Förbo ska få bygga bostadsrätter: ”Good enough” enligt Linde (S)

Kommunala allmännyttan Förbo ska få bygga och sälja bostadsrätter. Det står klart sedan Härryda kommunfullmäktige under torsdagskvällen ändrade bolagets ägardirektiv.

ANNONS
|

Torsdagskvällens kommunfullmäktige i Härryda kommun kom att kretsa kring den kommunala allmännyttan Förbo. I ett av ärendena gick utgången styrets väg då kommunfullmäktige, med stöd av Socialdemokraterna, beslöt att ändra bolagets ägardirektiv. Därmed öppnar det för att Förbo ska få ”fatta beslut om att bygga bostadsrätter och/eller ägarlägenheter samt avyttra dessa”.

Men för att det nya ägardirektivet ska börja gälla behöver det gå igenom också i övriga ägarkommuner – Mölndal, Lerum och Kungälv.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) menar att det återstår en del kvar innan Förbo ges möjligheten att bygga bostadsrätter, men att bollen nu är i rullning.

ANNONS

– Alla kommuner ska ta det i respektive fullmäktige. Sen ska det upp på bolagsstämman. Just nu hanteras det i de olika kommunerna.

Vorberg menar att det gör att Förbo därmed kan bidra till att skapa en blandning av bostäder i områden med mycket hyresrätter.

– I vissa områden där det är väldigt mycket hyresrätter är det kanske inte fler hyresrätter man ska bygga där.

Samtidigt säger Vorberg att möjligheten att bygga och sälja bostadsrätter blir ett viktigt verktyg för Förbo.

– Huvudverksamheten är fortfarande att bygga, äga och förvalta hyresrätt.

Per Vorberg gör bedömningen att ägardirektivet även kommer att ändras i övriga tre delägarkommuner.

S och SD inte helt nöjda

En politiker som inte var lika nöjd var Peter Arvidsson. Beslutet gick tvärt emot den linje som Sverigedemokraterna landat i.

– Nej, tyvärr. Det är en risk involverat i att bygga bostadsrätter. Varför ska vårt kommunala bolag ta den risken?

Utgången av frågan var fram till kommunfullmäktige oklar, eftersom SD avstod från att rösta när ärendet hanterades i kommunstyrelsen, KS. Enligt Peter Arvidsson berodde det på att partigruppen inte hunnit diskutera frågan innan KS.

Inte heller Socialdemokraternas gruppledare och oppositionsrådet Patrik Linde (S) var helt nöjd med beslutet, trots att han och partiet röstade igenom det.

ANNONS

– Ägardirektivfrågan har vi jobbat tillsammans med de andra tre kommunerna, och hittat en samsyn på de viktigaste frågorna. Naturligtvis, om jag hade fått skriva den helt fritt ur ett socialdemokratiskt perspektiv hade det sett lite annorlunda ut.

I slutändan handlade det om att ta ansvar för helheten, menade Patrik Linde.

– Men nu är det fyra kommuner som behöver komma överens, och då landar man i en del överenskommelser som är good enough.

Vad hade du ändrat på om du och Socialdemokraterna fick skriva ägardirektivet själv?

– Jag gillar ju inte diskussionen att Förbo ska ha möjlighet att sälja ut lägenheter som ligger i det befintliga beståndet. Det blir ju de billigaste lägenheterna som säljs ut, de som kanske är viktigast att behålla för alla ska ha en chans att bo i våra fyra kommuner.

Att det finns en vetorätt där Förbo måste kontakta kommunen för att förhöra sig om ägaren står bakom försäljning lugnar dock Patrik Linde en aning.

– Jag tänker att någonstans, i och med att man är fyra kommuner med olika politiska ledningar, då behöver man hitta en formulering som alla känner är helt okej. Och vetorätten är viktigt för oss. Då är det helt okej.

ANNONS

– Och vi har inte sett att någon i vår kommun, oavsett politisk färg, har tyckt att det har varit bra att sälja ut befintliga lägenheter. Det tror jag inte finns i någon av de andra kommunerna heller, och därför känns det som en garant för att det kommer bli bra.

Du ser ingen risk att Förbo skiftar fokus mot att bygga bostadsrätter istället för hyresrätter?

– Nej.

LÄS MER:Härrydaborna går sin egen väg och väljer andra namn till nyfödda än övriga Sverige

LÄS MER:Familjedramat bakom knarkhärvan: ”Förstört livet för mig”

LÄS MER:Mathilda krockade med lastbil – ingen stannade för att hjälpa

ANNONS