Härryda inrättar tillfälliga bostäder på Östra Bygården för branddrabbade i Landvetter

Härryda kommun har arbetat proaktivt med hjälpinsatser efter storbranden i Landvetter centrum som skedde i början av juni. Kommunen öppnar upp sitt särskilda boende Östra Bygården som ett tillfälliga hem åt branddrabbade.

ANNONS
|

Det var under fredagseftermiddagen den 9 juni som det utbröt en våldsam brand i Willyshuset i Landvetter. Efter att branden släckts blev det tydligt att skadorna var omfattande och att det skulle kunna dröja uppemot 18 månader innan somliga boende skulle återvända till sina hem.

Nu har Härryda kommun erbjudit en tillfällig lösning till de branddrabbade som har haft svårigheter att hitta ny bostad, och öppnat en avdelning i en del av boendet Östra Bygården i Landvetter.

– Styrelsen i den bostadsrättsförening där branden inträffade har bett om vårt stöd för att lösa boendesituationen för några av sina äldre bostadsinnehavare. De som har ett behov av anpassade bostäder. Hittills har föreningen inte kunnat hitta bostäder på andra ställen som funkar för dem och då hjälper vi naturligtvis till när vi kan, meddelar Malin Johansson, sektorschef socialtjänst i Härryda kommun i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kommunen har genomfört mindre ombyggnader av lokalerna på Östra Bygården för att separera de kommunala verksamheterna, såsom larmenheten och enheten för omsorgshandledare, från de tillfälliga bostäderna.

– Vi har varit tydliga med att det behöver gränsas av och vara en frikopplad del från boendet. Vi har satt upp en vägg och grindar, säger Anna Hildesson, som är verksamhetschef för vård och omsorg i Härryda kommun till Härryda-Posten.

Ordförande: ”Är en bra lösning”

Sammanlagt rör det sig om fem bostäder och de tillfälliga hyresgästerna förväntas flytta in i mitten av juli.

– Vi ser det som en positiv lösning och vi är glada över att vi kan hjälpa till i en sådan här situation, säger Anna Hildesson.

När Härryda-Posten når Roland Johansson, som är ordförande i bostadsrättsföreningen Terrasshuset och vars medlemmar drabbades av branden, säger han:

– Det har varit en snabb lösning från kommunen och de har öppnat upp avdelningen bara för detta. Det är en jättebra grej för de som inte har hittat någonstans att bo. De har reagerat rätt positivt, i och med att de inte hittar något annat. Så de tycker att det är en bra lösning.

LÄS MER:Charlie Fjellström, 13, upplevde branden i Landvetter – imponerad över brandmännen

LÄS MER:Så gick det till när storbranden i Willys-huset i Landvetter släcktes

LÄS MER:Drabbade Landvetterbor får tillfälliga hem hos Förbo

ANNONS