Mölnlyckebon Lotta Engberg laddar upp inför allsång på Liseberg och ny julturné

Mölnlyckebon Lotta Engberg förbereder sig för en ny säsong med allsång på Liseberg och en helt ny julturné med Elisabeth Andreassen.

ANNONS
LocationFalkenberg|

När Liseberg fyller 100 år firar Lotta Engberg 20 år med allsång på Stora scenen.

– Jag och trummisen Staffan Brodén har varit med på alla gig och körtjejerna firar tio år. Artisterna är hemliga ett tag till, men några av de som har varit med flest gånger kan ju dyka upp i år, berättar Lotta som står på Lisebergs scen åtta måndagar med start den 19 juni.

Skrattar och gråter ihop

I slutet av 2022 fick Lotta Engberg frågan om hon ville gör en julturné med Elisabeth Andreassen.

– Jag har ju nästan valt bort konserter och turnéliv, men ville inget hellre än att åka runt med Bettan. Hon är en fantastisk kompis och en fantastisk sångerska. Vi har känt varandra i 40 år, sedan hon var primadonna och jag körtjej på Chinateatern i ”Parneviks revyparty” 1983.

ANNONS

Bettan är snabb med att lyfta fram just vänskapen, exempelvis när hennes make Tor dog 2016 och mindre än två år senare både hennes föräldrar.

– Jag uppskattar Lotta som galen väninna, som jag skrattar och gråter med. Vi har ett starkt band och är musikanter båda två, som kan utmana varandra i en ny repertoar. När vi hade en jobbig tid samtidigt reste vi till Florida i 14 dagar och pratade och hade det så fint.

Julsånger i Vinbergs kyrka

Under höstens turné ”Bettan & Lotta – en jul tillsammans” görs bland annat en konsert i halländska Vinbergs kyrka den 28 november.

– Jag älskar både julmusik och kyrkor, för det är vårat rum. Det är där vi konfirmerar oss, gifter oss och har begravningar. Vi går dit med både sorg och glädje, och under julen kan man tänka tillbaka på året som har gått, säger Elisabeth Andreassen, som lovar att åskådarna ska få höra alla sina favoritjulsånger.

– Jag ska sjunga lite klassiskt, kanske Edvard Grieg, och något på norska, exempelvis ”Ledet av en stjerne”, som Rolf Løvland har skrivit till mig, fortsätter Bettan och nämner norrmannen som även komponerade världshiten ”You raise me up” och är historisk som en av sex personer eller team som har vunnit Eurovision som låtskrivare två gånger (”La det svinge” och ”Nocturne”).

ANNONS

Kikki Bettan Lotta

Tillsammans med Kikki Danielsson bildade Bettan och Lotta en supergrupp som bland annat kom trea i Melodifestivalen med låten "Vem e’ de’ du vill ha" 2002. När Kikki fick hoppa av på grund av hälsoskäl fortsatte Bettan & Lotta själva 2004 och avslutade sedan samarbetet på scen efter ”Diggiloo”-turnén.

– Vi har de senaste 20 åren sjungit vid min flygel, men inte offentligt, och det är det materialet vi tänkte ta med oss, som är mjukare, ärligare och mer stämningsfullt än schlagers. Vi är ju 60 och 65 år nu, påpekar Lotta, som ändå öppnar för att hitlåtar som ”100 %”, ”Fyra Bugg och en Coca-Cola” och Bettans Eurovisionvinnare ”La det svinge” kanske letar sig in i programmet.

– Ja, men i så fall i en annan form. Vi har med ett band och kommer att sjunga mycket ihop, men om Bettan sjunger solo kan jag spela piano och om bara jag sjunger kan hon spela gitarr eller ståbas.

Något från Lottas album ”Jul hos mig” (2009) kommer nog med, exempelvis ”Julen är här”.

– Den har vi pratat om, men ingenting är spikat. Bettan har gjort julturnéer i Norge i 25 år, så jag är glad för att hon kommer till Sverige och att jag får leka med henne.

ANNONS

Norskt hjärta, svensk hud

I årets Eurovision Song Contest kom Norge femma efter att ha fått tredje mest röster av tittarna. Loreen blev historisk som första kvinna att vinna två gånger, men den kvinnliga artist som har medverkat flest gånger i tävlingens historia är någon annan.

– Ja, jag har varit med fyra gånger. Jag var i Liverpool i år och uppträdde på Euroclub, berättar Elisabeth Andreassen, som har tävlat tre gånger för Norge (1985, 1994 och 1996) efter att ha inlett med svenska ”Dag efter dag” i duon Chips med Kikki Danielsson 1982.

Bettan är född i Göteborg, men har alltid varit norsk medborgare.

– Jag brukar säga att jag har norskt hjärta, men svensk hud. Jag är omgiven av svenskar, men innerst inne är jag norsk. I Norge lyssnar man mer på svensk musik än tvärtom, för svenskarna har lite svårt med norska språket. Sverige har legat före i musikalsammanhang och varit inspiration för oss i Norge som har fått en bättre musikalvärld de senaste tio åren, säger Elisabeth, som nyligen har spelat domaren i ”Chess” i Olso.

Bettan & Lotta – en jul tillsammans

• Turnédatum 2023 med musikerna Per Strandberg (från Bingolotto och Lotta på Liseberg) och Martin Lindqvist (från Vikingarna)

22/11: Mimers hus i Kungälv

23/11: Oslo

24/11: Moss

25/11: Halden

26/11: Färgeland

28/11: Vinbergs kyrka

29/11: Gustav Adolfs kyrka i Borås

39/11: Karlstad

1/12: Vara

7/12: Mjällby

8/12: Virestad

9/12: Hässleholm

11/12: Falköping

12/12: Örebro

13/12: Furudal

14/12: Järvsö

15/12: Uppsala

16/12: Linköping

17/12: Skillingaryd

19/12: Annedalskyrkan i Göteborg

LÄS MER:Hanna Ferm och Viktoria Ottosson har släppt var sin ny låt

LÄS MER:Stor musiktävling avgörs på Landvetter kulturhus

LÄS MER:Elever från Hulebäcksgymnasiet visade upp sitt musikalprojekt: ”Festlig stämning”

ANNONS