Kommunal i Härryda: ”En oro för framtiden”

När inflationen, elräkningarna och bensinpriserna skjuter i höjden måste många av Kommunals medlemmar vända på varje krona. Marginalerna har, kort och gott, krympt, det menar en färsk rapport från fackförbundet Kommunal.
– Man ska ha en lön man kan leva på och inte bara överleva, säger Monica Bengtsson, ordförande för Kommunal i Härryda.

ANNONS
|

Trots heltidsarbete har inflationen under 2022 och 2023 gjort läget akut för de lägst betalda, menar fackförbundet Kommunal i en ny rapport. Andelen personer som riskerar leva i fattigdom har fördubblats sedan 90-talet. 2019 levde 15 procent av befolkningen i så kallad låg ekonomisk standard.

En av de grupper som lever i låg ekonomisk standard är ensamstående med barn som har en lön på 22 000 kronor. De har varken möjlighet till fritidsaktiviteter, semester eller sparande, enligt Kommunals beräkningar. Av Kommunals medlemmar har 14 procent en lön på 22 000 eller mindre.

”En oro för framtiden”

Ovanför Närhälsan i Mölnlycke har fackförbundet Kommunal sina lokaler. Monica Bengtsson är ordförande i Härryda och hon berättar för Härryda-Postens reporter att det varit en märkbart tuffare situation i Härryda den senaste tiden även om det inte är fullt så illa lokalt som rapporten visar.

ANNONS

– Jag tror att alla har märkt av det även om lönenivån i Härryda är högre än i grannkommunerna i regionen. Det är framförallt personer som är ensamstående med barn men också våra pensionärer. Pensionssystemet är ytterst orättvist. Och det har ofta varit så att de inte ens har kunnat gå i pension. Så där slår det väldigt hårt.

Vad berättar era medlemmarna?

– Det är en oro. Och det är en oro för framtiden. Och när man pratar om att inflationen kanske har stannat av så kommer priserna fortfarande inte att gå ner. Jag menar, folk har slutat köpa bananer. Det är ju de som är på marginalen och har lite reserv, det är ju där det slår.

På vilket sätt märks det av?

– Det är ju mat och det är transport. Vi har många medlemmar som inte bor i kommunen som arbetar här och med tanke på att kollektivtrafiken inte är så regelbunden är vi tvungna att ta egen bil i jobbet och då slår det ju väldigt hårt, säger Monica Bengtsson.

– Jag har en kollega som inte kunde fortsätta på grund av dieselpriset. Det blev för dyrt så hon valde att sluta här i kommunen.

ANNONS

Men, betonar Monica Bengtsson, rapporten lyfter främst fram att de med en månadsinkomst på 22 000 kronor eller mindre har det tuffast – så låga löner finns inte i Härryda:

– Vi har faktiskt en arbetsgivare som har en förståelse för att man ska ha en lön man kan leva på och inte bara överleva.

Kommunal: ”Höj lägsta lönerna”

Rapporten föreslår att Kommunal under avtalsrörelsen 2023 bland annat ska kräva höjda lönerna för de med allra lägst löner. Och Monica Bengtsson håller med:

– Generellt så har vi för låga löner. Med tanke på den kompetensen och det ansvar våra medlemmar har i sina yrken så bör vi ligga i paritet med industriarbetarna.

– Jag menar vi har hand om människor, vi har hand om barn, vi har hand om äldre och vi är kompetenta. Vi ska ju ha en lön som vi kan leva på, inte bara överleva, säger Monica Bengtsson, ordförande för Kommunal i Härryda.

LÄS MER:Mölnlyckebon Liselott arbetar med Sveriges största bakteriesamling

LÄS MER:Efter Härryda-Postens rapportering: Ica Kvantum i Landvetter bidrar till Lions och Rotarys insamling till Ukraina

LÄS MER:Kärleken i Mölnlycke kan ha räddat Anastasiias liv: ”Ukraina kommer vinna”

ANNONS