Därför röstar Miljöpartiet nej till Nato

Sveriges tradition att driva på det globala nedrustningsarbete skulle kraftig försvagas vid ett Nato-medlemskap, skriver riksdagsledamoten Janine Alm Ericson (MP) inför onsdagens Nato-beslut i riksdagen.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Rysslands brutala invasionskrig mot Ukraina har ritat om den säkerhetspolitiska kartan. Nu ligger ett medlemskap i kärnvapenalliansen Nato på riksdagens bord. Efter över 200 år med alliansfrihet där Sverige stått utanför krig så vill regeringen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna överge denna linje. Sverige är på väg att störta rakt in i försvarsalliansen – utan några som helst garantier att kärnvapen inte ska finnas på svensk mark. Miljöpartiet står inte bakom denna kovändning och kommer därför rösta nej till medlemskap i Nato.

Sveriges tradition att driva på det globala nedrustningsarbete skulle kraftig försvagas vid ett Nato-medlemskap, vilket är allvarligt då konsekvenser för människor, miljö och hälsa vore katastrofalt vid ett kärnvapenangrepp.

ANNONS

Det är också under all kritik att regeringen inte krävt några som helst garantier, som både Danmark och Norge har, gällande bland annat kärnvapen. Miljöpartiet kräver att Sverige får följande garantier:

Inga kärnvapen förs in på svenskt territorium

Vi vill se ett lagstadgat förbud mot kärnvapen på svensk mark. Det gäller även transport av kärnvapen på svenskt vatten. Garantierna skulle dessutom minska hotbilden mot Sverige och ligga i linje med våra grannländer som har liknande regelverk.

Ett medlemskap i militäralliansen Nato hade behövt en djupare debatt i Sverige med chans till eftertanke.

Införandet av principen om No first use i Nato

Nato-principen om First use tillåter alliansen att som första aktör i en konflikt använda kärnvapen. Miljöpartiet vill att Nato aldrig får vara först med att använda kärnvapen.

Ställ krav på demokrati i Nato

Miljöpartiet kräver att Nato måste införa ett demokratikrav, så att bara länder som uppfyller grundläggande demokratiska kriterier ska få vara medlemmar. Vi har de senaste månaderna kunnat följa en fars där den svenska regeringen i fråga efter fråga tvingats vika ner sig för den auktoritära regimen i Turkiet. Detta kan inte fortsätta.

Ett medlemskap i militäralliansen Nato hade behövt en djupare debatt i Sverige med chans till eftertanke. Sverige behöver hjälpa Ukraina mot Rysslands brutala anfallskrig både civilt och militärt – men det går att göra även utanför Nato. Miljöpartiet tycker att Sverige ska försvara demokratin, mänskliga rättigheter och respekt för folkrätten precis som vi gjort de senaste 200 åren, och som alliansfria.

ANNONS

Därför röstar vi nej till medlemskap i Nato i riksdagen.

Janine Alm Ericson (MP)

Riksdagsledamot från Västra Götalands västra valkrets

LÄS MER:Mölnlyckebor bygger Ukraina-spisar för att skicka till Ukraina

LÄS MER:Sveriges starkaste kille kommer från Härryda

LÄS MER:Charlotte fick 1,5 kilo gammal post – i ett svep

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS