Efter granskning: Personal uppmanades att vara positiva

Anställda på socialtjänsten uppmanades att ”förmedla en mer positiv bild” av verksamheten efter Härryda-Postens artikel, där en anonym person medverkade.
– Jag blev rätt mållös, säger Jennie Andersson, som är huvudskyddsombud i Härryda kommun.

ANNONS

På grund av hög arbetsbelastning och stor personalomsättning är det en ansträngd situation på Utredning och skydd inom socialtjänsten, vilket Härryda-Posten bland annat rapporterade om i vintras, och senast nu i veckan.

Efter publiceringen vid årsskiftet om det ansträngda läget, en text där en anonym röst och verksamhetschefen Susanne Grabe medverkade i, publicerade Grabe ett inlägg på intranätet riktat till medarbetarna där hon bland annat skrev:

”...jag hoppas ni kan och vill förmedla en mer positiv och hoppfull bild av vår verksamhet nu när vi har flera åtgärder på gång ... annars biter vi oss själva i svansen och gör det svårt för oss alla att nå målet med en arbetsplats att trivas på! Vi behöver en ny berättelse om oss själva”.

ANNONS

Härryda-Posten har tagit del av inlägget via en anonym tipsare.

När Jennie Andersson, som är ordförande för Vision Härryda och huvudskyddsombud, själv såg inlägget reagerade hon direkt:

– Jag blev rätt mållös när jag läste detta. Att vi ska skapa en ny historia om oss själva. Det blir väldigt konstigt. Jag reagerade på att man försöker lägga locket på. Någonstans måste man ändå få berätta hur det är, säger hon.

Facket Vision har tagit upp händelsen på ett möte

Huvudskyddsombudet Jennie Andersson berättar att hon tog upp händelsen med inlägget med verksamhetschefen Susanne Grabe och personalchefen.

– Vi tog det på ett möte. Jag tycker att det är oacceptabelt att skriva något sådant. Att det här är inte okej att bete sig på det viset. Nu är det någon som har pratat med pressen och så är det. Varför ens kommentera det, förklarar Jennie Andersson.

Till Härryda-Posten säger verksamhetschefen Susanne Grabe att hon inte har synpunkter på fackets reaktion på hennes inlägg. Men hon vill poängtera att hon inte postade det direkt på intranätet.

– Det var i en informell chatt, där medarbetarna har möjlighet att chatta med oss chefer och med varandra, vill jag då vara tydlig med. Fackliga har tagit upp det med mig. Jag har inga synpunkter på fackets tolkning av det.

ANNONS

Vad var ditt syfte med inlägget?

– Mitt syfte var att vara positiv.

Kan du förstå fackets oro för att ”man lägger locket på”, att medarbetare kanske känner att de inte vågar prata öppet om hur de upplever sin arbetsmiljö?

– Jag vill faktiskt inte recensera eller bedöma deras tolkning av mitt inlägg. Däremot kan jag förstå medarbetarna att de kan känna frustration att det inte går fortare. Men samtidigt gör vi det här tillsammans. Jag vill gärna att vi alla lyfter fram allt det här jättefina jobbet som våra medarbetare gör varje dag i vår kommun, säger Susanne Grabe.

LÄS MER:Kommunen om krisen inom socialtjänsten: ”Ingen quick fix”

LÄS MER:Facket Vision kritiskt: Fortsatt oroligt läge på socialtjänsten i Härryda

LÄS MER:Veteranbilars skönhet kunde skådas vid Råda säteri

ANNONS