Mölnlyckebon Johannes ”Gneben” Aira har gått vidare i Talang

En som är högaktuell i Talang på TV4 är Johannes ”Gneben” Aira från Mölnlycke. Genom att, bland annat, låta som en bromsande cykel gick han vidare till semifinal. Trots det har han ingen fan-club i hemmets lugna vrå.
– Sambon och barnen har tröttnat. Jag kan börja beatboxa mitt under ett samtal, säger Johannes ”Gneben” Aira och skrattar.

ANNONS
|

Under fredagen var Johannes ”Gneben” Aira med i TV4-programmet Talang. För en stor del av svenska folket är han nu förknippad med att låta som en cykel, eller för att vara exakt, en cykel som bromsar med ett gnisslande ljud.

Det var nämligen så han inledde sitt beatbox-nummer inför en, till en början, ganska skeptisk jury, bestående av skådespelaren Helena Bergström, artisten Viktor Norén och komikerna Johanna Nordström och David Batra.

– Det är lite av min humor som kom fram där. Och sedan gick det över till något seriösare, berättar Johannes ”Gneben” Aira, som tittar förbi Härryda-Postens redaktion för intervju och en skvätt kaffe med mjölk.

ANNONS

När uppträdandet var över hade Gneben vunnit publiken och, nästan, hela juryns hjärtan. Komikern Johanna Nordström, meddelade i showen att hon höll fast vid sitt röda nej-kryss, efter en dålig erfarenhet av en beatboxar-dejt.

– Hon ska gilla det jag gör på scen, det är den riktiga utmaningen. Sedan spelar det ingen roll om jag går vidare eller inte, säger Johannes ”Gneben” Aira, om den kommande semifinalen i mars, som han redan har börjat förbereda sig inför.

– Om hon tycker om det jag gör på scen, då kommer alla göra det. Jag uppskattar att folk är på min sida, men tycker synd om Johanna med tanke på den hårda kritik hon har fått.

Varit med i Talang tidigare

Vad många inte vet är att Johannes ”Gneben” Aira har varit med i tv-programmet Talang förut. Och det här är lite av en comeback.

– Jag var med 2008, med body beatbox som du gör med kroppen, säger Johannes ”Gneben” Aira, och illustrerar vad han menar med en rad snabba fingerknäppningar.

– Men innan semifinalen åkte jag ut. Så ja, det är lite av en 15-årig revansch.

Betaboxandet genomsyrar numera hans vardag, och han hittar ständigt nya ljud att härma. Men även om det flutit mycket vatten under broarna sedan dess, var det just fascinationen för body beatbox det började med. Alltså att göra rytmiska ljud med händer och kroppen.

ANNONS

– Du får gärna nämna att det är tack vare min vän Gabriel Glänte som jag är där jag är idag. På något vis är det han som är grunden till allt. Han pushade mig, berättar Gneben.

– Det var han som kom till mig och sa: ”Hey Johannes, kolla vad jag lärt mig i skolan idag”, och så visade han något som kallas ”body percussion”. Jag gjorde det till min egen grej och kallade det body beatbox, berättar han och fortsätter:

– Och hade jag inte varit med i Talang år 2008, så hade jag kanske inte fortsatt. Jag fick mycket uppmärksamhet då. Men jag kände att jag behövde bredda mig.

”En dröm vore att beatbox får högre status”

Efter förra omgången av Talang, för 15 år sedan, började Johannes ”Gneben” Aira ägna sig åt ”vanlig” beatbox. Han har hunnit starta Swedish Beatbox Community, ett nätverk i Sverige, och vunnit SM i Beatbox år 2017, som är det första officiella nationella mästerskapet som anordnats.

Han har också startat en egen Youtube-kanal, och har en vision om att beatbox ska bli mer folkligt.

– Ja, det vore kul, det här är inte bara ett coolt party trick. Beatbox är verkligen musik. Till skillnad från andra instrument bär du med dig det hela tiden. Det är baser, melodi, du kan sjunga samtidigt. Min förhoppning är att varje stad får en ambassadör som håller kurser. Alla kan lära sig att beatboxa.

ANNONS

Vad tänker du om framtiden?

– En dröm vore att beatbox blir accepterat av samhället på annat sätt. Att det får högre status och inte bara ses som en cool grej. Utan att man ser beatboxare som artister. Som man gör med rappare till exempel. För egen del skulle jag vilja kunna livnära mig kurser, Youtube och gigs med beatbox som grund.

Hur kom du förresten på att göra en bromsande cykel som en del av ditt uppträdande?

– Det finns en beatboxare som heter Show-Go från Japan. Han gjorde ett speciellt sound, två ljud samtidigt. Jag övade på just det ljudet. Och ville samtidigt lära mig att härma en fiskmås. När jag pratade med en kompis i telefon, Felix Fuxinger som vann Beatbox-SM 2019, gjorde jag ljudet och han sa: ”Men, det där låter ju som en cykel som bromsar!”

– Vi började gapskratta och nästan gråta. Det blir så som beatboxare. Jag älskar ljud. Det här med ljud är ju verkligen en del av min personlighet. Jag hittar alltid nya ljud, säger Johannes ”Gneben” Aira.

Bästa tipsen från ”Gneben”

Här är Johannes ”Gneben” Airas tre bästa tips till nybörjare inom beatbox:

• Det absolut första, härma musik. Inte bara andra beatboxare.

• Lär dig trumljuden allra först, och att hålla takten.

• Jämför dig inte med andra. Skapa fritt. Alla ljud kan bli musik.

Om Johannes ”Gneben” Aira

Bor: Mölnlycke med sambo och tre barn.

Gör: Aktuell i Talang, semifinal i mars. Pappaledig från Fryshuset Göteborg.

Smeknamnet ”Gneben”: Johannes Aira utövar e-sport. En i kompisgänget under gymnasietiden förstod inte termerna, och sa det påhittade ordet ”gneb”. Johannes var inte sen att svara ”Jag är gneben”. Sedan dess har det hängt kvar.

LÄS MER:Wendelsbergs nyårsrevy har så mycket energi att Mölnlyckes elförsörjning är säkrad

LÄS MER:Konsertextra: ”Vi har Dr Hooks avbrutna trumpinne på vinden”

LÄS MER:Dyrast att hyra bostad i Härryda kommun jämfört med resten av Västra Götaland

ANNONS