Carl Bengtström jagar medalj under friidrotts-EM i Istanbul

Ifjol slog han friidrottssverige med häpnad när han tog brons på 400 meter under inomhus-VM i Belgrad. När inomhus-EM i Istanbul nu bara är ett par dagar bort målas Carl Bengtström upp som en av medaljfavoriterna redan på förhand.
– Jag tycker att det är lite skönt att komma in med lite press också. Det brukar kunna höja mig, säger Landvetterbon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Att en Landvetterbo tar en medalj i ett globalt mästerskap i friidrott är givetvis en sensation i sig. Men med förutsättningarna inför, det vill säga att han var 22 år gammal, var krasslig när han satt på flyget till Belgrad, har 400 meter häck som favoritdistans och slog personligt rekord med över en halvsekund i finalen, var bedriften i det närmaste osannolik.

Då gjorde han det ingen förväntade av honom.

Nu, ett år senare, målas han redan på förhand upp som en av medaljfavoriterna när inomhus-EM avgörs i Istanbul. Trots att han med säsongsbästat 46,15 kommer in mot mästerskapet med blott tolfte tid i år.

ANNONS

– Att andra målar upp mig som ett medaljhopp, det får de gärna göra. Jag vet att det kommer bli otroligt tufft. Först och främst ska jag ta mig vidare till en semifinal, sen till en final. Sen är det klart att någonstans i bakhuvudet finns en medalj också hos mig.

Flera snabba lopp under säsongsinledningen

Han inledde säsongen suveränt i år när han sololöpte sig till en seger under en tävling i Växjö med tiden 46,26. Därefter har han fortsatt rada upp tävlingar på strax över 46 sekunder. Senast förra helgen vann han SM i Malmö – återigen på tiden 46,26.

– Det ser jag som ett väldigt bra lopp med tanke på att Malmös banor inte är kända för att vara de snabbaste för 400 meter. Jag lyckades ändå göra en sjukt bra tid där. Så jag är i bra slag och i bra fas i uppladdningen inför EM.

Du har presterat på ganska likvärdig nivå som du gjorde inför VM i fjol, och då gick det ju som det gick sen. Har du de tiderna, ner mot 45 sekunder, i dig nu också?

– Det tror jag absolut att det finns där någonstans. Sen om jag ska få ut en 45-låga-tid igen, då krävs det nog en bra jäkla dagsform. Men när man har den jämnheten som jag haft nu så brukar man kunna slå till när det blir allvar.

ANNONS

Länge osäkert om det skulle bli något EM för Sverige

Men att det överhuvudtaget skulle bli ett EM i år för Carl Bengtström och hans landslagskollegor var långt ifrån givet. Först talades det om att landslaget skulle bojkotta mästerskapet på grund av spänningarna mellan Sverige och Turkiet.

– Det är svårt som svensk att inte känna en olustkänsla när de bränner den svenska flaggan på stan, sa bland annat förbundskapten Kajsa Bergqvist till Expressen.

Utrikesdepartementet, UD, gick också ut med en uppmaning till svenskar i Turkiet att vara vaksamma och försiktiga: ”Det finns en förhöjd risk för incidenter mot svenska intressen i Turkiet, i synnerhet i Istanbul”, skrev UD bland annat.

Och början av februari drabbades södra delar av värdlandet av en stor jordbävning. Med efterföljande skalv beräknas över 45 000 människor omkommit i Turkiet de senaste veckorna.

Carl Bengtström har förstås följt händelseutvecklingen men försöker se till att oroligheterna inte är något som påverkar hans uppladdning.

– Jag har valt att inte fokusera så mycket på allt som händer där. Det är väldigt tragiskt med jordbävningarna, och det är klart att alla spänningar mellan Sverige och Turkiet kommer påverka vissa. Men jag fokuserar bara på det sportliga just nu och låter förbundet sköta det andra. Jag har full tillit att de tar rätt beslut, säger Bengtström.

ANNONS

Haft möte med landslagets egna säkerhetsansvarige

Även svenska friidrottsförbundet har tagit till åtgärder för att idrottarna ska kunna fokusera på sitt tävlande. I ett brev har de uppmanat det europeiska friidrottsförbundet att ta situationen på allvar och se till att de finns en säkerhetsplan kring den svenska truppen.

Dessutom tar svenska landslaget med sig en säkerhetsansvarig i truppen som rekryterats utifrån.

– Vi hade möte med truppen igår där den här säkerhetsansvariga var med och berättade lite om hans roll. Han hade väldigt mycket erfarenhet och finns där för frågor och annat. Han gav lite tips om hur man ska tänka under situationen som är där nere.

Och hur ska ni tänka?

– Att vi ska åka dit och se det som vilket mästerskap som helst. Vi ska fokusera på oss själva och på tävlingen och så lämnar vi det andra åt sidan. Det var väl i stort sett det han sa. Sen är det så klart tryggt att vi har med en säkerhetsansvarig när situationen är som den är, säger 23-åringen.

LÄS MER:Bildextra: Här firar Pixbo historiska guldet i svenska cupen 2023

LÄS MER:Saga från Landvetter kan bli årets tech-tjej: ”Det är verkligen en ära”

LÄS MER:Kärleken i Mölnlycke kan ha räddat Anastasiias liv: ”Ukraina kommer vinna”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS