Listan: Här är de bästa gymnasieskolorna runt Härryda

12 000 niondeklassare i Göteborgsregionen ska nu välja gymnasieskola – ett stort beslut för en 15-åring. För att underlätta valet har företaget Ednia rankat alla gymnasieskolor i Göteborgsregionen – där Hulebäck kommer på plats 12 av drygt 70.
– Jättekul! Det är en väldigt bra placering, säger gymnasiechef Camilla Ahlin.

ANNONS
|

Just nu är det åter igen full verkstad när Västsveriges niondeklassare ska välja gymnasieskola. Brevlådan fylls med reklam och information om olika skolor. På dagarna är det gymnasiemässor där man får träffa elever och sina framtida lärare och på kvällarna bjuder skolorna in till öppet hus. Besluten man behöver fatta är många och det är många aspekter som behövas vägas in. Hur lång tid tar det för mig att ta mig till skolan? Vilket program passar mig bäst? Hur långt tar jag mig på mina betyg?

– Det finns väldigt många skolor och linjer man kan välja och det kan vara förvirrande. Jag tror att många elever och föräldrar känner sig vilsna när det gäller att välja ett program, säger Frans Björnsson, medgrundare av företaget Ednia, som sammanställer skolstatistik och rankar gymnasieskolor.

ANNONS

Företagets rankning är baserat på en rad faktorer, bland annat hur stor andel som tar examen, snittbetyg, andelen behöriga lärare, elevers resultat på nationella prov och betygsinflation (elevernas resultat på nationella prov jämfört med slutbetyget). Även elevnöjdhet och lärarnöjdhet räknas in i resultatet.

Gymnasieskolor som är nystartade eller av andra skäl saknar eller har för lite data har inte rankats. Underlaget som Ednia använder är hämtat från Skolinspektionen, Skolverket och Statistiska centralbyrån.

Hulebäcksgymnasiet högt rankade

Eftersom Västra Götalandsregionen är stor har Ednia delat upp regionen i fyra områden: Göteborg (där Härryda ingår), Borås, Fyrbodal och Skaraborg.

Hulebäcksgymnasiet placerar sig på plats 12 av de drygt 70 skolor som ingår i rankingen. Det som drar upp resultatet för Hulebäck är bland annat att det är hög andel behöriga lärare, med 96 procent, och att elevernas upplevda trygghet på skolan är hög.

Camilla Ahlin, gymnasiechef Härryda kommun.
Camilla Ahlin, gymnasiechef Härryda kommun. Bild: Julia Kero

Fridagymnasiet i Mölnlycke har än så länge lämnats utan ranking.

Camilla Ahlin, gymnasiechef på Härryda kommun, tycker att det är roligt att Hulebäck klarar sig bra i rankningen, men är samtidigt inte särskilt förvånad. Hon berättar att de även brukar klara sig bra i jämförelse med andra skolor, baserat på den data som finns att tillgå i kommunstatistikdatabasen Kolada.

– Där var vi rankade som nummer tre av alla kommunala gymnasieskolor i Sverige. Och det har varit i många år nu som vi brukar placeras högt.

ANNONS

"Jobbar nära våra elever”

Ahlin tycker framför allt att det är en bra placering med tanke på att Hulebäcksgymnasiet har både högskoleförberedande och yrkesförberedande program.

– Till skillnad från många andra topp-placerade skolor så har ju vi en bredd i vår skola och det tycker jag ändå visar på att vi kan hålla hög kvalitet i alla våra delar.

Vad skulle du säga att det är som ni gör bra?

– Jag tänker att det är att vi jobbar nära våra elever med goda relationer och ett gott ledarskap i klassrummen. Och att vi har legitimerade lärare med låg personalomsättning och skickliga rektorer. Så det goda ledarskapet genomsyrar i alla led.

Att andelen behörig personal är hög på Hulebäcksgymnasiet tror hon delvis handlar om deras modell där de jobbar med arbetslag, vilket skapar trygghet vilket i förlängningen får personal att vilja stanna kvar.

– När man jobbar med arbetslag så spelar det ingen roll vem eller vilka som gör vad, utan alla hjälps åt. Jag tror just det att man tillhör ett lag bidrar till en vi-känsla på skolan, säger hon.

Gott rykte bland lärare

Förutom att många lärare väljer att stanna kvar så brukar det även vara högt söktryck när de söker ny personal, menar Ahlin.

ANNONS

– Jag skulle säga att det beror på att vi har ett gott rykte. Det kommer sig nog just av att vi har 600 elever varje år och då blir det många som har passerat skolan på olika sätt. Antingen som elev, vårdnadshavare eller släkting, säger hon och fortsätter:

– Så det kommer från det här inre arbetet som våra lärare och annan skolpersonal gör varje dag, tror jag.

Vad skulle du vilja se att ni blev bättre på?

– Vi vill vara en skola där vi kan erbjuda våra elever en utbildning med hög kvalitet i ett samhälle med hög förändringshastighet. Och där finns det mycket att ta hänsyn till för att eleverna ska få den utbildning de har nytta av. Så det är ett ständigt och pågående utvecklingsarbete och där är vi långt ifrån klara.

Sajter som ska hjälpa elever välja ägs av privata skolkoncerner

Den som googlar på ”vilket gymnasieprogram ska jag välja” kan få upp sidor som gymnasiekoll.se. Där går det för den som ska välja program att göra ett test för att se vilket som kan passa. Men vad många inte vet är att gymnasiekoll.se, och flera andra liknande sajter, ägs och styrs av Academedia – Sveriges största skolföretag. Något som Dagens Nyheter skrev om i februari.

ANNONS

– Det kan påverka vilka skolalternativ som sajterna visar, säger Frans Björnsson.

Frans Björnsson, medgrundare av företaget Ednia som sammanställer skolstatistik och rankar gymnasieskolor efter kvalitetsmått.
Frans Björnsson, medgrundare av företaget Ednia som sammanställer skolstatistik och rankar gymnasieskolor efter kvalitetsmått.

Så väljer du rätt gymnasieskola

Det gäller därför att göra ett välinformerat val. Frans Björnsson säger att det finns två viktiga saker att tänka på för den som ska välja gymnasieskola.

– För det första bör du fråga dig om skolan är duktig på undervisning. ”Kommer jag att lära mig det jag vill lära mig och det jag behöver för en framtida karriär eller vidare utbildning?” säger han och fortsätter:

– För det andra bör du fråga dig ”Kommer jag att trivas här?” Hittar man en skola som når upp med båda dessa kriterier kommer man att ha några riktigt fina år framför sig.

På Ednias hemsida finns även andra rankingar, till exempel rangordning av bästa naturvetenskapliga inriktning, bästa vårdinriktning och många fler programrankningar. Där går det även att läsa mer om metodologin bakom rankningen.

LÄS MER:Skolfacken om lagförslaget och papperslösa barn i Härryda

LÄS MER:Förslaget: Härryda kan få en resursskola för elever med särskilda behov

LÄS MER:Historiskt när Fridagymnasiets första studentkull springer ut i Mölnlycke

ANNONS