Sorlet vittnade om en utställning på Nemeshallen som inte blickar bakåt

Besökarna på Nemeshallen öste lovord över ”Petersson x 2”, utställningen av Lillemor Petersson och Lisa Larsdotter Petersson, som hade vernissage under lördagen på Mölnlycke kulturhus. Härryda-Posten var givetvis på plats.

ANNONS
|

Intresset var stort när Mölnlycke kulturhus bjöd in till vernissage för Lillemor Petersson och Lisa Larsdotter Peterssons första gemensamma utställning. Sorlet från klungor av kulturintresserade gjorde det till en riktigt levande vernissage under lördagseftermiddagen.

Bland de som tagit sig till Nemeshallen var en av de Bibbi Forsman som hade Lillemor Petersson som lärare på 1980-talet.

– Det är en betydelsefull person för andra keramiker och konstnärer. Hon har alltid undervisat och vi var bland annat med henne på tegelbruket i Munkedal. Hon delade med sig på ett sånt fint och kollegialt sätt för oss som var yngre.

Bibbi Forsman såg inte bara den utställda konsten utan lade även märke till att Lillemor Petersson knappast har lutat sig tillbaka.

ANNONS

– De nya formerna, de här bulliga molnen, är ganska pigg konst för att vara en människa som kommit långt i sin karriär och hade kunnat sitta och slappna av. Men det gör hon inte, hon fortsätter att utvecklas.

Och, menade Forsman:

– Det är en pigg utställning av två personer som inte tittar bakåt. Det är roligt.

En annan vernissagebesökare var Per Kårsnäs från Göteborg. Till Härryda-Posten säger han att han är road och intresserad av konst, även om en av anledningarna till hans närvaro under dagen är att hans fru är släkt med Peterssons.

– Det jag imponeras mycket av är Lisa Larsdotter Peterssons tavlor med snitt. Oerhört intressant teknik med fantastisk skärpa, som ändå har runda former. Riktigt, riktigt trevligt att titta på. Och jag är även imponerad av de grafiska trycken och de små skulpturerna.

Ett kulturhus för samtal

Kristian Reuter-Oliveberg från Göteborg fann mycket att fascineras över på utställningen.

– Det är nånting buddhistiskt över det, sade han om ett av de stora trycken, och förklarade varför han åkt hela vägen från storstaden för att titta på konst i Mölnlycke.

– Min kompis är vän med en av de som ställer ut idag så vi tog en galleritur till Mölnlycke.

ANNONS

En av de två Peterssons som ställde ut under lördagen var lyrisk över sammanhanget på Mölnlycke kulturhus.

– Jag har sällan varit i ett hus där både innehållet, personalen och stämningen är så harmonisk och så naturlig för olika upplevelser som att dricka kaffe, sitta stilla, läsa, se på saker och prata med varandra. Människor pratar med varandra här, sade Lillemor Petersson medan sorlet i Nemeshallen gav henne understöd i sin iakttagelse.

LÄS MER:Konstig utställning för två konstnärliga Peterssons

LÄS MER:Härryda kommun får rätt mot Naturskyddsföreningen

LÄS MER:Jonas Böhlmark tar sig genom Europa för ökad kunskap kring bipolär sjukdom

ANNONS