Härrydaborna i inkomsttopp i Västra Götaland – här tjänar man mest och minst

Invånarna i Härryda kommun har högst medianinkomst i Västra Götaland. Och skillnaden mellan kommunens olika områden är inte särskilt stora, visar en sammanställning som nyhetsbyrån Newsworthy gjort.
Härryda-Posten frågade ett par personer i Mölnlycke om de känner igen sig i den beskrivningen och hur det är att vistas i en välmående kommun.

ANNONS

Svenskarnas ekonomiska standard, mätt som disponibel inkomst, har ökat varje år sedan mitten av 1990-talet. Men skillnaderna har också blivit större.

Medianinkomst i det rikaste området i Sverige ökade nästan tre gånger så mycket som i området med lägst inkomster mellan 2015 och 2021. Skillnaderna mellan det rikaste och fattigaste området har ökat i mer än två av tre kommuner.

Större skillnad mellan områdena

I Härryda är det relativt små skillnader mellan kommunens olika områden. Högst var medianinkomsten i Pixbo-Båtmanstorpet-Benareby (360 000 kronor), lägst i Mölnlycke centrum-Solsten-Bråta (283 000 kronor). Skillnaden mellan området med högst respektive lägst inkomst har ökat över tid, precis som i riket i stort. 2015 skiljde knappt 64 000 kronor, 2021 var gapet över 77 000 kronor.

ANNONS

Skillnaden mellan områdena med högst och lägst inkomst har ökat i 30 av 49 kommuner i Västra Götaland. Länets högsta medianinkomst finns i området Långedrag i Göteborg. Där låg den på 512 000 kronor. Kronogårds Torg-Frälsegården, i Trollhättans kommun, har länets lägsta disponibla inkomst, 139 000 kronor.

Landets högsta medianinkomst finns i området Höglandet i Stockholms kommun (598 000 kronor). Lägst är den i Tjärna Ängar i Borlänge kommun (135 000 kronor).

Medianinkomsten i Härryda som helhet var 328 000 kronor 2021, vilket är den högsta i Västra Götalands län. Sedan 2015 har den disponibla inkomsten i kommunen ökat med 8 procent.

Mölndalsbon Lars Gahrn hade precis handlat på Coop. Eftersom han bor i Mölndal kan han jämföra och se skillnader mellan kommunen och Härryda kommun.
Mölndalsbon Lars Gahrn hade precis handlat på Coop. Eftersom han bor i Mölndal kan han jämföra och se skillnader mellan kommunen och Härryda kommun. Bild: Enes Mehmedagic

Lars Gahrn, 70 år, pensionär och historiker

Tycker du att det syns att medianlönen är hög i Härryda kommun?

– Man kan väl säga att de syns eftersom det är en väldigt välskött kommun. Allt är välputsat och det märks att det finns pengar i kommunen och att folk har ambitioner.

Lockar det till sig människor med hög inkomst?

– Det tror jag lockar till sig människor med högre lön. Samtidigt är det också pendlaravstånd till Göteborg och då är det lämpligt att bo här.

Mölnlyckebon Jessica Berg arbetar som avlösare inom LSS.
Mölnlyckebon Jessica Berg arbetar som avlösare inom LSS. Bild: Enes Mehmedagic

Jessica Berg, 45 år, avlösare inom LSS

Hur tycker du att det märks att Härryda kommuns medianlön är högst i länet?

– Det kan inte jag säga någonting om eftersom jag inte tjänar så bra. Men allmänt har jag hört att man tjänar högre inom Härryda kommun jämfört med Göteborg.

ANNONS
Carin Carlsson-Ripa bor i Bollebygd, men arbetar på en bensinstation i Mölnlycke och hon tycker att det är märks att Härryda kommuns invånare generellt tjänar bra.
Carin Carlsson-Ripa bor i Bollebygd, men arbetar på en bensinstation i Mölnlycke och hon tycker att det är märks att Härryda kommuns invånare generellt tjänar bra. Bild: Enes Mehmedagic

Carin Carlsson-Ripa, 39 år, butikssäljare

Vad tycker du om att Härryda kommuns medianlön är högst i länet?

– Det är ett fint ställe och jag unnar dem det. För min egen del spelar det ingen roll för vilken Circle K jag jobbar på. Det är samma lön.

Märker du på något sätt att medianlönen är så hög här?

– Ja, jag tycker det märks. Jag märker det på alla fina och dyra bilar som kommer hit, men också eftersom det är mycket folk som handlar här trots att det är det dyraste stället.

Mölnlyckebon Sofia Fjällberg driver en kosttillskottsbutik i Torslanda.
Mölnlyckebon Sofia Fjällberg driver en kosttillskottsbutik i Torslanda. Bild: Enes Mehmedagic

Sofia Fjällberg, 39 år, butiksägare

Märker du att medianlönen är hög i Härryda kommun?

– Jag är inte här så mycket på dagarna eftersom jag driver en egen butik i Torslanda. Så jag märker inte det så mycket i vardagen.

Vad tror du är anledningen till att Härryadbor tjänar så bra?

– Jag tror att det också kan ha att göra med att Mölnlycke är en populär ort att bo i. Då kanske folk som tjänar mycket flyttar hit. Eller så är det tvärtom. Att man bor här sedan tidigare men pendlar till Göteborg. Det är ett lagom avstånd dit.

Disponibel inkomst – område för område i Härryda kommun

Område Median 2015Median 2021
Pixbo-Båtmanstorpet-Benareby329 700360 200
Djupedalsäng-Högadal-Orrekullen330 700350 100
Landvetter östra-Snåkered-Björröd312 200336 400
Landvetter centrum-Önneröd-Tahult302 100332 400
Hindås285 800312 100
Härryda centrum-Skårtorp282 500305 700
Rävlanda-Hällingsjö-Hindås omland280 100301 200
Härryda-Eskilsby-Backa289 200287 100
Mölnlycke centrum-Solsten-Bråta266 900282 800

Källa och metod

All statistik i artikeln kommer från Statistiska centralbyrån.

Newsworthy utgår från disponibel inkomst, inklusive kapitalvinst/kapitalförlust, det vill säga vinst eller förlust som uppkommer vid försäljning av tillgångar som till exempel aktier, fonder eller fastigheter. Disponibel inkomst är alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar (exempelvis återbetalt studielån).

De senaste tillgängliga uppgifterna är från 2021. Newsworthy använder 2015 som jämförelseår, eftersom en förändring av metod ger ett tidsseriebrott 2014-2015. Dessutom är täckningen sämre för den totala inkomst från övriga Norden under åren innan 2015.

Områdena Newsworthy använder är SCB:s Regionala statistikområden, som delar in Sverige i 3 363 områden med en befolkning mellan knappt 700 och nästan 23 000 invånare. Antalet områden varierar från två till 147 per kommun, men de flesta kommuner har mellan fem och nio områden. Indelningen hålls oförändrad över tid, vilket gör att man kan jämföra utvecklingen i områdena.

LÄS MER:Läsarnas egna bilder på norrskenet

LÄS MER:Mästerkocken Krister Dahl kommer hem till Lokal på Råda säteri

LÄS MER:Bildextra: Så går bygget av nya Hjortviken country club i Hindås

ANNONS