Trots SD-stopp – kan ändå bli värdeöverföring från Förbo

Vågmästarna Sverigedemokraterna i Härryda tryckte på den röda knappen och avgjorde frågan. Ändå kan det bli värdeöverföring från allmännyttan Förbo även till Härryda – om övriga delägarkommuner röstar för.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) verkade inte särskild skakad efter fullmäktiges omröstning under torsdagskvällen i ärendet som rörde en föreslagen värdeöverföring från Förbo till bland annat Härryda kommun. När krutdammet från knapptryckandet lagt sig stod det klart att Härryda kommunfullmäktige röstat nej, då bland andra Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstat nej till att låta 15 miljoner kronor gå till så kallade bostadssociala ändamål hos de fyra delägarkommunerna.

– Det var väntat. Vi vet att Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet har varit mot det. Då är det så, sade Vorberg till Härryda-Posten på plats i Råda Rum i Mölnlycke.

Kommunfullmäktiges beslut ändrade dock inte moderatens syn på att värdeöverföringen var viktig samtidigt som det är det sista planerade uttaget under överskådlig tid.

ANNONS

– Förbo har, liksom andra, mycket höga kostnader med inflation, elpriserna och att många kostnader inom bygg överhuvudtaget har gått upp. De behöver medel för att kunna fortsätta det arbetet som de har påbörjat. Då har vi gjort bedömningen att för 2023 och framåt ska vi inte ta en värdeöverföring, sade Vorberg och lade till:

– Det är viktigt att påpeka att värdeöverföringen handlar om förra årets resultat.

Att uttaget kanske inte blir av kommer dock inte betyda att de bostadssociala ändamålen som värdeöverföringen var tänkt att användas till kommer stryka på foten.

– Vi får ta pengarna från de ramar som fullmäktige äntligen tog beslut om under torsdagskvällen.

Icke lagstadgade verksamheter, sådant som kommunen inte ålagt att göra, riskerar därmed att stryka på foten.

Linde: ”Klokt beslut av Sverigedemokraterna”

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) menade att pengarna gör bäst nytta om de får stanna kvar i Förbo. Att Sverigedemokraterna skulle stötta den rödgröna linjen var oklart in i det sista.

– Vi hade ingen förväntning alls. Vi hoppades att de skulle ta ett klokt beslut, och under torsdagskvällen gjorde de det, säger han.

Patrik Linde (S) menade att Förbo därmed kan satsa mer pengar på att renovera sina fastigheter.

– Det finns många behov. Det finns bestånd som behöver en ansiktslyftning, det finns lekplatser som behöver förbättras, områden där nya planteringar behöver göras. Det är pengar som kan göra skillnad i det lilla.

ANNONS

På den sverigedemokratiska kanten konstaterade gruppledaren Peter Arvidsson att det var hans parti som avgjorde frågan. I alla fall när det kommer till Härrydas inställning.

– Vi stoppade det. Vi röstade lika med Socialdemokraterna i själva sakfrågan. Jag är förvånad att de andra inte ser problemet, att det sticker i ögonen att dela ut pengar samtidigt som folk sitter och fryser i sina lägenheter med direktverkande el.

Kan 15 miljoner verkligen göra någon skillnad för Förbos hyresgäster givet hur mycket pengar som finns i bolaget?

– 15 miljoner kronor är en god start på vägen, sade Arvidsson.

Samtidigt innebär Härryda kommunfullmäktiges nej inte det slutliga ordet. De tre övriga delägarkommunerna Mölndal, Lerum och Kungälv ska också rösta om frågan.

LÄS MER:Förbo avbryter hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen

LÄS MER:Eva fångade magiska bilden i Hindås: ”Sagolikt”

LÄS MER:Förbo ska få bygga bostadsrätter: ”Good enough” enligt Linde (S)

ANNONS