Sista dagen för Enikös bageri i Landvetter – ordnade semmelfest

Enikös bageri i Landvetter meddelade i somras att bageriet kommer stänga. Och under lördagen höll de öppet för allra sista gången.
– De har gjort Landvetter bättre, säger stammisen Ida Gudmundsson.

ANNONS
|

Under lördagen hade Enikös bageri öppet för allra sista gången. I fyra år har makarna Enikö Farkas och Michael Petersson drivit bageriet och kaféet i Landvetter, men nu har de bestämt sig för att gå vidare.

Härryda-Posten har tidigare uppmärksammat bageriet, och då närmare bestämt att de hade tagit fram en helt unik smörgås-semla. Och semla är också precis vad som serverades när de för sista gången någonsin öppnade dörrarna till sitt Landvetter-bageri, om än den mer klassiska versionen.

– Vi tänkte att vi avslutar med lite godbitar från året, säger Enikö Farkas.

Nu när sista dagen är kommen, medger hon att det känns lite tudelat.

ANNONS

– Ja, det är lite blandat så klart. Det är aldrig roligt att lämna på ett sätt. Och vi har fått väldigt mycket hejarop och många som tycker att det är synd och så där. Så det känns ändå varmt i hjärtat att man har gjort avtryck.

Enikö Farkas berättar att det stundvis har varit tufft att driva bageriet.

– Det har varit upp och ned såklart. Ibland har det varit lite svårt att få folk hit och att synas. Och så började vi ju precis mitt i pandemin, men det klarade vi ändå bra. Så det har varit lite utmaningar. Men det har varit lärorikt och roligt.

Vart de tar vägen nu när Enikös i Landvetter inte längre skall finnas kvar är hon dock förtegen om.

– Det finns en plan, men det blir inte inom kommunen. Och alla är ju väldigt nyfikna nu på vart vi tar vägen, så vi kommer gå ut med det så snart vi är helt klara med allt. Men det blir lite större och lite annorlunda än det här. Det blir mer som ett besöksmål kanske. Men först ska vi landa lite och reflektera över den nya platsen och det nya stället.

Har ni haft många stammisar här idag som varit här för att säga hej då?

ANNONS

– Ja, och alla är lite sorgsna så klart, men vi får ändå lite hejarop och så där. Så det är blandade känslor. Men vi vill verkligen tacka alla fina kunder. Vi är oerhört rörda och tacksamma för det fina bemötandet vi fått, säger Enikö Farkas.

Magnus och Cecilia Johansson tycker att det är tråkigt att de skall stänga, och hoppas att de kommer flytta någonstans där de kan besöka dem igen.
Magnus och Cecilia Johansson tycker att det är tråkigt att de skall stänga, och hoppas att de kommer flytta någonstans där de kan besöka dem igen. Bild: Sofia Bednarek

Kört hit från Mölndal

Magnus och Cecilia Johansson har kört hit idag från grannkommunen Mölndal för att passa på att få till ett sista besök på Enikös.

– Det känns ju lite tråkigt att de ska stänga. Det är ju jättegod fika och man undrar vart de tänker ta vägen sedan om man kan besöka dem sedan också, säger Magnus Johansson.

Paret har varit här ett antal gånger tidigare och har flera favoriter på sin lista.

– Det är ju räkmackan och de här lakritsdammsugarna. Och så semlorna.

Blir det någon semla idag då?

– Ja, vi har köpt hem fem semlor och sedan har vi också köpt hem sex lakritsdammsugare. Och så köper vi nog några bullar för att lägga i frysen också.

”Det förbättrade Landvetter”

En annan som har tagit sig tiden att komma hit idag är stamkunden Ida Gudmundsson från Eskilsby. Hon tycker att det är väldigt tråkigt att Enikös nu skall stänga.

– Jag tycker att det förbättrade Landvetter att det finns ett sånt här ställe. Och det är kul att se att folk är villiga att betala lite extra för att få det ekologiskt också. Det är ju godare, det är jättestor skillnad! Det smakar mycket mer, säger stammisen Ida och fortsätter:

ANNONS

– Sedan kan jag tänka mig att det har varit väldigt betydelsefullt för många ensamma äldre också. Det här personliga mötet att det inte är personal som byts ut, utan det är samma och man vet att det är dem man träffar.

Idag har Ida köpt smörgåsar och bullar som hon skall ta med sig till sin sambos bror. Men innan hon går stannar hon i dörren och tackar Enikö och Michael.

– Tack för allt! Jag hoppas att det kommer gå jättebra för er framöver, säger hon innan hon lämnar bageriet.

LÄS MER:Nu öppnar Fredrik ett stenugnsbageri – i Mölnlycke Fabriker

LÄS MER:Fria bröd öppnar en obemannad bageributik i Landvetter

LÄS MER:Enikö bageri i Landvetter stänger: ”Vi vill vidare”

ANNONS