Mölnlyckebor bygger Ukraina-spisar för att skicka till Ukraina

Med stöd av företag och med en övertygelse om vikten av att hjälpa Ukraina samlas ett gäng vänner i Mölnlycke under helgerna för att svetsa samman kaminer. – Det är ett strå i stacken, något handgripligt som vi kan göra, säger Kim Henriksson.

ANNONS
|

Det är tyst på gatan utanför garaget där Liss Henriksson och gänget bygger Ukraina-spisar. Vid sidan av huset står en pall med staplade spisar som snart kommer skickas till iväg.

– Igår var vi åtta stycken här. Då hade vi fyra slipare som slipade av alla vassa kanter. De stod här, berättar Liss Henriksson och pekar på marken bredvid pallen med spisar.

Under söndagen är det fyra personer som hjälps åt med det sista, två som svetsar och två som hjälper till. Inuti garaget flyger gnistorna och svetsröken ligger som ett tunt moln över deras huvuden där de står vid svetsbänken, omgärdade av kartonger fulla av delar till de så kallade Ukraina-spisarna.

ANNONS

Behovet av spisarna i Ukraina går inte att ta miste på. Även om våren och värmen närmar sig är spisen viktig om elektricitet eller gas slås ut. Liss Henriksson visar bilder på sin telefon som föreställer några av de personer som mottagit en spis i Ukraina.

– Totalt blir det runt hundra spisar som vi kommer göra, berättar sonen Kim Henriksson och tillägger:

– Det är ett strå i stacken, något handgripligt som vi kan göra.

Ritningarna från Väderstads Ukraina-spisar har modifierats i Mölnlycke

Ritningarna som de använder till Ukraina-spisen bygger på företaget Väderstads konstruktionsritningar som offentliggjordes för att ta vara på engagemanget på företag och skolor – och hos privatpersoner som Liss Henriksson och hans familj. De har tagit hjälp av såväl grannar som bekanta och kollegor för att kunna bygga spisarna.

– Vi har modifierat ritningarna lite längs vägen, förklarar Liss Henriksson och berättar att de har också har fått jobba på att få in många olika sponsorer till projektet eftersom det är kostsamt.

Namnen på alla sponsorer sitter uppe på en skåpsdörr i garaget bredvid de aktuella spisritningarna. Bland annat har den lokala Ica-butiken bidraget med konserver som skickats med spisarna, medan företaget Pogab i Landvetter bidragit med kontakter och spismaterial. På frågan om vad som har varit svårast, svarar Henriksson:

ANNONS

– Det är inte direkt svårt, men man måste ha utrustning. Slipa och sånt går ju fort, men helst skulle man haft tre svetsar, för det är där flaskhalsen är.

Help Ukraine Gothenburg skickar kaminerna till Ukraina

När spisarna är staplade och klara, skickas de till Ukraina med hjälp av en ideell förening som heter Help Ukraine Gothenburg, Hug. Föreningen grundades av Katja Blank i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, och det var genom Facebook-grupper för personer som ville hjälpa till, som Liss Henriksson och Katja Blank fick kontakt.

– Hug ordnar transporter varje lördag. Ambulanser och brandbilar, allt möjligt, förklarar Henriksson. Han skrattar till och fortsätter:

– Det är lite komiskt, för jag och Katja Blank har ju haft kontakt om en massa saker, men vi har aldrig träffats på riktigt. Någon dag ska vi fika ihop, säger han beslutsamt.

Men det är inte bara spisar som familjen Henriksson har engagerat sig i. De har även haft flyktingar från Ukraina boende hos sig och just nu har de två ukrainska studenter som vunnit en talangtävling genom sonen Kim Henrikssons jobb, AI Sweden. Så även om behovet av spisar kanske sinar framöver, kommer familjen fortsätta engagera sig. Liss Henriksson har till exempel börjat fundera på andra användbara tekniklösningar.

ANNONS

– Jag har tittat på drönare, men jag vill inte göra något som skadar. Om det är något jag vill göra, så är det nog observationsdrönare. Någonting blir det i varje fall, säger han fundersamt.

LÄS MER:Charlotte fick 1,5 kilo gammal post – i ett svep

LÄS MER:Frisbeefamiljen kastar mot SM medan ultimate frisbee växer i Mölnlycke

LÄS MER:Kärleken i Mölnlycke kan ha räddat Anastasiias liv: ”Ukraina kommer vinna”

ANNONS