Sebastian Nilsson: Pixbo är cupmästare – som spelarna förtjänade den här kvällen

Pixbo Wallenstam är mästare i svenska cupen 2023 och spelarna fick vara rockstjärnor, om än bara för en kväll.

ANNONS

Att vara innebandyspelare i Sverige, i synnerhet på damsidan, är otacksamt. När Pixbo tog emot Täby på Wallenstam Arena tidigare i februari satt 105 tappra åskådare på läktaren, och i snitt har 264 personer tagit sig till damlagets hemmamatcher den här säsongen.

Innebandy må vara en närmast obetydlig internationell sport. Men det är till exempel längdskidor också. Och medan Sveriges bästa skidåkare blir nationalhjältar hade Pixbospelarna sannolikt fått en smärre chock om de skulle bli igenkända på Coop i Mölnlycke.

Därför kändes det så oerhört välförtjänt när Pixbo under onsdagskvällens cupfinal fick spela inför fullsatta läktare, inför en högljudd hemmaklack och dessutom fick vinna.

ANNONS

Jag tror det var av den anledningen, vad jag kan minnas för första gången i mitt liv, blev berörd av en innebandymatch. När slutsignalen ljöd och Pixbospelarna rusade in i varandra för den sedvanliga gruppkramen var en tår eller två inte långt borta.

Inte för att jag har något större innebandyintresse. Inte för att jag har något känslomässigt engagemang för föreningen Pixbo Wallenstam.

Pixbospelarna förtjänar bättre än att bara de närmast sörjande följer deras matcher.

Utan för att det var vackert att se elitidrottare i en av Sveriges största sporter få något tillbaka för det dem levererar på planen. Pixbos damer fick vara rockstjärnor, om än för bara en kväll.

För idag är de tillbaka i anonymitetens vardag. När jag frågade tränaren Jonas Gustafsson om det blev ett sent firande under onsdagskvällen svarade han:

– Nej, det blev inte så sent. Vi var på O'Learys och åt lite med laget. Det är så det är, det är onsdag och spelarna ska upp tidigt och jobba.

Men han sa också att den stora publikmassan betyder mycket för föreningen och svensk daminnebandy. Jag hoppas att han har rätt. För Pixbospelarna förtjänar bättre än att bara de närmast sörjande följer deras matcher.

LÄS MER:Publikfest på Wallenstam Arena när Pixbo vann i finaldramat mot Team Thoréngruppen

LÄS MER:Bildextra: Här firar Pixbo historiska guldet i svenska cupen 2023

LÄS MER:Saga från Landvetter kan bli årets tech-tjej: ”Det är verkligen en ära”

ANNONS