Härryda Karlsson anmäls för vilseledande marknadsföring

Kyckling i wienerkorven fick det att brista för en missnöjd kund, som nu anmäler Härryda Karlsson till Konsumentverket.
– Man kan ju inte kalla en kokt morot för wienerkorv bara för att den till utseendet ser ut som en wienerkorv.

ANNONS
|

En kund i Göteborg köpte ett paket wienerkorv från charkuteriföretaget Härryda Karlsson, men ångrade snart sitt köp.

Efter att han hade köpt korven lade han nämligen märke till någonting han inte hade förväntat sig; wienerkorven innehöll kycklingkött.

Kunden, som vill vara anonym, anser att namnet ”wienerkorv” kommer med en viss förväntan på innehållet, även om han är medveten om att namnet inte längre är namnskyddat.

– Man kan ju inte kalla en kokt morot för wienerkorv bara för att den till utseendet ser ut som en wienerkorv, säger kunden till Härryda-Posten.

Anmäler till Konsumentverket

Han valde därför att göra en anmälan till Konsumentverket i vilken han skriver att han tycker att informationen på förpackningen är vilseledande. Han syftar då i första hand på att det inte framgår av paketets framsida att korven innehåller just kyckling. Han vänder sig också mot att det står att korven innehåller 85 procent kött och menar att man då förväntar sig att det avser griskött.

ANNONS

– Jag trodde ju aldrig att det skulle vara kycklingkött i. Normalt är det en symbol med svensk kyckling på, men det är det inte på den här.

Mannen valde att kontakta Härryda Karlsson för att be om kompensation för varan, vilket han erbjöds. Han avslutar sin anmälan med att skriva att ”Lockpriset visade sig vara ett ockerpris.”

Härryda Karlsson om kycklingen i korven: ”Brist på fläskkött”

Marcus Karlsson, vd för Härryda Karlsson, känner till att det har gjorts en anmälan rörande vilseledande information på wienerkorvs-förpackningarna.

Men han är inte oroad utan menar att produkten redan har fått grönt ljust av berörda myndigheter och att det finns en anledning till varför det numera är kyckling i den aktuella korven; nämligen brist på fläskkött.

– Vi har gått ut med ett pressmeddelande när vi lade till kyckling i korven. Det är nämligen ett jätteproblem att få tag på svenskt griskött. Det var runt coronapandemin som det blev en brist. Och det är fortfarande svårt, det känns som det blir värre och värre. Många bönder har lagt ner på grund av exempelvis elpriserna.

Varför väljer ni inte att importera fläskkött istället?

– Vi vill leverera en svenskproducerad produkt. Ska vi kunna ha svenskt kött så var vi tvungna att använda kycklingkött.

ANNONS

Har ni fått fler anmälningar rörande just det här?

– Några har hört av sig och undrat om varför det är kyckling i wienerkorven. Men, vi har faktiskt aldrig fått någon anmälning till Konsumentverket. Sedan är det många som har olika typer av åsikter, till exempel rörande chorizon, att den inte är tillräckligt stark för att kallas chorizo. Men de flesta är nöjda med produkterna.

Ni har inte övervägt att byta namn på korven då?

– Nej, det har vi inte, till största delen är det ju fläskkött, den smakar likadant och är lika god, det är ju en wienerkorv liksom, säger Marcus Karlsson, och skrattar till.

Han fortsätter:

– Vi följer reglerna för hur vi ska märka produkten och livsmedelsverket har gjort flera kontroller, och det har inte varit något problem. Men vi vill ha nöjda kunder, så vi har erbjudit just den här kunden pengarna tillbaka. Jag tror i övrigt inte att det kommer hända något med anmälan.

Är korven namnskyddad?

Köttkorv, wienerkorv och prinskorv är tre exempel på korvar som tidigare var namn-/receptskyddade, vilket innebar att de behövde uppfylla vissa kriterier för att få säljas under respektive namn.

Exempel på kriterier kunde vara hur hög fetthalt det får vara i korven, vilka råvaror den måste innehålla och hur stor eller tjock den ska vara.

Sedan 2002 har dock de flesta receptskydd försvunnit till följd av att reglerna för hur en produkt ska märkas ändrades, vilket innebar att konsumenten ändå kunde ta del av vad produkten innehåller. Dessutom menade man att det skulle kunna bli förvirrande när andra medlemsstater inom EU har samma namn för olika produkter.

Falukorv är dock fortsatt receptskyddad och måste därför uppfylla en hel rad kriterier för att få kallas för just detta. Bland annat måste färgen i snittytan vara ”svagt till tydligt brunrosa” och den måste vara minst 45 mm tjock. Korven måste dock inte vara tillverkad i just Falun.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER:Ingen rök utan kött – om Jörgen får bestämma

LÄS MER:Härrydaföretagens nya unika korv: Hälften kött – hälften vegetarisk

LÄS MER:Korvfabriken i Härryda är på uppgång: ”Ser ljuset i slutet av tunneln”

ANNONS