölnlycke är den största orten där det bor flest människor och kommunhuset ligger där men en sådan här aktivitet för att samla in pengar bör man kanske stå där det rör sig mest människor på kortast tid. Då borde man stå utanför Ica Kvantum i Landvetter. Jag vill vara med och utveckla Landvetter som ort och det är ju en del i det, säger han.

Har ni gjort något annat för att uppmärksamma kriget under året som gått?

– Vi har varit med och skänkt varor. Framför allt i början av kriget. Det var en privatperson som samlade ihop mat. Annars jobbar vi främst mot ungdomsidrott och aktiviteter i kommunen i första hand, säger han.

I samband med gåvan fick han fem biljetter till konserten. Dem kommer han inte att behålla själv.

– Jag tänkte att jag kan nyttja dem för att marknadsföra den här dagen. Jag ska göra ett inlägg på butikens Facebook i morgon. Vi får se exakt hur vi gör, men det får bli någon tävling eller utlottning, säger han.

ANNONS

”Alla har dragit sitt strå till stacken”

Totalt har föreningarna fått in cirka 90 000 kronor, enligt Britt Nedestam. Även andra företag har gått in och bidragit.

– Och sen är det ju så här att vi betalar ingenting för lokalen för konserten. Och vi betalar ett blygsamt arvode till artisterna. Lions och Rotary betalar resa och uppehälle för dem. Alla har dragit sitt strå till stacken, säger hon.

Tror du att ni som föreningar kommer ha i beaktning att det kan vara bra att vara på andra platser än Mölnlycke när ni har aktiviteter?

– Jag skickade ut till vår styrelse och undrade om vi kunde ha någonting i Landvetter framöver. Alla inte svarat, för de har väl annat att göra nu än en vacker solig dag, men några har svarat i alla fall och tyckte att vi mycket väl kan ha någonting där nästa gång. Då har jag inte frågat Lions.

LÄS MER:Rotary och Lions samlade in pengar till barn i Ukraina

LÄS MER:Carl Bengtström jagar medalj under friidrotts-EM i Istanbul

LÄS MER:Mölnlyckebon Liselott arbetar med Sveriges största bakteriesamling

ANNONS