Elever på Hulebäck hängs ut på skvallerkonto på Instagram

Sexistiska och homofobiska kommentarer, uthängningar av personer, och våldtäktsanklagelser har förekommit på ett Instagramkonto om elever på Hulebäcksgymnasiet i nästan två månader. Elever uppmanas att skicka in anonymt skvaller om varandra på sociala medier, och inläggen når hundratals personer.
– Det som är svårt är att få tag på vem eller vilka som har skrivit, säger Härryda kommuns gymnasiechef Camilla Ahlin.

ANNONS
|

Namngivna ungdomar hängs ut som våldtäktsmän och homosexuella, och det skvallras om vem som har haft sex med vem på ett Instagramkonto kopplat till Hulebäcksgymnasiet. Det första inlägget postades i slutet av september och sedan dess har kontot – som når drygt 600 följare – uppdaterats med drygt 50 inlägg.

På kontot uppmanas ungdomar att skicka anonyma meddelanden och skvaller genom appen Tellonym. Hulebäcksgymnasiet känner till kontot, men vet inte vem eller vilka som ligger bakom det.

– Den här typen av konton tas ner men så ploppar tyvärr nya upp. Varje gång vi får kännedom om den här typen av konton som ligger utanför våra verksamheter tar vi upp det i ledningsgruppen. Vår strategi är att anmäla till företagen bakom apparna om vi tycker att kontona är olämpliga. Då brukar kontona försvinna, säger Härryda kommuns gymnasiechef Camilla Ahlin och tillägger:

ANNONS

– Det som är svårt är att få tag på vem eller vilka som har skrivit.

Elever hängs ut som homosexuella och våldtäktsmän

Vissa inlägg är av skämtsam och oskyldig karaktär där elever uttrycker intresse för andra elever eller ger anonyma komplimanger. Andra inlägg har mer sexuell karaktär där det skvallras om vem som påstås ha haft sex med vem.

Det finns också återkommande inlägg där personer hängs ut med namn och klass. En person anklagas för och hängs ut som våldtäktsman. En annan kallas för “'smyg bög” och i ytterligare ett inlägg påstås en person gilla “att bli spankad av pojkar.”

I ett tredje inlägg namnges en person som påstås ha skickat bilder på sitt könsorgan.

I ett fjärde inlägg påstås det att en person uttryckt sig rasistiskt gentemot en annan.

Camilla Ahlin berättar för Härryda-Posten att skolan vid flera tillfällen polisanmält enskilda händelser.

– Varje gång någon har upplevt sig trakasserad så har vi rutiner för hur vi ska anmäla det. Vi polisanmäler inte kontona i sig, utan vi gör det i de fall där eleverna känt sig kränkta eller trakasserade utifrån diskrimineringsgrunderna, säger hon.

Förebyggande arbete och riktade insatser

Camilla Ahlin berättar att skolan erbjuder stöd för de elever som mår dåligt av skvallerkontona.

– Elever som blir uthängda kan såklart må dåligt, och då finns det stöd via vårt elevhälsoteam. Man kan också vända sig till rektor eller mentor för att få hjälp och stöd att må bra helt enkelt igen efter det här, säger hon.

ANNONS

Kan det skapa en grogrund för mobbning i det verkliga livet?

– Jag skulle vilja påstå att majoriteten av ungdomarna som går på gymnasiet är oerhört kloka, utifrån vad vi hört från dem. Den yngre generationen har också kanske en större förståelse för att vara källkritisk för vad som står på ett sånt här konto.

Camilla Ahlin berättar också för Härryda-Posten att skolan jobbar förebyggande, och har riktade insatser för att generellt förbättra förhållandesättet elever har mot varandra på internet.

– Vi har haft en stor insats om hur vi är mot varandra på nätet. Detta genom en föreläsning till våra medarbetare och en digital variant till vårdnadshavare, för att kunna hjälpa barn och unga. Det förebyggande arbetet pågår hela tiden för att få eleverna att förstå att det som skrivs kan tas emot på samma sätt som om man hade sagt det i korridoren, eller i klassrummet. Det är inte alla gånger man förstår att det man skriver på ett tangentbord, kanske man inte hade sagt till någon, säger hon.

Får ni ingen information om vem som står bakom kontona?

– Jag är inte alltid säker på att de som uppmärksammar oss på det vet vilka det är som står bakom kontona.

ANNONS

Härryda-Posten har sökt den eller de som ligger bakom kontot.

LÄS MER:Nytt basketgymnasium i Härryda ska fostra talanger

LÄS MER:Akut behov av familjehem i Härryda kommun

LÄS MER:Listan: Här är de bästa gymnasieskolorna runt Härryda

ANNONS