Guld för Mölnlycke Frisbee Club i den snällaste sporten: ”Man litar på sina motståndare”

Under den gångna helgen tog Mölnlycke Frisbee Club hem SM-guldet. För Härryda-Posten berättar tränarna om vad som kanske kan vara världens snällaste sport.

ANNONS
|

Mölnlycke Frisbee Club tog i helgen hem en guldmedalj i klassen U17 och en bronsmedalj i klassen U14. Dessutom tog det andra U14-laget som deltog hem priset ”Spirit of the Game”, ett så kallat fair play-pris.

Just det som i sportsliga termer kallas fair play är en grundpelare inom sporten Ultimate Frisbee, då det är en domarlös sport där spelarna efter match bedömer motståndarlaget inom fem kategorier: regelkunskap, foul och kroppskontakt, rättvisekänsla, positiv attityd och självdisciplin, samt kommunikation.

– Det är det som gör att jag älskar sporten. Just att det bygger på fair play, berätta Karin Baljeu Djurback, tränare för U14-laget vid Mölnlycke Frisbee Club.

ANNONS

– Sen är det klart, alla är inte kompisar. Men det är ändå en helt annan känsla än andra sporter, berättar Carolina Hargeby, som är tränare för det andra vinnande laget, U17.

– Det finns ju regler man ska följa, så om en spelare i ett lag påkallar regelbrott och gör det tecknet, då är det de två som är där som det gäller. Det är dem som ska komma överens om det var ett regelbrott eller inte och göra det på ett schysst sätt, säger Karin.

Karin har själv en son som spelar i U17-laget, och när den yngsta sonen också ville börja sporta tog hon beslutet att själv träda in i tjänsten som tränare eftersom det inte fanns tillräckliga resurser för sonen att börja spela annars.

– Från början för min del var det ju ”jag ställer väl upp och tränar om han tycker det är kul”, och sen har jag insett att det ligger så himla mycket värde i det. Just utifrån den här kulturen och det är så himla fina relationer inom laget, där de stora tar hand om de små, säger Karin.

Sportslighet är en grund inom ultimate frisbee

Carolina Hargeby har hållt på med sporten sedan 1991 och spelat på professionell nivå. I somras vann hon EM-guld i Portugal.

ANNONS

– Själva sporten är fantastisk med mycket fart och mycket taktik. En blandning av olika saker, kondition, spänst och taktik. Och sen så även allt runt omkring, det här med fair play, att man bedömer själva och att man litar på sina motståndare som dömer och inte fuskar. Man har väldigt många kompisar inom frisbeen för det är som en liten egen community, många kompisar utomlands och många kompisar i Sverige. Det ju ett fantastiskt sätt att resa på, vi åker på jättemycket turneringar utomlands, vi seniorer.

Just sportsligheten genomsyrar alla tävlingar, även SM.

– Vi hade två från U20 som var med men de är bara två, så de kunde inte ha ett eget lag. Då fick dem spela med Örebro istället. De är så bra kompisar med andra lag, ”kan vi få spela med er? Jajemän, det är klart ni ska spela med oss”. Örebro är deras största konkurrenter i U17 till exempel och var ju dem vi spelade mot i finalen, men så är de så bra kompisar ändå.

Med SM-guldet i bagaget kan man fråga sig vad som har föranlett en sådan framgång. Carolina ger sin syn:

– Träningsviljan är fantastiskt hög. De var inga talanger när de kom, men de har tränat, och de har tränat och de har tränat, och det tror jag faktiskt är det största.

ANNONS

LÄS MER:Följ med in i renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri – med spår av George W. Bush

LÄS MER:Centerförslag: Bind samman Rådasjön med Råda rum

LÄS MER:300 miljoner avsatta för skapa drägligare skollokaler i Härryda kommun

ANNONS