SD röstade bort förslag de drivit igenom: ”Märkligt”

Under våren blev Sverigedemokraterna tungan på vågen i flera rödgröna-initiativ. Men i och med att SD röstade igenom en blå budget för Härryda i juni, snuvas förslagen på pengarna som krävs för att förverkliga besluten.
– Märkligt sätt att bedriva politik, säger oppositionsrådet Patrik Linde (S) om vändningen.

ANNONS
|

Fem miljoner kronor för att minska förskolegrupper. 2,5 miljoner kronor extra till föreningslivet. En miljon kronor till det förebyggande arbetet för våld i nära relationer. Det är några av de förslag som de rödgröna samarbetspartierna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – lade i kommunens nämnder under våren.

Sverigedemokraterna gav den avgörande tummen upp och samtliga förslag gick igenom. Men sedan tog det tvärstopp. För när Sverigedemokraterna i mitten på juni röstade igenom Alliansens budgetförslag för 2024, snuvades förslagen på pengarna som krävdes för att förverkligas.

– De har drivit igenom en politisk viljeriktning som de sedan med ett annat klubbslag tar bort. Det de själva tagit fram röstar de bort, säger Patrik Linde som är oppositionsledare för Rödgrön Samverkan.

ANNONS

Vad tänker du om det?

– Det är ett otroligt märkligt sätt att bedriva politik. Och man kommunicerar gladeligen saker man varit med och genomfört, för att i nästa läge rösta för något annat. Då gör man medborgarna besvikna, tänker jag.

Har ni pratat med SD om varför de röstade emot budgeten?

– Nej, inte alls faktiskt, säger Patrik Linde till Härryda-Posten.

SD: ”En chimär konfliktyta"

Peter Arvidsson, Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige, köper inte Patrik Lindes kritik utan menar att Linde skapar konflikter där inga finns. Socialdemokraterna är mer intresserade av att värna om den ”pakt” de har med Moderaterna än att faktiskt minska barngrupperna, enligt Arvidsson.

– Det är bara en chimär att sossarna är i opposition, och att de vill driva en politik för att minska barngrupperna. Den blå budgeten och den rödgröna är i princip identiska och detaljerna kommer göras upp i stängda rum till hösten. Det är totalt intetsägande budgetar.

Men hur kommer det sig att ni röstar ner den budget som krävs för att få igenom de förslag ni varit med och röstat fram?

– Socialdemokraterna hade marinerat sin budget i ideologi som de visste att vi inte kunde rösta för – och det tror jag är ett medvetet val. För de har en pakt med det blå gänget i Härryda kommun, säger Peter Arvidsson (SD) och fortsätter:

ANNONS

– Det krävs 20 miljoner om året för att minska barngrupperna på riktigt, Socialdemokraterna vill tillföra fem miljoner kronor, och det är baserat på en urvattnad skrivning i den strategiska planen för kommunen. Den är skriven av både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Men likväl röstade ni igenom förslagen som ni sedan omöjliggör?

– Socialdemokraterna vill lägga en chimär konfliktyta som inte finns på riktigt i den här frågan. Jag sätter mig gärna ner med dem och tar fram 20 miljoner kronor per år till minskade förskolegrupper. Det räcker med att sluta köpa idrottshallar för överpris för att lösa det. Men det finns ingen politisk vilja från Socialdemokraterna.

Är det inte bättre då att börja med de fem miljoner ni beslutade om än ingenting alls?

– Det är bara en chimär åtgärd. Vi vill ju göra det på riktigt.

Men ni röstade ändå igenom det och sedan ändrade er, varför då?

– Fem miljoner är ju mer än noll, säger Peter Arvidsson.

Linde (S): ”Svårt att se en överenskommelse”

Nu menar Patrik Linde att samtliga av de genomröstade förslagen läggs på is. Bland dem de fem miljoner kronorna för att minska förskolegrupperna.

– Även om det var små pengar i sammanhanget var det en första satsning, men i och med den nya budgeten så försvinner pengarna.

ANNONS

Peter Arvidsson säger till Härryda-Posten att de gärna sätter sig ner med Socialdemokraterna för att skjuta till 20 miljoner kronor årligen till att minska förskolegrupperna. Patrik Linde är villig om än utan att addera en viss skepticism till SD:s förslag:

– Självklart är vi intresserade av att ta beslut som minskar barngrupernas storlek. Men det känns svårt att göra överenskommelse med ett parti som väljer att rösta emot den politik man själv röstat för att genomföra, säger Patrik Linde.

LÄS MER:Vittnesmål till tidningen: Bajs, intorkat mensblod och lögner inför anhöriga på Nytidas gruppboende Hjorten

LÄS MER:Härryda kommun misstänker avtalsbrott från Nytida

LÄS MER:Nytidas gruppbostad Hjorten i Mölnlycke föremål för larm om missförhållanden

LÄS MER:Därför slutar Fredrik Olsson som näringslivschef i Härryda kommun

ANNONS