Pixborekryten Ella Zetterstedt: ”Jag vill se hur långt jag kan ta mig”

Med ett VM- och ett SM-guld i bagaget råder det ingen tvekan om att Ella Zetterstedt, 19, har en lysande framtid på innebandyhimlen. Till hösten börjar hon spela i Pixbo Wallenstam.

ANNONS
|

Det finns onekligen en stark innebandykultur i Härryda, inte minst bland tjejerna. På söndagen spelar Landvetter Wings damlag sin första kvalmatch för allsvenskan mot Munka-Ljungby, som Härryda-Posten tidigare har rapporterat om. Topplaget Pixbo hör också hemma i kommunen och Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke har en innebandyinriktning.

När Härryda-Posten ska träffa den lovande innebandytalangen Ella Zetterstedt möts vi upp i en stilla Wallenstam Arena.

– Jag älskar att vara i innebandyhallen när det är tyst, säger Ella.

Ella Zetterstedt vann under förra året U19 VM-guld för Sveriges räkning. Hon har dessutom tillsammans med sitt lag på RIG (Riksinnebandygymnasiet) vunnit SM-guld, också under 2022. Det är också Ellas favoritvinster.

ANNONS

– Det är väl de två som känns mest. SM-guldet med RIG var ju väldigt speciellt eftersom det hade varit corona och allt sånt och vi hade inte fått spela året innan. Man har gått igenom så mycket tillsammans under ett helt år, och då att få lyfta den bucklan tillsammans blev väldigt speciellt och känslosamt. VM-guldet var ju också väldigt speciellt eftersom det var en jämn final och det så himla overkligt att få representera Sverige.

Peter Runnestig, elitansvarig för Pixbo, har tidigare sagt till Härryda-Posten om Ella:

– Spelmässigt är det en spelare som man kan säga det inte finns så många av, hon är en stor och stark spelare som är bra på att göra mål och poäng som man kan använda i delar av spelet som kommer bli jobbigt för våra motståndare.

Hennes många och imponerande innebandyprestationer är en del i att hon till nästa säsong ska börja spela i Pixbos damlag.

Det är så otroligt många bra innebandylag, just koncentrerade här utanför Göteborg. Vad tror du det beror på?

– Jag tror kanske att lagen har hjälpt att pusha varandra. Så att man har velat bli bättre. Det har hjälpt att det är många bra spelare. Dessutom så har det funnits många engagerade ledare i de lag som jag har spelat med och mot i kommunen.

ANNONS

Därtill finns det en positiv trend bland innebandydamerna i Härryda kommun:

– Och sen tror jag att det är allmänt väldigt många tjejer som har börjat nu de senaste åren, i min årskull och de som är ett år äldre än mig. Det var väldigt många tjejer i Göteborg som spelade, så det var många bra lag.

– Vi har varit en så himla stor grupp med mina kompisar som alltid har spelat innebandy och spelat alla möjliga idrotter. Så det har varit som mer en tjejgrej för oss.

Ella Zetterstedt: ”Det var inte helt självklart”

Trots att Ella är en av bara åtta spelare i Sverige som har blivit antagen till Riksinnebandygymnasiet i Umeå säger hon att valet inte var givet.

– Det var ju inte helt självklart, jag höll ju på med hockey och fotboll hela vägen tills jag flyttade. Och jag var ju verkligen inne på att det skulle bli hockey istället. Men sen fick jag den här uttagningen till Riksinnebandygymnasiet, som jag sökte lite på skoj. När jag kom in så kom min bästa kompis in samtidigt, också från Landvetter. Då sa vi väl samtidigt ”ska vi köra?”.

– Och då blev det så här, den här chansen får man kanske inte så många gånger. Den utbildningen och allt det, skulle jag inte fått här hemma.

ANNONS

Att valet trots allt föll på RIG är inget den unga talangen ångrar, och med just innebandyn uppskattar Ella dels att man får använda sig av sin kreativitet, men också att en match aldrig är klar.

– Du kan ju, alltså du kan ligga under med 3-0 och sen göra tre snabba mål. Alltså det är verkligen in i sista minuten, man kan vända en match på en minut nästan.

Innebandyn går i släkten

I Ellas familj finns det en stark innebandykultur. Ellas pappa Martin Zetterstedt är damlagstränare i Landvetter Wings, som nu kvalar till allsvenskan. Han berättar att både Ellas mamma, hennes moster och hennes morbrors exfru tidigare har spelat i Pixbo.

Och diagnosen vinnarskalle är något som går i familjen.

– Jag har en lillebror som är fem år yngre än mig. Och vi har tävlat om allt. Ända sedan han föddes. Han spelar hockey och innebandy också och han är väldigt duktig på det. Så vi har väl spenderat många timmar ute på altanen och skjutit och vi har tävlat på fotbollsplan och spelat innebandy i garaget. Vi har gjort allting tillsammans.

Skönt att ni har haft någon att öva på att förlora mot.

– Ja, men precis. Det är nästan alltid att någon har slutat i tårar. Men vi har ju blivit bättre av det, och nu när vi ändå börjar bli lite äldre så känner vi väl mer att vi kan ta hjälp av varandra än att det blir det här bråket.

ANNONS

Hur tar du det själv när du förlorar?

– Alltså det var ju värre när jag var yngre. Då tog jag inte ut det så bra. Nu har jag ju lärt mig att hålla det i styr lite. Men jag skulle vilja säga att jag använder mer av min vinnarskalle under en match, att jag är beredd att lägga in den sista insatsen. Eller allmänt i livet, jag är beredd att lägga in det sista för att jag vet hur mycket jag hatar att förlora.

– Men jag tror att man kan se det på mig, jag tycker inte det är kul.

På frågan hur Ella upplever sportsligheten i innebandyn jämfört med de andra sporter hon har utövat svarar hon att det alltid är mycket känslor i sport: speciellt på de högre nivåerna.

– Sen är jag en sån person som verkligen står för att det som händer på plan stannar på plan liksom. Och man ska verkligen, alltså, ha respekt för varandra också, framförallt på utsidan.

Nästa steg för Ella Zetterstedt

Angående framtiden vill Ella testa sina gränser.

– Jag vill också se hur långt jag kan ta mig på något som jag faktiskt tycker är roligt. Jag känner att jag vill göra allt för att bli bäst.

ANNONS

Ella beskriver att nästa steg för henne är att kunna mäta sig med de bästa och helt komma in i högsta ligan. Och så klart utvecklas tillsammans med laget. Men det har inte varit en felfri tid på RIG: att flytta hemifrån redan som sextonåring och dessutom mitt under en brinnande pandemi har haft sina dalar.

– Jag tror att alla hade det jättetufft, framför allt de som idrottade. Men sen tror jag att vi hade det väldigt tufft där uppe eftersom man flyttade upp dit för innebandyn. Och så fick man inte spela innebandy när man kom dit. Man hade inga föräldrar där och vi hade dessutom ett corona-år när vi gick i ettan så vi visste ju inte så mycket.

– Det blir också på något sätt att man tar mer vara på att man får spela och så nu. Det är otroligt tråkigt när det är väl var.

Det finns ju inte så mycket pengar i innebandyn. Hur tänker du kring det?

– Mitt mål när jag började med innebandyn har ju aldrig varit pengarna. Jag gör det verkligen för att det är något jag brinner för och jag vill se hur långt jag kan ta mig, men sen tycker jag att det är en väldigt rolig sport att kolla på och det känns som att det växer.

ANNONS

– Så jag tror absolut att det kan bli mer pengar om man lockar lite publik.

LÄS MER:Efter 16 år: Östholm lämnar Pixbo för schweiziska Chur

LÄS MER:TV4-profilen Marcus Oscarsson rapporterade att Mölnlycke har Sveriges näst värsta luftförorening – expert avfärdar uppgifterna

LÄS MER:Barnfamiljer i Härryda kämpar för att få ihop ekonomin – nya grupper söker stöd

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS