220 millimeter regn har fallit över Härryda i juli.
220 millimeter regn har fallit över Härryda i juli. Bild: Lasse Edwartz

Rekordmycket regn i Härryda – blötaste juli på många år

Tillhör du dem som beklagat sig över det dåliga vädret i sommar? Ditt missnöje är befogat. Nederbörden för en julimånad i Härryda har varit högre än på många år och regnet ser ut att fortsätta i början av augusti.

ANNONS
|

220 millimeter regn har fallit över Härryda i juli. SMHI har statistik över nederbörden i kommunen för de sju senaste åren och under den perioden har det inte kommit i närheten av så mycket regn under en julimånad. Den näst högsta noteringen är från 2020, då siffran för motsvarande period var 128 millimeter.

– Det har varit en julimånad som sticker ut, konstaterar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Högt upp i regnligan

I SVT:s regnliga ligger Härryda på sjätte plats när landets väderstationer jämförs. Statistiken baseras på de senaste fem veckornas resultat och nästan häften av stationerna på 20 i topp-listan ligger i Västra Götaland.

ANNONS

– Västra Götaland utsätts generellt sätt för mycket nederbörd. Lågtrycken kommer ofta in västerifrån och träffar de västra delarna av landet först och har regnat av sig lite när de kommer till östra delen, säger Erik Höjgård-Olsen.

Men även om det regnat sällsynt mycket den senaste månaden är det inte ovanligt med mycket nederbörd under sommaren.

– Juli och augusti är de månader då Sverige överlag får mest av sin årsnederbörd. Man kan uppleva hösten som fuktig och känna att det regnar varje dag, men det kommer inte samma skyfall som under sommaren.

Fortsatt ostadigt väder

De Härrydabor som hoppas på en solig augusti blir besvikna. Åtminstone inledningsvis. Enligt prognosen för de närmsta tio dagarna avlöser regnskurarna varandra.

– Det är en fortsatt ostadig vecka som väntar med något regn i princip varje dag. Temperaturerna blir ungefär som tidigare, upp emot mot 20 grader som mest och ner emot 15 grader någon dag också, säger Erik Höjgård-Olsen.

Prognoserna på längre sikt är högst osäkra.

– Det finns inga tydliga tendenser på att vädret ska stabilisera sig i nuläget i alla fall.

LÄS MER:Gravsten från 1745 och pestens tid pryder Margaretas trädgård utanför Rävlanda

LÄS MER:130 mil och nästan fyra miljoner senare – så gick det när Mölnlyckebon cyklade till Paris

LÄS MER:En av Sveriges starkaste kvinnor bor i Hindås

ANNONS